Znate li koliko bi dve pobede u LE donele Partizanu?

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 04.09.2014.
15:35
Izvor: Sportske.net

Plasmanom u Ligu Evrope Partizan je još jednom osvetlao obraz srpskog fudbala ali je i sebi otvorio mogućnost da solidnim rezultatima u narednih šest evropskih utakmica popravi svoju reputaciju u Evropi.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Kada je plasman u evropska takmičenja u pitanju u Srbiji se igranje u Ligi šampiona i Ligi Evrope obično posmatra kroz prizmu finansija i toga koliko će klub inkasirati u slučaju da se domogne grupne faze jednog od dva navedena takmičenja.

Nema sumnje da su finansije jako važan faktor u čitavoj priči ali treba imati u vidu da se dobrim rezultatima u Evropi popravlja ugled kluba, a što je još važnije, sakupljaju se preko potrebni bodovi za popravljanje klupskog i nacionalnog koeficijenta jednog kluba i zemlje iz koje dolazi.

Srbija, nažalost, nije u poziciji da ima više učesnika u grupnim fazama evropskih takmičenja pa tako oni međusobno ne mogu da se "ispomažu" i osvajaju zajedničkim snagama bodove za svoju zemlju.

Partizan u datim okolnostima radi u svoju korist i koliko je to moguće u korist srpskog fudbala. Kao takav, klub iz Humske mogao bi da profitira od učešća u grupnoj fazi Lige Evrope poboljšanjem svog položaja na listi najboljih evropskih klubova do čega dovodi poboljšanje klupskog koeficijenta.

Ako uzmemo u obzir da svaka pobeda u grupnoj fazi LE donosi 2 boda, a svaki remi jedan, Partizan bi sa samo dva trijumfa u svojoj grupi došao u položaj da svoju trenutnu poziciju na UEFA rang listi popravi za dvadesetak mesta.

Vicešampion Srbije ušao je u novu sezonu sa 126. pozicije na UEFA rang listi i 14,825 bodova. Trenutno se Partizan nalazi na 114. poziciji sa 14,675 bodova i velikim šansama da popravi svoj klupski koeficijent.

Da ne zalazimo previše u detalje i analizu načina na koji se sakupljaju bodovi, važno je reći da bi Partizan u slučaju da ostvari dve pobede u LE naredne kvalifikacije za evropska takmičenja dočekao sa 16,875 bodova čime bi imao nešto bolji položaj nego u tek započetoj sezoni.

Kada bi crno-beli uspeli da u grupi sa Totenhemom, Bešiktašom i Asterasom ostvare jedan trijumf i tri remija klupski koeficijent za narednu sezonu iznosio bi im najmanje 17,925 bodova.

Da ne govorimo o tome koliko bi Partizanov položaj u Evropi bio bolji kada bi se upisale tri pobede ili dve pobede i dva remija. U tom slučaju bi crno-beli verovatno ostvarili plasman u eliminacionu fazu LE a samim tim i nove šanse da dodatno popravljaju koeficijent.

Ako se zaustavimo na onome što je trenutno realno stanje, recimo da bi Partizan sa skorom 1-2-3 u grupi "C" vrlo verovatno ponovo dospeo u grupu od 100 evropskih klubova sa najboljim nacionalnim koeficijentom a priznaćete da u stanju u kojem se srpski fudbal nalazi to predstavlja pravi podvig.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke