Stigla odluka o kazni - Partizan se oglasio saopštenjem!

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 16.05.2017.
18:17
Izvor: Sportske.net, partizan.rs

Fudbalski klub Partizan oglasio se tokom popodneva saopštenjem za javnost kako bi ukazao na "nejasnoće i logičke protivrečnosti" dopisa koji je Disciplinska komisija FSS dostavila crno-belima.

partizan.rs/MiroslavTodorović
partizan.rs/MiroslavTodorović

Povezane vesti

Obraćajući se javnosti i medijima na današnjoj konferenciji za novinare na stadionu Partizana trener crno-belih Marko Nikolić kazao je da odluku o suspenziji zbog isključenja na meču sa Voždovcem još uvek nije dobio i da u tom smislu još ne zna da li je kažnjen.

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije potrudila se da pisanu odluku o suspenziji Marka Nikolića dostavi tokom popodneva, a crno-beli su se tim povodom oglasili zvaničnim saopštenjem za javnost.

Saopštenje fudbalskog kluba Partizan u kojem je javnosti ukazano na nejasnoće i logičke protivrečnosti odluke Disciplinske komisije FSS prenosimo u celosti.

"Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije dostavila je danas, u popodnevnim časovima, telefaksom odluku o kazni Marka Nikolića, trenera FK Partizan.

U izreci ove odluke se navodi da se Marko Nikolić kažnjava zabranom vođenja jedne prvenstvene utakmice i novčanom kaznom u iznosu od sto hiljada dinara, a da kazna teče od 15. maja 2017. godine.

FK Partizan je opredeljen u poštovanju svih legalnih i legitmnih odluka organa Fudbalskog saveza Srbije, duboko je svestan svoje sportske misije i društvene odgovornosti kao jedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva u ovoj zemlji.

Međutim, držimo da je neophodno da i sve ostale sportske strukture, fudbalski radnici i organi krovne fudbalske organizacije postupaju lege artis, dakle po pravilima službe profesionalno, legalno i, kako je to od davnina ustanovljeno, sine ira et studio – bez mržnje i pristrasnosti.

Marko Nikolić je kažnjen, kako u obrazloženju ove odluke navode Ivan Nikolić, Danilo Đaković i Uroš Zeković, članovi Disciplinske komisije, jer je "Komisija na nesumnjiv način utvrdila da je Marko Nikolić učinio prekršaj koji mu je stavljen na teret".

Ovu odluku prati nekoliko pravnih nejasnoća i logičkih protivrečnosti.

1. Hitnost postupka.

Disciplinska komisija FSS se, po pravilu, sastaje jednom nedeljno i to četvrtkom u popodnevnim časovima.

Međutim, neka nepojavna sila, izgleda neuhvatljiva i neopipljiva je nagonila tri člana Komisije da se dva puta zaredom sastaju u neuobičajenom terminu. Odluku o suspenziji stadiona FK Partizan ova je Komisija donela u sredu, 10. maja. Odluka o kazni za Marka Nikolića doneta je u ponedeljak, 15. maja.

Nije teško uočiti da je ova Komisija naprasno postala veoma ažurna, međutim, izgleda samo u slučajevima u kojima se kao okrivljeni nalazi FK Partizan. U danu u kojem je odigrana utakmica Partizan – Voždovac, pred praznim tribinama stadiona FK Partizan (odlukom iste ove Komisije) dogodili su se teški incidenti u Novom Pazaru, gde je učinjeno više prekršaja koje su pratile i fizičke povrede i znatna materijalna šteta. Disciplinska komisija FSS se, povodom ovog incidenta, ne sastaje po hitnom postupku. Štaviše, ne sastaje se i dalje.

Ona se hitno sastaje samo radi nekoliko reči koje je, prema navodima jednog (četvrtog) sudije, uputio Marko Nikolić. Težina Nikolićevog prekršaja je, naime, procenjena od strane članova Komisije kao osnov njenog hitnog zasedanja.

2. Sazivanje sednice.

Disciplinska komisija broji pet članova. Pored gore navedenih, njeni članovi su i Žarko Stevanović, predsednik i Ivan Ristić, potpredsednik. Sednice Disciplinske komisije zakazuje njen predsednik.

Predsednik nije zakazao ovu sednicu.

To je, možda, učinio potpredsednik Ristić, koji na to ima pravo.

Međutim, veoma je indikativno da ovoj sednici niti predsednik Stevanović niti potpredsednik Ristić, NISU PRISUSTVOVALI.

Zanimljivo je postaviti pitanje zašto bi neko zakazao sednicu na kojoj nema nameru da prisustvuje? Ko je, sledstveno ovome, zakazao sednicu? Kada je ona zakazana, ako znamo da se inkriminisani događaj dogodio u subotu, a Komisija je odluku donela već u ponedeljak? Kako je onda mogla biti zakazana u nedelju, u neradnom danu, kada službe u FSS ne rade? Kako je moguće da, ako je sednica zakazana u ponedeljak hitno za ponedeljak, sazivač njoj ne prisustvuje, a predsednik je, svakako, nije zakazao? Da li je ona zaista uopšte legalno zakazana?

3. Utvrđivanje činjenica.

Član 129. Disciplinskog pravilnika predviđa da Disciplinski organi zasnivaju odluke, izriču kazne na osnovu izvedenih dokaza (zvaničnih izveštaja, saslušanja svedoka, saslušanja strana, neposredne provere, traženih beleški i dokumenata, stručnih mišljenja, TV i video zapisa, ličnih priznanja i dr.) i pribavljenog mišljenja od službenih lica i organa FSS, organa javne sigurnosti i drugih državnih organa, kao i neposrednog zapažanja. Ostaje potpuno nejasno i provizorno kojim se metodima služila Komisija kada je odlučivala o prijavi protiv Marka Nikolića? Kojim je pravničkim veštinama izvela dokaze saslušanjem svedoka, strana, stručnih mišljenja u sednici (upitno) zakazanoj u ponedeljak i donela odluku – u ponedeljak? Da li je ovde krunski dokaz bila samo okolnost da se naredna Partizanova utakmica igra u sredu i da valja neizostavno 48 časova ranije doneti odluku, kako to Disciplinski pravilnik nalaže?

4. Sastav komisije.

FK Partizan se već drugi put zaredom suočava sa odlukom Disciplinske komisije sa sednice na kojoj postoji tanani kvorum od tri člana.

Nikolić, Đaković i Zeković su doneli odluku o kažnjavanju Marka Nikolića. Nikolić, Đaković i Zeković su doneli odluku o suspenziji stadiona FK Partizan.

Ni u jednoj odluci nisu učestvovali predsednik Stevanović i potpredsednik Ristić.

Obe odluke u ime Komisije potpisao je član Zeković.

Šta ili ko to sprečava predsednika i potpredsednika da učestvuju na ovima sednicama? Da li bi oni, možda, izdvojili mišljenje? Da li bi glasali, možda (daleko bilo), protiv? Da li je indikativno da ove hitne sednice potpisuje izvesni član Zeković, a da ostaje pod velom misterije ko ih je uopšte, kada i kako zakazao?

5. Što je brzo, to je i kuso.

U obrazloženju odluke Disciplinske komisije se, između ostalog, navodi "da izrečena kazna vaspitno delovati na IGRAČA i istovremeno preventivno delovati, kako na kažnjenog IGRAČA, ali isto tako i na druge IGRAČE, da ne čine ovakve ili slične prekršaje" (dokaz fotografije na kraju teksta).

FK Partizan bi, kada bi želeo da bude maliciozan, svečano obećao da igrač Marko Nikolić zasigurno neće biti u protokolu za utakmicu u Nišu. Ovako, preostaje nam samo (znajući, pri tom, da je obavezujuća samo izreka u odluci) da poučimo članove Komisije da je sve što je brzo, ujedno i kuso. Ta se svojevrsna error in persona (zabluda o ličnosti) ne bi ni dogodila da se ovaj po svim obrisima kafkijanski proces nije odvijao mimo svih pravila službe, metodom copy/paste.

6. Pra(vn)a pouka.

Tri člana Disciplinske komisije, u odsustvu predsednika i potpredsednika, donela su odluku na osnovu prijave četvrtog sudije na čiju je intervenciju glavni sudija isključio Marka Nikolića sa meča Partizan – Voždovac.

Četvrti sudija te utakmice, Zoran Široki, delegiran je kao glavni sudija predstojeće utakmice Radnički – Partizan u Nišu.

Rimljani bi na ovo rekli: sapienti sat – pametnome dosta.

Najzad, a ne na kraju, odmeravanje pravde je težak i odgovoran posao. Statueta boginje Pravde uvek je prikazana sa povezom preko očiju, kako bi bila slepa za sve pritiske i uticaje sa strane, a ne da bi slepo izvršavala naloge i naređenja.

Odmeravati pravdu valja po načelu ius est ars boni et aequi (ceneći umetnost dobrog i pravičnog), a ne po onoj narodnoj "a mom Milutinu, svako po polutinu.
" stoji u saopštenju objavljenom na sajtu FK Partizan.

Dopis Partizan

Dopis Partizan

Podsećamo da je Marko Nikolić isključen sredinom drugog poluvremena duela sa Voždovcem i to na intervenciju četvrtog arbitra Zorana Širokog koji je nakon toga delegiran za glavnog sudiju duela Radnički Niš - Partizan.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

56 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Bojan Samardzic
Wednesday, 17.05.2017
09:10

Ispade stvarno cirkus sa ovom suspenzijom...

avatar
Petar Centrih
Wednesday, 17.05.2017
08:54

Ugasite ligu i posadute krompir ili privatizujte klubove . Dosta je namestanja, pranja para i ratova saopstenjima a veciti derbi na sve samo ne na fudbal lici.

avatar
SRCE MOJE
Tuesday, 16.05.2017
22:04

Dosta cutanja.Hrabro, jako, na pobedu i tacka.Mi na tribini igraci na terenu .Zavrsetak kao u Krusevcu.

avatar
Anderton
Tuesday, 16.05.2017
21:54

Kompletan FSS da podnese ostavke, niste vi dorasli ovome što vam je poklonjeno. Država da postavi ugledne ljude (još ima takvih) koji će znati da se nose sa takmičenjem i svim ovim problematikama. Nevezano uopšte više ko je u pravu.

avatar
Korner-Pixi-GOOOOOOL
Tuesday, 16.05.2017
21:09

Može li neko da mi kaže koliko je bodova oduzeto partizanu zbog toga što je igrao Vlahović, a nije ima pravo. Ili koliko mu je oduzeto bodova što ih je sve utakmice vodio Nikolić iako je bio suspendovan 6 utakmica zbog rasizma dok je bio trener u Sloveniji.

avatar
Poznavalac
Tuesday, 16.05.2017
21:36

Pričaš paušalno kad i sam znaš da je vlahović imao uredno urađen specijalni lekarski pregled koji samo nije bio upisan u legitimaciju ali postoji potvrda da je uradjen.Nikolić je kažnjen sedam utakmica ali kao što su rekli ljudi iz NS Slovenije ta kazna važi samo za njihovu državu jer nisu slali nikakav dopis uefa da se kazna prenese na druge države gde će eventualno raditi i to je njihova stvar i pravo.I tu je partizan čist,vi se žalite slovenačkom savezu ako mislite da ste oštećeni..To su činjenice ali vi ovde kao i vaši funkcioneri baratate nekim nebulozama..pozdrav.

avatar
caboom
Tuesday, 16.05.2017
21:46

Dosla je potvrda je Nikolic cist iz Slovenije. A kakvu kaznu dobio Bozovic sto je vređao sudiju na utakmici sa Vojvodinom prosle sezone?

avatar
Doki Daki
Tuesday, 16.05.2017
20:30

Nije bitno ko će biti prvak, bitno je da nam je fudbal dno, a najgore je što država ne želi ništa da menja. Uostalom, na zadnjim izborima smo videli...ko je pametan shvatiće...

avatar
Pipo Inzagi
Tuesday, 16.05.2017
20:22

Mora odmah da zaseda i da se kazna odradi u ovom prvenstvu,ako zasedaju kasnije i kazna ostane za sledeće prvenstvo,po običaju kazna će biti odrađena preko leta na nekim utakmicama...kao i ova iz Slovenije...

avatar
sashki
Tuesday, 16.05.2017
20:08

Eto da niste plaćali i namestali svega toga nebi bilo. Samo me postwdite toga kao da niste namestali zadnjih 5 mečeva tj prelaza. Budite ljudi priznaje. Mi zvezdasi kada je nešto toliko očigledno mi se time smejemo a vi pokušavate na sve načine da opravdati to kao slučajnost nDo juče liga je bila nameštena od danas nije sad se čeka sutra da se vidi sa kakvom pričom će te nastaviti. Dal će biti uefa reaguj ili podsmevanje

avatar
Dolina cupova
Tuesday, 16.05.2017
20:17

Liga je nameštena od početka do kraja. Da nije vi bi bili od 5-8 mesta. To je očigledno. Da li se vi zvezdasi tome smejete?

avatar
Dolina cupova
Wednesday, 17.05.2017
08:11

Man united, nisam ja ne realan, nego se ti ili ne razumeš ili ne želiš da vidiš. Nagurano vam je minimum 20 bodova. Nikad gori fudbal niste igrali, a ne možete da izgubite. Evo, gledaj to ovako. Prva ekipa koja je imala motiv da igra protiv vas, pobedila je. Bilo koju ekipu da neko premira, pobediće vas. Da nije tako, ne biste izgubili od Vozdovca...

avatar
Man united
Tuesday, 16.05.2017
22:52

Ja ne znam da li da se smejem ili da placem kad ovo procitam. Mi bi bili od 5. do 8. mesta? Ja razumem kad se klinci prepucavaju u skoli, pa lupaju ovake gluposti. Ali odrastao covek da bude ovoliko nerealan, to mi nikad nece biti jasno.

avatar
Tuesday, 16.05.2017
21:10

Sto bi rekao/napisao Povratak kralja, i Boaci se smeje ovom tvom laprdanju.

avatar
SAMI PROTIV SVIH
Tuesday, 16.05.2017
19:55

Јој како ће ми бити драга ова титула, најдража. nСве покушавају све, ово није забележени никад и нигде, али џаба. nПартизан је великан европског и светског фудбала као и звезда. nТолико врхунских играча и тренера смо дали, вицепрваци европе...и да се овако понашају према Партизану у његовој земљи то је невероватно. nТо само показује какви су људи са друге стране

avatar
VN2410
Tuesday, 16.05.2017
20:59

Kako su se ponašali ljudi sa vaše strane u periodu od 2008.-2014. u vrijeme Toleta? Ko o čemu vi o poštenju!

avatar
VN2410
Sunday, 11.06.2017
12:19

Isti onaj priod kada ste gubili 3 derbija u 10 dana :D

avatar
ПФК1945
Wednesday, 17.05.2017
10:19

Jel to onaj period kada ste dobili 2 od 15 derbija?

avatar
SAMI PROTIV SVIH
Tuesday, 16.05.2017
19:54

Bez obzira na koje sve nacine van terena pokusavaju da omalovaze instituciju kao sto je FK Partizan...samo cu ovo napomenuti. Lopta je okrugla...igra se 11-11 igraca i dva gola... Igraci moji..ako zelite da ste sampioni i najbolji od svih..Otidjite na Cair ...igrajte igru joja se zove cari fudbala i napunite FK Radnicki sa cetiri i vise razlike...Tako se zapisavaju usta svima

avatar
Tuesday, 16.05.2017
20:52

Tako je care,a najbolja ti je poslednja recenica ,ziv mi bio!

avatar
SAMI PROTIV SVIH
Wednesday, 17.05.2017
14:04

Fala,i ti meni ziv bio,pa da slavimo u nedelju

avatar
Dolina cupova
Tuesday, 16.05.2017
19:48

Neverovatni su...Nije problem fudbal, sport uopšte, problem je što cela država funkcioniše na isti način. Da nam neće biti bolje ako Zvezda bude šampion, uverili smo se proteklih godina, pa jedna od legendarnih izjava legende iz Železnika pada u vodu. Problem je što će nam biti samo gore...

avatar
Alex DeLarge
Tuesday, 16.05.2017
19:36

Kad ce ovo vise da se zavrsi? Kad je kraj sezone? Zar nije bilo dosta 30 kola bede, nego je cirkus morao biti produzen za jos 7 dodatnih??? Koga vise zanimaju ovi cirkuzanti koji sluze samo za pranje para raznoraznih krimi-dzimi likova? Misli se konkretno na dva Frankenstajna z' brda...

avatar
Tuesday, 16.05.2017
21:00

Nismo isti - totalno smo različiti. Ne stavljaj Partizan ni sa jednim klubom iz SL u isti koš, a tek ne sa zvezdom.

avatar
brekbaCh1
Tuesday, 16.05.2017
19:17

Zestoka se kradja sprema u Nisu, izgleda da ce tamo svega biti osim fudbala. Tragedija u kakvom je kanalu nasa zemlja..

avatar
prike
Tuesday, 16.05.2017
19:15

Човек је добио црвени картон и следи му суспензија. Не разумем шта је ту спорно и чему драма. Нормално је да играч или тренер паузира на следећој или следећим текмама, у зависности од казне.

avatar
Tuesday, 16.05.2017
20:58

Sportske.net ako dozvolite komentar. Ne razumem da kao navijeni ponavljaju jedno isto, a ne znaju pravila. Trener ne može da dobije crveni. Trener može da bude udaljen sa klupe. Udaljavanje sa klupe ne znači automatsku suspenziju za sledeću utakmicu. Grof je na Vračaru, a i na maloj Marakani radio sudijama mnogo gore stvari pa nije dobio nijednu utakmicu, da ne pišem opet šta je sve Lalatović radio pa nikad kao zvezdin trener nije adekvatno kažnjen. I da hoćete da odbranite ovo što zvezda radi ne možete, prosto svi vide jer je ovo toliko očigledno jer ljudima gore fotelje ako zvezda ne otme titulu Partizanu. To sam vam napisao za 2 od 3 titule još 2014. na leto. Pa vi sad vidite da li sam u pravu i koliko godine idem ispred vas. U ovom slučaju skoro pune tri godine bez 3 meseca.

avatar
paok
Tuesday, 16.05.2017
22:45

Tacno iskljucen ali ta komisija zaseda cetvrtkom a u zadnja dva puta je bilo ponedeljkom kod suspenzije stadiona i juce slucaj Nikolic. Zasto nisu to uradili kada je trebalo a ne toliko zurno. Sto niko iz utakmice u N. pazaru nije kaznjen ekspresno.

avatar
Tuesday, 16.05.2017
21:19

Manchester United (onaj sa likom tj. slikom Fergija) kaze da moze:-D

avatar
Колатерална Штета
Tuesday, 16.05.2017
19:09

Ok, ajde sto je kaznjen i ajde sto je to bilo na vanrednoj sednici, ali neka mi neko objasni zbog cega je na prvom mestu Marko Nikolic bio iskljucen i zasto mu nije pokazan crveni karton?

avatar
Poznavalac
Tuesday, 16.05.2017
21:25

Prema pravilima fudbalske igre koja su promenjena pre par godina treneru se ne pokazuje crveni karton već samo igračima.

avatar
spybot
Tuesday, 16.05.2017
19:03

Posle ovakvih stvari koje se rade u toku celog prvenstva Partizan je prinudjen da ne stoji skrštenih ruku, jer igra, teren, kvalitet vise nije bitan vec ko ima bolju logistiku. I onda u derbiju se vidi ko je gde. Medjutim, niko nije racunao na Vozdovac i sada iz CZ kukaju svaki dan i okrivljuju za sve druge? Utakmica se igra sutra, sa Radničkim i sada sto pre kazniti Nikolica da ne sedi na klupi i to telefonskom sednicom i odluku doneti pre srede iako se komisija sastaje cetvrtkom? A u N. Pazaru mnogo gora situacija od '' psovki" Nikolica i niko se ne kaznjava? Postali smo dno drzava, dno u svemu.

avatar
The_Matrix
Tuesday, 16.05.2017
19:02

Ne volim 'vecite',ali jos manje nepravdu.Ovo sto se radi partizanu ove sezone kako bi zvezda uzela titulu je tragicno i nikad vidjeno u istoriji ovog sporta.Sutra se sprema nevidjena kradja na vise stadiona,a deluje da partizanu sledi katastrofa.Kojom logikom je izabran taj sudija osim da napravi kradju i haos

avatar
Tuesday, 16.05.2017
21:25

Браво Матриксе, ни у једном коментару се толико нисам пронашао као у овом твом - од прве до последње речи!

avatar
Moemilo
Tuesday, 16.05.2017
19:01

Ok , super!!! Nego na kojim je sve to utakmicama dotični trener odradio kaznu iz Slovenije....za jednu se zna!!! Ostale???? Ni u Medjuopštinsk ligam igrači bez lekarskog pregleda ne mogu da igraju!!!@ Vlahović može...hmmmm

avatar
brekbaCh1
Tuesday, 16.05.2017
20:20

Terza, ti li si ? :D

avatar
Poznavalac
Tuesday, 16.05.2017
21:19

Neupucen si da ne kažem nešto drugo..vlahović je imao specijalni lekarski pregled tj.potvrdu od doktora ali nije bio upisan u legitimaciju tako da je tu sve jasno.. a,nikolić je kažnjen sedam utakmica samo na području slovenije jer njihov savez nije hteo da šalje dopis u uefa da se kazna prenese u druge zemlje ako bude radio tamo i to je njihovo pravo..i šta tu nije jasno i ima sporno??Žalite se nogometnom savezu slovenije!

avatar
Tuesday, 16.05.2017
18:58

Ovo je bruka.pod hitno obavestit UEFA-u,da vidi sta se radi,i da se umasa u ovu pljacku!

avatar
Korner-Pixi-GOOOOOOL
Tuesday, 16.05.2017
21:10

Pod hitno treba kontaktirati UEFU mile, a pre svega zbog Vlahovićai Nikolića.

avatar
paok
Tuesday, 16.05.2017
22:51

Pisite im ko vam brani. Sto ste se sada setili, sto niste malo ranije pisali.

avatar
Гробарка до гроба
Tuesday, 16.05.2017
18:48

Imate li vi sta drugo raditi osim kaznjavati Partizan

avatar
zeta
Tuesday, 16.05.2017
18:48

kad sam vidio tekst odmah sam pomislio dokle vise sa saopstenjima ali kad sam ga procitao promenio sam misljenje imaju apsolutno pravo da pokazu na neke interesantne situacije koje se dogadjaju kad se kaznjava FK PARTIZAN

avatar
ercov
Tuesday, 16.05.2017
18:43

Pametnom dosta ! To je klasika FSSCZ, to su ljudi koji vode nas fudbal, kakvi ljudi takva su nam prvenstva i srpski fudbal.

avatar
Povratak kralja 72
Tuesday, 16.05.2017
18:43

Kokeza cele sezone samo ćuti i radi, njegove komisije mira ne daju, suđenje katastrofalno, optužbe sevaju ne zna se više ko pije, a ko plaća, a niko nije odgovoran i ništa se ne menja. Ostavke gospodo!

avatar
Black King
Tuesday, 16.05.2017
18:39

Da nije zalosno bilo bi smesno :D

avatar
Tuesday, 16.05.2017
18:37

Daleko bilo:-D

avatar
Tuesday, 16.05.2017
18:29

Smene svih do jednog u FSS - dosta je više sa iživljavanjem nad FK Paritzan!

avatar
Tuesday, 16.05.2017
19:54

Nema veze,bice slavlje vece u nedelju... Neka ih , Nis je presudan...

avatar
sashki
Tuesday, 16.05.2017
20:08

Nije dosta! Čekaj barem još 3 4 godine