UEFA i famozne podgrupe - Šta kaže "učiteljica života"?

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 16.07.2014.
23:08
Izvor: Sportske.net

Vicešampion Srbije svrstao se u utorak u red sa ekipama koje su posle prve utakmice drugog kola kvalifikacija za LŠ kaparisale mesto u narednoj rundi. Crno-beli sada sa nestrpljenjem iščekuju žreb za treće kolo a evo bitnih podataka vezanih za formiranje

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Floskula da "danas svako igra fudbal" neretko se koristi u Srbiji kao opravdanje za neuspehe na međunarodnoj sceni ali se čini da se na startu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona ona pokazala jako upotrebljivom.

Sedamnaest utakmica prve runde drugog kola kvalifikacija za LŠ odigrano je u utorak i sredu a samo su tri kluba ostvarila ubedljive ili jako ubedljive pobede koje im već sada garantuju miran revanš i veru da će se bez većih problema plasirati u treće kolo kvalifikacija.

Ukoliko ste pratili rezultate sa pomenutih utakmica o čemu smo uredno izveštavali, videli ste da su Sparta Prag, Ludogorec i Partizan ostvarili pobede bez primljenog gola a sa tri ili više datih što ova tri kluba svrstava u grupu onih koje i pre revanša možemo zvati učesnicima trećeg kruga kvalifikacija.

Pokazalo se, međutim, da su nekada nižerazredne i amaterske ekipe pokazale zube favoritima ali o tome ste već imali prilike da čitate u izveštajima sa utakmica. Okrenimo se sada temi koja najviše interesuje navijače Partizana a koja se tiče onoga što crno-bele čeka u petak na žrebu u Nionu.

Partizan će u žreb za treće kolo kvalifikacija za LŠ ući kao nepovlašćen, sa 14.825 bodova, odnosno kao treći u grupi od 10 nepovlašćenih ekipa.

Pre početka žreba, u četvrtak uveče ili u petak ujutru, spisak potencijalnih rivala crno-belih biće sužen sa 10 na 5 a samo zvaničnici UEFA znaju po kom modelu formiraju takozvane podgrupe.

Ako kao parametar uzmemo ono što se događalo u prošlosti stvari stoje ovako:

U žrebu imamo 20 ekipa. Ekipe od 1 do 10 su nosioci, a one od 11 do 20 su nepovlaštene ekipe. Partizan je ove sezone po koeficijentu na 13. mestu (treći među nepovlaštenim ekipama). Koje je protivnike 13. ekipa po koeficijentu imala prethodnih godina u svojoj podgrupi?  
 
2013/14: bile su to ekipe 1, 4, 5, 8, 10
2012/13: bile su to ekipe 2, 4, 5, 7, 10
2011/12: bile su to ekipe 2, 4, 5, 8, 9
2010/11: bile su to ekipe 1, 4, 5, 8, 9
2009/10: nije bilo podgrupa

Ako sudimo po ovome, Partizanu u podgrupi „ne ginu“ brojevi 4 i 5:

- bolji iz duela 2. kola Rejkjavik – SELTIK (pri meč na Islandu 0:1)
- bolji iz duela 2. kola BATE – Skenderbeg (prvi meč u Belorusiji 0:0)

Broj 8 je bio relevantan tri puta u prethodne četiri sezone, a broj 7 samo jednom. Sve nekako "vuče" na broj 8, pogotovo ako u numerologiju sad ubacimo malo i politike, i to pošto uzmemo u obzir da broj 7 ovaj put "nosi" Dinamo Zagreb (pretpostavljamo da će UEFA gledati da razdvoji Srbe i Hrvate). Dakle:

- bolji iz duela 2. kola LUDOGOREC – Dudelanž (biće Ludogorec, nakon pobede u Bugarskoj 4:0)

Za poslednja dva potencijalna rivala vlada apsolutna nedoumica. Dva puta je 13. na listi imao za rivale u podgrupi ekipu broj 1, a isto toliko puta ekipu broj 2. Isto važi i kad su u pitanju ekipe sa brojevima 9 i 10.

U Partizanu tako mogu samo da požele da dobiju kombinaciju Steaua i Šerif a da izbegnu onu u kojoj bi se našli Salcburg i Makabi Tel Aviv.

Sve ovo predstavlja puko poređenje sa prošlim sezonama i nagađanje usled nekorektnosti UEFA koja odbija da obelodani sistem po kojem klubove pre žreba razvrstava u grupe.

Žreb za parove trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona biće obavljen u petak u Nionu a nakon što saznaju ime potencijalnog rivala crno-beli će morati da overe plasman u treću rundu u revanš susretu sa HB Toršavnom na Farskim Ostrvima.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke