Upoznaj protivnika da bi ga pobedio!

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 02.10.2014.
10:09
Izvor: Sportske.net

Deceniju nakon duela sa Egaleom u grupnoj fazi Kupa UEFA fudbalere Partizana očekuje okršaj sa još jednim grčkim timom. Legija stranaca sa Peloponeza, grčka Zvezda ili Železničar iz Tripolisa... Ko je zapravo Asteras?

asterastripolis.gr
asterastripolis.gr

Povezane vesti

Tačno deset godina prošlo je od trenutka kada je Partizan odigrao svoj posledji takmičarski meč u Evropi protiv jednog grčkog tima. Duel Partizana i Egalea odigran je 4. novembra u Humskoj u okviru drugog kola Kupa UEFA u grupi "E".

U to vreme Egaleo je bio totalna nepoznanica za fudbalere Partizana, znatno veća no što je to danas Asteras koji, istini za volju, nema bogat istorijat igranja u Evropi.

Klub sa Peloponeza najveća je nepoznanica u grupi "C" zbog čega smo odlučili da uoči večerašnjeg gostovanja Partizana predstavimo Asteras ili "Železničar" iz Tripolisa.

Deset godina Asterasu je bilo potrebno da se od četvrte grčke lige domogne grupne faze takmičenja u Ligi Evrope a tri sezone klub iz Tripolija čekao je na trijumf u prvoj evropskoj utakmici.

Istorijat

Kada je 1930. godine Asteras osnovan klub je bio poznat pod nazivom "Železničar" zbog činjenice da je stadion bio sagrađen nedaleko od železničke stanice u Tripolisu. Tokom 20. veka Asteras je više puta gašen, ponovo osnivan i fuzionisan sa drugim klubovima da bi 1978. počeo da se takmiči u lokalnim ligama provincije Arkadija na Peloponezu.

Početak 21. veka označio je uspon Asterasa pošto je 2003. godine obezbeđen plasman u četvrtu ligu a onda je nastavljeno napredovanje ka Superligi i ostvarivanje najboljih rezultata u istoriji kluba.

Najbolji rezultat Asterasa bio je plasman u finale grčkog nacionalnog kupa i poraz od Olimpijakosa ali i plasmani na šestu, treću i petu poziciju u grčkoj Superligi.

Trener


Asteras sa klupe predvodi drugi najmlađi trener u grčkoj Superligi. Reč je o Staikosu Vergetisu od kojeg je u grčkoj ligi mlađi jedini Đenaro Gatuzo (OFI Krit). Diplomirao je na Fakuletetu za fizičko vaspitanje u Atini 2000. godine a interesantno je da nikada nije profesionalno igrao fudbal zbog teške povrede kolena.

U Asterasu je dobio posao u mlađim selekcijama a radio je na nekoliko različitih pozicija i imao priliku da uči od 11 trenera koji su u tom periodu vodili klub. Njegova želja je da jednoga dana na tribinama vidi sve svoje mentore a večerašnji duel sa Partizanom biće prava prilika za tako nešto.

Najvažniji igrači

Sa sedmoricom Argentinaca u timu nije teško zaključiti ko vodi glavnu reč u svlačionici i na terenu. Kada Asteras pobedi peva se južnoamerička muzika a prvi među jednakima do skoro je bio Pablo de Blasis koji se preselio u Majnc. Rumun Dorin Đojan komanduje odbranom a kapiten Fernando Uzero zadužen je za prekide. Pablo Maca i Martin Role predstavljaju udarne igle u napadu.

Stil igre

Staikos Vergetis preferira formaciju 4-2-3-1 a čovek za kojeg ekipa igra i hrani ga loptama zove se Džeronimo Barales. Njegovi sunarodnici Maca i Role tu su da pomognu iz drugog plana a trener Asterasa preferira i to da svakom od svojih igrača predoči po neku specifičnost protivničke ekipe.

Na putu ka grupnoj fazi Lige Evrope Asteras je uspeo da eliminiše finsku ekipu Rovanaimen Paloseura, nemački Majnc i izraelski Hapoel, a od početka sezone u grčkom šampionatu ima tri pobede i dva poraza na pet odigranih utakmica.

U prvom kolu grupne faze Lige Evrope grčka Zvezda (Asteras u prevodu) je remizirala sa Bešiktašom u Istanbulu rezultatom 1:1.

Večerašnji susret igra se na stadionu "Teodoros Kolokotronis" na kojem Asteras ne zna za poraz od početka sezone. Utakmica Asteras - Partizan počinje u 21 čas i 5 minuta.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke