Srbija slavi Rajkovića, 'Orlići' su u polufinalu!

Autor: Miloš Marković
nedelja 14.06.2015.
09:18
Izvor: Sportske.net

Maksimović je rešio pitanje pobednika u penal seriji, ali je kapiten Rajković najzaslužniji za prolaz u polufinale!

Beta/AP Photo/David Rowland
Beta/AP Photo/David Rowland

Povezane vesti

Sjedinjene Američke Države: Stefen, Rekueho, Karter Vikers, Miazga, Ariola, Hindman, Rubin, Tompson, Delgado, Pejn, Zelalem.

SRBIJA: Rajković, Antonov, Zdjelar, Veljković, Babić, Maksimović, Mandić, Gaćinović, Živković, Stevanović, Sergej Milinković Savić.

Stadion 'Nort Harbur', Okland.

Sudija: Artur Dias (Portugal)

:::::::::::::::::::::::::::::

Nervoza, pritisak i odgovornost činjenice da igraju u četvrtfinalu, kao da su uticali na igrače oba tima.

U prvih pola sata utakmice između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država gledali smo uglavnom borbu na sredini terena, bez prilika za gol. Sa nešto većim posedom lopte u svojim nogama, Amerikanci su pokušavali da izgrade akcije kojima bi ugrozili gol Predraga Rajkovića, dok je Srbija brzim akcijama pokušavala da probije dobro organizovanu odbranu rivala.

Sa po jednim pokušajem izblokiranim na obe strane, Srbija je zvanično prvi šut uputila u 26. minutu, ali je lopta koju je uputio Sergej Milinković Savić završila visoko preko gola.

Organizovanom i disciplinovanom, a pre svega čvrstom igrom u odbrani, fudbaleri Sjedinjenih Američkih Država drže na odstojanju naše fudbalere koji na pola sata od početka meča imaju veći posed lopte i strpljivo grde svoju igru na sredini terena.

Za sada je najagilniji Živković, koji je imao i jedan pokušaj, kada je donekle i brzopleto, uputio rani šut ka golu, ali je lopta otišla daleko iznad gola.

Prvi šut u okvir gola beležimo u 38. minutu, kada je Antonov pokušao da iznenadi rivala oštrim udarcem sa leve strane kaznenog prostora, ali je golman Amerike prisebno loptu izbacio u korner.

Pojačali su pritisak naši mladići, iz kornera uputili oštru loptu u peterac rivala, ali je nedostajao završni udarac.

U 40. minutu Tompson dolazi do najbolje prilike za SAD. Prodor po levoj strani, lopta na nekih deset metara od gola Rajkovića stiže do pomenutog igrača, koji šutira tik pokraj desne stative Zvezdinog golmana.

Imali su Orlići priliku i u 44. minutu, ali nisu uspeli ozbiljno da ugroze gol rivala, obzirom da je Živkovićeva lopta iz prekida sa desne strane terena završila u rukama američkog golmana, koji jako sigurno igra u prvom delu utakmice. 

Prvo poluvreme je završeno pokušajem sa distance iz prekida, ali je udarac koji je uputio Sergej, završio u živom zidu rivala.

Otvoreno se ušlo u nastavak meča, lopta se lagano prenosi sa jedne polovine na drugu.

Srbija je u dva navrata pokušala udarcima van okvira gola, a prvu ozbiljniju priliku imali su Amerikanci kada su probili po desnoj strani terena u 52. minutu. Tompson je centrirao ali je usamljeni napadač Rubin dobro čuvan u petercu ispred našeg gola, bez opasnosti po Rajkovića.

Već u narednom napadu, Srbija dolazi do nove šanse, Antonov centrira sa leve strane, lopta preskače defanzivnu liniju Amerike i stiže do Živkovića, koji na prvu upućuje udarac ka golu Amerike, ali lopta odlazi neposredno pored gola.

Fudbaleri Sjedinjenih Američkih Država na pola sata do kraja meča iznova preuzimaju inicijativu, imaju veći posed lopte u svojim nogama u pokušajima da kreiraju ozbiljnije prilike ispred Rajkovićevog gola.

Prisebna igra u odbrani fudbalera Srbije ne dozvoljava završni udarac, sve akcije rivala završavaju se na bezbednoj udaljenosti od srpskog gola.

U 65. minutu Amerikanci imaju novu priliku nakon prekida koji je izazvao Antonov, loptu Maksimović izbacuje glavom na polovinu rivala, koji u nastavku napada preko Tompsona pokujšava da iznudi i kazneni udarac, ali bezuspešno.

U sledećem napadu, Gaćinović povlači kontranapad, koji rezultuje u prekršaju na nekih 20 metara od američkog gola. Upravo Gaćinović u istom trenutku napušta igru, a umesto njega u igru ulazi Šaponjić, čovek odluke iz prethodnog meča sa Mađarima.

Andrija Živković je preuzeo odgovornost na sebe, sa desne strane upućuje udarac koji američki golman u poslednjem trenutku dobrom intevencijom šalje u korner. Odlična odbrana golmana Stefena koji je lukavu loptu Živkovića na sjajan način odbranio!

Sreća na srpskoj strani u 73. minutu. Amerikanci dobro razvijaju kontranapad, istakao se agilni Tompson, čija nespretnost ostaje jedini razlog zbog kojeg nije bilo prevelike opasnosti na samo nekoliko metara ispred Rajkovićevog gola. 

Opao je tempo u poslednjih deset minuta utakmice, umor kao da je stigao izabranike Veljka Paunovića, koji su se povukli na svoju polovinu i čekaju grešku rivala.

Ipak, u 83. minutu beležimo odličnu priliku za Srbiju, Mandić je iskosa pokušao udarcem ka golu Stefena, koji revnosnom reakcijom još jednom spašava svoj gol!

Dva minuta kasnije još odlična jedna prilika za Srbiju. Faul Hindmana sa nekih 30 metara iskosa sa desne strane izvodi Živković, Milinković Savić loptu nije dobro zahvatio glavom, dobra šansa odlazi u nepovrat.

Dobro se brane Amerikanci u finišu meča, Živković je izveo još jedan prekid u narednom napadu sa druge strane terena, još jednom loš udarac Milinkovića Savića, odbijenu loptu udara Babić, ali Amerikanci blokiraju šut ka svom golu.

Živković u 89. minutu preuzima ličnu odgovornost na sebe, jednu naizgled naivnu akciju pretvara u priliku za gol, upućuje udarac sa 17 metara, ali njegov oštar šut lako hvata Stefen.

Rajković spašava Srbiju u 92. minutu meča, poslednji pokušaj na meču imali su Amerikanci, ali je golman Crvene zvezde na vreme sprečio Rubina i na pravi način ispravio nedostatak koncentracije defanzivne linije svog tima.

Odluka o pobedniku pada u nastavku, Srbija iznova igra produžetke!

Početni minuti prvog produžetka protiču opreznom i isprekidanom igrom oba tima. Lopta je na sredini terena, pritisak i ulog za koji se bore prisutan je na licima fudbalera oba tima. 

NEVEROVATAN PROMAŠAJ!

Srbija u 97 minutu je već loptu videla u golu, Mandić je izašao sam ispred gola Stefena, umesto da šutira odlučuje da proigra Šaponjića, čije uklizavanje pokraj stative američkog gola loptu šalje tik pored gola!!!

Nisu klonuli duhom srpski fudbaleri, inicijativu ne prepuštaju svom rivalu, kontrolišu igru i pokušavaju da izgrade priliku kako bi iznova ugrozili američki gol. To se ipaknije dogodilo do kraja prvog produžetka, u kome je Srbija bila mnogo bolji rival i u kome može da žali za najboljom prilikom u celom meču.

Na startu drugog produžetka Srbija je imala jedan udarac ka golu, Amerikanci jedan izblokiran pokušaj, iznova se igra na sredini terena uz veliku obazrivost ka svom golu. Umor je evidentan i na jednoj i na drugoj strani.

U 118. minutu nakon duge akcije srpske reprezentacije beležimo udarac Antonova, koji je ipak bio neprecizan, lopta odlazi visoko preko gola. Imao je fudbaler Srbije i boljihrešenja, u kaznenom prostoru su loptu čekali Šaponjić i Mandić.

Već u nastavu, dobra prilika za Srbiju, probali su Grujić i Živković po desnoj strani, ali loš centaršut Grujića, propuštena dobra prilika.

Nespretna reakcija Antonova na 120. minutu, faul nad Ariolom, Amerikanci imaju prekid sa 17 metara, ali upravo Antonov ispravlja svoju grešku i zbacuje loptu u korner koji nije doneo razloga za brigu. Na kraju, bez golova, odluka pada nakon PENALA!

PENAL SERIJA:

Prvi na belu tačku staje Rubin, šalje loptu ka sredini, RAJKOVIĆ BRANI neodlučan šut Amerikanca koji je lažnjakom pokušao da prevari srpskog golaman!

Zdjelar prvi izvodi penal za Srbiju, siguran udarac u gornji desni ugao, 1:0!

Drugi udarac za Ameriku izvodi Pejn, sigurno u gornji levi ugao, Rajković se bacio u drugu stranu, 1:1.

Mandić je sledeći za Srbiju, slab udarac srpskog fudbalera, lopta odlazi preko gola!

Ariola sledeći šutira za Ameriku, lažnjak ovoga puta uspeva,siguran udarac, Rajković se bacio u suprotnu stranu, 2:1 za SAD.

Babić šutira sledeći za Srbiju, slab šut je bio na ruci golmana Stefena, ali lopta ipak ulazi u gol, 2:2 nakon treće serije.

Kapiten Hidman šutira snažno sledeći, Rajković je pogodio stranu, ali je Amerikanac siguran.

Grujić je sledeći za Srbiju, sigurno po sredini gola, ubedljivo - 3:3 u penal seriji.

Zelalem je sledeći za Amerikance, prevario je Rajkovića, 4:3.

Sledeći na belu tačku staje Živković, vara Stefena koji se baca u levo, lopta odlazi u desmo, 4:4.

Sonjora pogađa prečku, Rajković traži da izvede penal i reši pitanje pobednika! Golman Crvene zvezde i kapiten Srbije maši šut, Stefen brani udarac svog kolege, u sednu seriju se ulazi sa pat pozicije.

Imao je priliku ponovo da odbrani Rajković, ali je Delgado ipak prevario srpskog golmana, 5:4.

Antonov je siguran u narednoj seriji, 5:5.

Karter Mikers naredni penal šalje preko gola, osma serija!

Veljković je sledeći za Srbiju, ali Stefen brani udarac defanzivca Srbije, još jedna prilika odlazi u nepovrat.

U devetu seriju ulaze Amerikanci preko Rekueka, čiji jako slab udarac brani Rajković, hvatanjem žive lopte.

Maksimović rešava pitanje pobednika, Srbija je u polufinalu i igraće protiv selekcije Malija!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

44 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Аполо
Sunday, 14.06.2015
16:42

Fantastican uspeh. Razlika izmedju seniora i juniora jeste da su juniori homogenim igraju kao tim. Seniori, nazalost, dobri su samo u svojim klubovima kada se upare sa stranim fudbalerima jer kada se sastave sa nasima dobijamo svaki put bledo izdanje.

avatar
hristo72
Sunday, 14.06.2015
12:54

Ma kakvi Orlici, ovi momci su vec sad Orlusine.

avatar
La Pulga
Sunday, 14.06.2015
11:52

Svaka cast momcima, raspustiti kompletnu A selekciju, ostaviti Matica, a sve ove momke prekomandovati u istu, mozda ni tada ne bi igrali EP ali bi barem gledali volju, zelju i borbenost u igri. Jos jednom, svaka cast momci, vi ste pravi ORLOVI, hrabro do medalje!

avatar
Aleksic99
Sunday, 14.06.2015
11:34

Nadam se da su gledali oni manekeni od sinoc... Bravo Sampioni!!!

avatar
33
Sunday, 14.06.2015
11:31

Ponos SRBIJE. Tako se gine za reprezentaciju.

avatar
Tomić: Lažna legenda
Sunday, 14.06.2015
10:59

Svaka čast majstori, jedino vas vredi još gledati, a ne one iz A reprezentacije, još jedna stvar: Sećate se kad sam pričao da Mali može da pobedi, svi mi se smejali, eto sad se smejte

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Sunday, 14.06.2015
10:53
avatar
Mesi G.O.A.T.
Sunday, 14.06.2015
10:43

Svaka čast majstori!!! E sad nek vide oni balvani i manekeni kako se igra srcem i m***ma!Ovu reprezentaciju zamijeniti sa A reprezentacijom pa bi maka baraž izborili za EP.Još jednom velik čestitke momcima šta god da naprave u polufinalu svaka im čast i ovo je veliki uspjeh.

avatar
marcelo karlj
Sunday, 14.06.2015
10:20

tako je breeeeeeeeeeeee

avatar
Nikola Kum Dragišić
Sunday, 14.06.2015
09:54

Kapa dole i naklon do poda majstori!

avatar
LuckyStrike
Sunday, 14.06.2015
09:47

Svaka im cast... Bravo ljudi... zasluzili su ovo bolje su igrali celu utakmicu... zasluzili su pobedu jos u regularnom delu... nmg da opisem svoju radost... kad bi se bar malo A selekcija ugledala na njih... ovo generacija igra srcem... sad Mali jos 1 da napune i u finalu na brazil... :)

avatar
nekros77
Sunday, 14.06.2015
09:45

Vi sto vredjate seniore treba da vas je sramota!!! TIME VREDJATE I SRBIJU!!!! BRAVO MOMCI SAMO HRABRO DO MEDALJE!!!

avatar
La Pulga
Sunday, 14.06.2015
11:47

Ne, njih(seniore) treba da je sramota zbog nacina na koji predstavljaju Srbiju, dolaze na tekme reprezentacije turisticki, nisu u stanju tri dodavanja da povezu, gube od koga stignu, jednom rijecju BRUKAJU SE. A ovim momcima svaka cast, nadam se da ce uzeti medalju jer je zasluzuju!

avatar
nekros77
Monday, 22.06.2015
20:21

Treba da te je sramota!

avatar
Dejan Božić
Sunday, 14.06.2015
09:43

MA TAKO JE BREE!!! Pokazali su da žele ovo više od njih, borbenost, šanse, kidisanje u napad i u odbranu kad je trebalo. I jesam se malo smorio kad su prokockali par penala za pobedu ali ni to nije moglo da traje večno. Rajković nije beš dobar izvođač, ali na golu je bio fantastičan i zato mu se nema šta zameriti. Bravo momci!!!

avatar
Footbal Fanatic
Sunday, 14.06.2015
09:42

Bravo momci vi ste pravi orlovi

avatar
Pera Zambula opet
Sunday, 14.06.2015
09:40

Srbija slavi sve igrace a ne Rajkovica, slavi ceo tim koji je doveo do toga da igramo polufinale svetskog prvenstva, bravo za sve ove momke, nikoga ne treba izdvajati, vec pohvaliti i igrace koji su igrali, one na klupi, strucni stab, sve u kompletu.....Bravo SRBIJO kad seniori brukaju nasu zemlju bar da nam ovi klinci donesu radost.....Presrecan sam :)

avatar
Sunday, 14.06.2015
09:39

Srbija U20 je model kako treba da izgledaju sve naše selekcije!

avatar
Tomić: Lažna legenda
Sunday, 14.06.2015
13:40

Kojeg igrača bi ti voleo da vidiš u u21 selekciji i zašto ? I da li je uopšte moguće da neko od njih nastupi još za u21 reprezentaciju.

