Taj veliki Mali

Autor: Miloš Marković
utorak 16.06.2015.
11:21
Izvor: Sportske.net

Kažu da je u fudbalu najteže istog protivnika pobediti dva puta zaredom. Orlići će dokazati suprotno, ako budu pažljivi.

fifa.com
fifa.com

Povezane vesti

Jer, afrička selekcija je mala samo u svom imenu. Mali je veliki, a nadasve opasan rival.

Rivala u polufinalu Svetskog prvenstva na Novom Zelandu smo već upoznali u grupi D. Slavili su izabranici Veljka Paunovića rezultatom 2:0, golovima Savića i Mandića, no niko u našem taboru ni ne pomišlja da potceni ovaj afrički tim.

"Već sam rekao da se na ovom prvenstvu više puta pokazalo da onaj ko misli da je favorit, taj ide kući... Dovoljno je iznenađenja bilo da bi se shvatilo kako slabih ekipa nema i kako svi imaju najveće ambicije. Mi moramo samo jednu stvar da imamo u vidu. Ne igramo sada sa Malijem, već igramo sa polufinalistom Prvenstva sveta, oni su ekipa koja je izbacila Ganu i Nemačku i možda tek sada vidimo u kakvoj smo mi grupi bili. To je stvarno bila "grupa smrti", Urugvaj je nesrećno poražen od Brazila. Mi jesmo savladali Mali u Danejdinu sa 2:0, ali ovo će biti potpuno drugačija utakmica u svakom pogledu.", upozorio je selektor Srbije.

Mali je izvukao pouke iz susreta sa Srbijom, nakon toga su igrali nerešno sa selekcijom Urugvaja (1:1), pobedili Ganu ubedljivo 3:0 i napravili možda i najveće iznenađenje eliminisavši Nemačku, nakon 1:1 u regularnom delu i boljeg izvođenja penala.

S tim u vezi, posebna pažnja treba se obratiti na afričkog Manuela Nojera. Golmana Malija, Đigui Dijaru, čoveka koji je odigrao bitnu ulogu na meču protiv Nemačke, naročito u penal seriji.

"Manuel Nojer je moj uzor.", priča čovek koji je Hani Mukhtaru odbranio penal koji je preokrenuo tok završnice sa Nemcima.

"Video sam da gleda u tu stranu pre nego što je šutnuo, samo sam pratio njegove oči. to nam je dalo snagu da seriju okončsamo kako treba. Osećam se kao da mi je od Boga poverena misija i ja želim da svoje obaveze ispunim do kraja.", ističe Dijara.

Forma i elan tima, očito u velikom naletu.

Ono što se mora posebnu uzeti u obzir jeste fizička sprema rivala. Kako to obično biva, Afrikanci su fizički dominantni i to će biti njihova najveća prednost na sutrašnjem meču.

No, svi ostali aspeti ukazuju na to da naši Orlići, uz pravi pristup meču i odgovornu igru kava ih je i do sada pratila, mogu da načine i taj naredni, veliki korak.

Podsetićemo, sutra na teren stadiona Nort Harbur istrčava tim vredan 13.7 miliona evra, sa Andrijom Živkovićem kao najskupljim fudbalerom procenjenim na 3 miliona, te Sergejem Milinković Savićem pola miliona jeftinijim i Srđanom Babićem vrednosti 1.25 miliona evra.

Sa druge strane, afrički tim staje 1.98 miliona evra, sa Adama Traoreom iz Lila kao najskupljim fudbalerom, vrednim 1.25 miliona.

Hamidu Traore, član Elazigspora je drugi nasjkuplji fudbaler selekcije, vredan 350 hiljada evra. Još jedan internacionalac igra za Mali, u pitanju je Alasane Dialo, član Vesterloa, čija je vrednost procenjena na 300 hiljada, a tu je i Malik Ture iz FK Tunis, vrednosti 75 hiljada evra.

Vrednosti su jasne, ali ne smeju zavarati.

Tim koji je bio sposoban da, ponavljamo, izbaci jednu Nemačku, poslao je upozorenje Orlićima, koji će na taj način još jednom morati da shvate da će biti jako teško pobediti istog rivala dva puta zaredom.

Kvalitet je ipak na strani našeg tima, nadamo se i sreća, koja nas je do sada pogledala na Novom Zelandu.

No, Orlići su je svojim pristupom i zaslužili. Znate već, Fortuna je uvek uz hrabre.

Neka tako bude i sutra. Orlići, samo hrabro.

Vidimo se sutra u 9.30.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Coa
Tuesday, 16.06.2015
14:49

Kažu da je u fudbalu najteže istog protivnika pobediti dva puta zaredom. Osim ako taj protivnik nije A reprezentacija srbije....

avatar
Sukica9
Tuesday, 16.06.2015
13:46
avatar
jv
Tuesday, 16.06.2015
13:04

Nas najveci protivnik nece biti Mali,vec umor. Igramo stalno produzetke,oni su sigurno fizicki spremniji. Ako se nasi igraci uspiju odmoriti trebali bi pobediti,bolja smo ekipa.

avatar
disqus_OMdPrUeoi8
Tuesday, 16.06.2015
12:33

Ajmo Orlici Crna Gora je uz vas!!!

avatar
Zoran Vukic
Tuesday, 16.06.2015
11:42

bice tesko ali verujem u vas orlici srecno

avatar
kosingas
Tuesday, 16.06.2015
11:42

E sad Partizan i Zvezda kad počnu da čerupaju Mali ovaj od 75.000 je idealan!

avatar
Bata
Tuesday, 16.06.2015
15:04

ima tu još dobrih a i dosta jeftinijih,pa i za dž