Terzić otkrio - Ovo je plan za spas Zvezde!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 09.11.2014.
10:52
Izvor: Sportske.net, Blic

Prvi čovek Crvene zvezde najavio na koji način će naš najtrofejniji klub pokušati da obavi neophodnu vlasničku transformaciju. Ipak, pre toga bi i neke odredbe Zakona o sportu trebalo da budu izmenjene...

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS

Povezane vesti

Mesecima se već najavljuju privatizacije naših najvećih klubova, ali pomaka u tom smeru i dalje nema.

Ipak, da u Crvenoj zvezdi aktivno rade na realizaciji vlasničke transformacije, potvrdio je u intervjuu za današnji ''Blic'' i generalni sekretar kluba dr Zvezdan Terzić.

On smatra da bi ''nemački model'' mogao da bude primenjiv na Marakani, ali i u svim ostalim srpskim klubovima.

O čemu se, zapravo, radi?

Terzić otkriva da bi Zvezda uskoro mogla da formira ''ćerku firmu'' i da bi tim potezom u praksi počela vlasnička transformacija u Zvezdi.

''Suština cele priče je da Zvezda kao udruženje građana formira ćerku firmu, koja bi bila društvo kapitala, na koje bi se zatim preneo kompletan takmičarski pogon za takmičenje u Superligi.

Zvezda bi kao udruženje građana nastavila da egzistira kao vlasnik grba, stadiona, omladinske škole, brenda, istorije i svega ostalog''
, objašnjava Terzić, a prenosi ''Blic''.

On tvrdi da je to zakonski moguće, ali i ne krije da su sporni pojedini članovi Zakona o sportu, čije će izmene Zvezda zvanično zatražiti.

''Član 189 kaže da je zabranjena promena bilo kakve pravne forme, a formiranje ćerke firme se može tretirati kao promena pravne forme, što je suprotno Zakonu o udruženju građana'',
objašnjava, između ostalog, Terzić.

Na kraju, on dodaje i da će promene koje Zvezda bude predložila biti zasnovane na načinu koji su Nemci svojevremeno primenili.

''Mi ne izmišljamo toplu vodu, već predlažemo rešenje koje omogućava klubovima da ostanu udruženja građana, a istvremeno se izbegava mogućnost da se neko obogati tako što će doći u posed imovine kluba. Takođe, klubovima se otvara mogućnost da dođu do svežeg kapitala koji bi im omogućio izlaz iz velike krize'', zaključio je Terzić.

Dakle, čelnici Zvezde su prilično aktivni ove jeseni, jer istovremeno rade i na rušenju Tomislava Karadžića sa čela FSS, kao i na dodatnom jačanju ekipe koja bi u maju mogla da odbrani šampionsku titulu.

Borba na nekoliko frontova, videćemo na proleće na kojima će crveno-beli izaći kao pobednici. U suprotnom...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

9 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Радослав Хлапен
Monday, 10.11.2014
15:37

Šta god treba samo da dugove saniramo

avatar
Sunday, 09.11.2014
22:13

Najbolje i najpametnije resenje, ali to treba uraditi pre nego sto vratimo pare Bronovickom pa da poljski rudar malo posti.

avatar
pantakg
Sunday, 09.11.2014
13:11

Mislim da bi najbolji nacin privatizacije kod nas bio da se proda sve jednom coveku, s tim sto bi se u statut kluba unelo da je zabranjeno otudjenje imena, grba, stadiona i zemljista... Sa svim ostalim se moze raspolagati, a onaj ko ulozi svoj novac, sigurno nece da se ponasa rasipnicki i da posluje sa gubitkom... Ne moze se pricati o nemackom modelu kod nas kad je materijalna situacija u drustvu 300% razlicita...

avatar
Par Kečeva
Sunday, 09.11.2014
12:34

U Njemackoj,vlasnik ima 49% prava u odlucivanju,a ostatak ima UO koji je sacinjen od sponzora i predstavnika navijaca koji placaju clanarinu.Postoji clanak u Politici o ovome i moze se naci na internetu.Ne postoje ćerke firme i to Terzić zna,nego pokušava da napravi nešto slično kao u košarci.Sa jednom razlikom-Zvezda u košarci nije imala imovinu,a grb joj nije vrijedio previše.U fudbalu Zvezda ima imovinu i grb ogromne vrijednosti tako da se iskreno nadam da ova dvojica neće uspjeti u svojoj namjeri.

avatar
Alexander Stonsky
Sunday, 09.11.2014
12:23

Cerka firma ce biti OFK.

avatar
Diego Forlán Corazzo
Sunday, 09.11.2014
12:19

Plan je da nema plana :)