avatar
Tomić: Lažna legenda
Monday, 15.06.2015
15:13

ja mislim da se možemo plasirati na Olimpijadu, a i u20 selekcija može uzeti pehar.

avatar
Sunday, 14.06.2015
19:05

Nije moguće zato što EP U21 počinje pre kraja SP U20. Rajković, Veljković, Antonov i Živković, sigurno zaslužuju mesto među 23 igrača ali i Maksimović, Zdjelar, S.Milinković-Savić i Gaćinović pre Kovačevića, Mijailovića, Đuričića i Milunovića. Prva četvorica kvalitetom zaslužuju mesto na EP U21, a imaju i potencijal da postanu A reprezentativci dok ova druga četvorica iz U20 su bolji igrači od ove četvorke iz U21. Da napomenem Babića koji može da bude u budućnosti A reprezentativac ali trenutno ima problema sa igrom u odbrani kada se nađe 1 na 1 i zato smatram da trenutno nije za U21.

avatar
magister
Sunday, 14.06.2015
09:39

Bravoooooooooo! Još malo! Mada je i ovo već fantastično. Još malo koncentracije, mirnoće, discipline, odlučnosti... A sve ste to već pokazali i to onoliko... Bravo i hvala.

avatar
Zvezda 91
Sunday, 14.06.2015
09:38

Svaka cast momci!

avatar
Ginola
Sunday, 14.06.2015
09:37

Bravo momciiiiii!!!Vi ste nas ponos i dika,tako se bori za reprezentaciju...Kakvo zajednistvo,kakav timski duh.Svaka cast Orlici!

avatar
Sunday, 14.06.2015
09:33

Srbija do Novog Zelanda!

avatar
Zoran Popadic
Sunday, 14.06.2015
09:33

Bravo momci,tako se igra za svoju zemlju.Sto pre mlade momke ubaciti u A tim,a izbaciti strine poput Ivanovica,Kolarova,Tosica.................koji igraju za svoje klubove,a kada igraju za drzavni tim vuku se po terenu kao prebijeni

avatar
33333333333333331993
Sunday, 14.06.2015
09:30

Nas je rajko ,bolji od Neuer-a

avatar
Goran Zdravkovic
Sunday, 14.06.2015
09:30

Reko ja sinoc, ovi gotovi svih u a selekciju, nije fraza vec ozbiljno, a cim neko i od njih pocne da se manekenise i folira napolje, pojavice se neki novi klinja...

avatar
Realan 1
Sunday, 14.06.2015
09:29

Naslov vam je los.Srbija slavi Orlice,a ne samo Rajkovica.Decko je fenomenalan golman i junak nas,ali isto tako je mogao biti tragicar kada je trazio da on sutira penal i pokupi svu slavu samo za sebe,ali je promasio.Tako da nemojte izdvajati nikoga.I Rajkovic i svi ostali momci su podjednako zasluzni.Srbija slavi Orlice!

avatar
Slaven CFC
Sunday, 14.06.2015
11:56

tako je! apsolutno svi su zasluzni!

avatar
Tomić: Lažna legenda
Sunday, 14.06.2015
13:41

Nije hteo svu slavu da pokupi, nego je hteo on da iznese pritisak i šutne poslednji penal, zato je šutirao iako sam odma rekao da će promašiti jer jednostavno je golman.

avatar
Dzeksiii
Sunday, 14.06.2015
09:29

Bravo sampioni. Nadam se da su oni manekeni gledali utakmicu. Ovde nije Rajko najzasluzniji, zasluzan je ceo tim, strucni stab.. Igraju srcem! Bravo

avatar
Branko Lazic
Sunday, 14.06.2015
09:28

Idi bre Rajkovicu,uplasi me :D Znao sam da ce ga Maksimovic dati. Amerika takodje ima sjajnog golmana,on ih je spasio u prvih 90min. Finale je realno tu,a tamo nas ceka Brazil,ali lopta je okrugla,tako da je sve moguce. TOLE ODLAZI!

avatar
Tomić: Lažna legenda
Sunday, 14.06.2015
13:42

Ne mora da znači, da će Brazil ući u finale, pričao sam da će ispasti Nemačka, Gana ... I pogodio sam, kako bi lepo bilo osvojiti svetsko prvenstvo.

avatar
Sunday, 14.06.2015
09:27

Bravo momci,zalaganje za 10-ku,nadam se da cete pobediti Mali i idemo u finale :)

avatar
xavi
Sunday, 14.06.2015
09:25

Ovako mi čuka još od Bordoa nije kucala, hvala vam momci... Rajković pokazao kolika m... ima, bez obzira što je promašio penal

avatar
Coleman
Sunday, 14.06.2015
09:23
avatar
D.Green4 Black&White
Sunday, 14.06.2015
09:23

A ni metar moga sela Amerika cela :D Idemo po zlato bracooooooo

avatar
BratCescFabregas#4
Sunday, 14.06.2015
09:22

Auuu sto smo se ispromasivali, da nije Rajkovica, nista. Treca sreca u penalima. Bravo Rajko! Hocemo u polufinale. Aca poludeo :-D

avatar
Realan 1
Sunday, 14.06.2015
11:32

Znaci nasi dzaba igraju.Da nije Rajkovica nista ne bi uspeli?Znaci Rajkovic sam igrao? A to sto promasi penal,to nista.Zasto je on trazio da sutira penal i to odmah nakon promasaja Amera?Ja cu ti reci.Da pokupi svu slavu samo za sebe.Zato je i promasio.Njegov posao je da brani,a ima ko ce da sutira penale.Inace izvanredan golman..

avatar
Realan 1
Sunday, 14.06.2015
13:02

Kostajnica,ja ne kudim,samo pisem ono sto sam video.Ko kaze da ostali nisu imali hrabrosti,pa je Rajko morao da izvede? Lik sutira,Rajkovic vidi da nema gola i odmah skace i pokazuje da on izvede.Taj penal bi odlucio pobednika i on je hteo da prigrabi svu slavu za sebe.To je tako ocigledno bilo,A naslov Srbija slavi Rajkovica,kao da je sam igrao.Ne kazem to sto je zvezdin golman.Isto bih za bilo koga rekao.Kao sto sam kritikovao Saponjica i kao sto mi nije bio problem da kazem da je Luka Jovic bolji igrac od njega i da bi reprezentacija imala vise koristi od Jovica.Ponavljam Rajkovic je nasa buducnost,najbolji mladi golman u Evropi.Izvanredan golman,ali ovo sto je uradio moglo je skupo da nas kosta.Neka se on skoncentrise na ono sto najbolje radi,a to je branjenje.Ja navijam za Srbiju.Kako za Zivkovic i Saponjica,tako isto i za Rajkovica i Grujica.Pozz.

avatar
kostajnicacz
Sunday, 14.06.2015
12:26

rajkovic je pucao penal jer je imao hrabrosti za to kao i ostali momci i da su izgubili ja bi im cestitiao jer su pravi, ne treba nikog niti kuditi niti dizati ispred ostalih jer je ekipa dobila, ovi momci imaju ono sto seniori nemaju oni su EKIPA i tako svi o njima treba da pricamo

avatar
Carina
Sunday, 14.06.2015
09:21

Rajkovic iskazuje potencijal za A reprezentaciju onim insistiranjem da puca penal i onda promasi. Radi svoj posao decko, a ostale pusti da pucaju penale. Svaka cast majstori, ajde ovaj Mali da dobijete pre produzetaka da ne ostanete bez snage za mec sa Brazilcima, mada je ovo prvenstvo takvo da svi pobedjuju i gube na penale.

avatar
Вучко
Sunday, 14.06.2015
09:20

Sto me je iznervirao Rajkovic kada je promasio penal, ali se iskupio posle. Svaka cast momci.