TV Sportske.net - Kad je legendarni "Moca" ohladio Velšane, tuča u revanšu!

Autor: Vladimir Stojanović
petak 09.06.2017.
09:20
Izvor: Sportske.net

U Velsu će o tom dvomeču pričati sa mnogo gorčine. Kako im je Jugoslavija upropastila "najbolju generaciju" u istoriji? Za TV Sportske.net, prisetio se i legendarni Momčilo Vukotić...

walesonline.co.uk
walesonline.co.uk

Povezane vesti

Velšani nikada nisu imali puno sreće sa Jugoslavijom, niti sa Srbijom u ovoj deceniji, a jedan okršaj navode kao nepravdu, čak i zaveru koja ih je koštala bolje fudbalske budućnosti.

Iako generalno vlada mišljenje da je najbolja generacija Velsa u istoriji ona iz 1958. koja je ispala od strašnog Brazila u četvrtfinalu Mondijala u Švedskoj, "Zmajevi" smatraju da je 1976. tim u kome je glavna zvezda bio Džon Tošak lišen prilike da napravi velike stvari.

Sistem takmičenja za EP tada je bio takav da se posle kvalifikacija igrao baraž, tačnije četvrtfinale, na završnom turniru učestvovale su samo četiri ekipe.

Domaćin je bila Jugoslavija, ali našem tadašnjem timu to nije donelo automatsko učešće, upravo su Velšani bili prepreka na putu za završnici.

Sve te godine u velškom sportu nose određeni romantizam jer su imali strašni ragbi tim koji je nacionalni ponos digao do maksimuma.

Vels

Od fudbalera su očekivali mnogo, tim pre što je Vels bio jedina od svih reprezentacija sa ostrva koja je prošla grupu i plasirala se u četvrtfinale, i to uprkos prognozama.

Oni su bili bolji od Austrijanaca i Mađara koji su imali odlične timove sedamdesetih, iako nisu bili sile kao nekada, pa je jasno zbog čega je optimizam bio ogroman.

Velšani su se loše proveli u Zagrebu u prvom meču, potrajali su minut, pre nego što im je Momčilo Vukotić dao gol, u drugom poluvremenu Danilo Popivoda je postavio konačnih 2:0.

Za naš portal, legendarni "Moca" se prisetio tog četvrtfinala, prve utakmice i svog gola...



Ali, nije sve bilo gotovo, Vels je bio poznat kao opasan i grub pred svojom bučnom publikom na "Ninijan Parku". Taj revanš se pretvorio u otvorenu tuču, predigru je imao kada su domaćini razvili greškom zastavu Zapadne Nemačke, iako je meč sudio Rudi Glokner iz DDR. To je naljutilo "Istočnog Nemca" i on je postao jedna od najomraženijih ličnosti u istoriji velškog fudbala.

Vels

Vijali su ga posle meča, priča se da je dobio i poneki udarac pre nego što je policija blokirala vrata svlačionice, a rulja se našla na terenu, čak i neki naši igrači nisu bili pošteđeni.

Pa šta je uradio Glokner?

Prema mišljenju domaćih navijača teško je oštetio Velšane, osim što im je poništio dva gola, nekoliko oštrih startova Jugoslovena nije ni primetio, a svirao je i penal iz koga je Jugoslavija preko Katalinskog povela. Iako je Tošak izjednačio, iako su domaći promašili penal, celo drugo poluvreme proteklo je u haosu, tada nije važilo pravilo gola u gostima "Zmajevi" su morali da postignu dva gola kako bi prošli. Ostalo je 1:1, posle divljanja na "Ninijan Parku", Vels je čak bio izbačen iz narednih kvalifikacija za Mondijal, ali im je kazna preinačena posle žalbe, pa samo nisu mogli da igraju kod kuće.

Nikada pre nisu bili tako blizu EP, ili su to makar mislili, do 1984. ali to je druga priča, koja vas takođe čeka na TV Sportske.net.

Ne propustite

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
KianyRiws
Friday, 09.06.2017
14:11

Secam se te utakmice,kada je sav krvav napustio stadion Franjo Vladic.

avatar
Bato C.
Friday, 09.06.2017
10:51

Mogli ste se potruditi i dati snimak tih golava u uvom dvomecu!

avatar
R E V O L T
Friday, 09.06.2017
09:25

Moca faca. Takva igracina, a samo 14 nastupa za reprezentaciju Jugoslavije, neverovatno.