Stranci u ''večitima'' – Ko su najveći promašaji u poslednjih 10 godina?

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 07.08.2014.
17:43
Izvor: Sportske.net

Previše inostranih fudbalera je prodefilovalo u poslednjih deset godina kroz dva naša najuspešnija kluba, ko su po vama bili najveći promašaji?

crno-bela-nostalgija.blogspot.com
crno-bela-nostalgija.blogspot.com

Povezane vesti

Partizan i Crvena Zvezda su nekada bili kakav-takav magnet za inostrane fudbalere koji nisu stekli afirmaciju, predstavljali su odskočnu dasku ka odlasku u neki jači evropski klub ili ligu. Bilo je promašaja i pogodaka, mnogo više ovog prvog, a došao je trenutak da se podsetimo ko je sve igrao na terenima JSL u poslednjih deset godina, a da nije pružio ono što se očekivalo od njega.

U Partizan je 2004. godine stigao Kim Čivu kao pojačanje iz Južne Koreje, došao je na preporuku Đorđa Tomića, a očekivalo se dosta od njega na poziciji levog beka ili levog veznog. Ipak, nije pružio očekivano, ubrzo je usledio rastanak. Te iste godine doveden je kiparski golman Asprogenis, kasnije i prvi golman tima. Da li zbog svoje visine, ili možda znanja, nije se proslavio ni on, pa je otišao iz kluba.

Sezone 06-07 u Partizan stiže Asen Nikolov, ''bugarski Bebeto'', direktno iz Azerbejdžana gde je pravio tada dar-mar protivničkim odbranama. Novinski članci su bili preplavljeni ovim ''umetnikom'' koji je brzo morao da napusti Partizan.

Sezona 08-09 je bila možda i najbolja što se tiče Partizana i dovođenja stranaca, došli su igrači poput Žuke, Moreire i Dijare, bio je tu i Ednilson, ali i jedan koji je zalutao, iz brazilske treće lige, čini mi se, Vitor Ugo mu je ime.

Sledeće sezone u klub stiže verovatno najbolji stranac Partizana u poslednjih deset godina i to direktno iz najvećeg rivala, Crvene Zvezde. Ipak, nije reč ovde o najboljim, već o najslabijim, a te godine je stigao i brazilska imitacija Nikole Žigića po imenu Vašington, samo sa mnogo slabijim karakteristikama. Možda je i poslužio zbog svoje visine u utakmicama gde se jurio rezultat i kada ga je trener ubacivao zadnjih deset minuta, ali je karijeru morao da nastavi u Borcu iz Čačka.

Seza 10-11 je bila sasvim solidna, a verovatno najveći promašaj je bio Eduardo Pačeko, zamena Kleu. Te godine u Partizan stiže i David Manga, vezni fudbaler koji nije dobiao priliku.

Naredna, 12-13 sezona je obeležena sa još dva promašaja u vidu Eliomara iz Javora i Zabije koji se najavljivao kao veliko pojačanje u špicu.

Videćemo kako će se Fofana pokazati, nije daleko od svojih prethodnika.

U Crvenoj Zvezdi je bilo nešto više stranih igrača poslednjih godina. Sezone 05-06 obeležio je dolazak Takajukija Suzukija i Haminu Dramana, reprezentativaca Japana i Gane. Ipak, nisu se njih dvojica mnogo zadržali u Zvezdi. I dok za Suzukija možemo reći da je bio promašaj, za Dramana možemo reći da je propuštena prilika, dečko je igrao preko 40 utakmica za Ganu nakon epizode u Zvezdi.

suzuki

Blagoj Georgijev je tada bio zvezda ''Football manager-a'', doveden je u Zvezdu kao veliko pojačanje, ali apsolutno ništa nije pokazao u domaćem šampionatu, iako je imao priliku.

Sezona 07-08 je obeležena dovođenjem trojca iz Južne Amerike, Barkos, Salas i Molina su došli u Zvezdu, doveo ih je tadašnji predsednik Dragan Stojković, a sva trojica nisu pružili ono što se očekivalo od njih. Kao i za Dramana, i za njih možemo reći da su propuštene prilike Crvene Zvezde da zarade dobar novac.

Od tada, pa sve do danas, ne možemo reći da je Crvena Zvezda imala ''astronomske promašaje'', ali možemo reći da nije imala ni nekog profita od stranaca. Isah, Parker, Kadu, Savio, Adi, Borha, Asamoa, Vinicius Pačeko, Garido, Dauda nisu pokazali Bog zna šta. Ipak, za Ifeanija Onjila možemo reći da je apsolutni promašaj, imajući u vidu sumu po kojoj je plaćen Javoru.

Ko je po vama naslabije strano pojačanje među večitima u poslednjih deset godina?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke