Srbija je treća klasa evropskih reprezentacija - Ko su nam potencijalni rivali?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 07.09.2017.
11:18
Izvor: Sportske.net

Uskoro ćemo gledati novo takmičenje, kako je rangirana Srbija?

EPA/ANDREJ CUKIC
EPA/ANDREJ CUKIC

Povezane vesti

Ono što je ranije najavljivano, uskoro će postati i realnost.

UEFA će od septembra naredne godine organizovati novo takmičenje, pod nazivom ''Liga nacija'', koje će ubuduće zameniti one, za mnoge nezanimljive, prijateljske utakmice tokom reprezentativnih termina.

Učestvovaće ukupno 55 reprezentacija, koje će biti podeljene u četiri kvalitativne grupe (A, B, C i D), na osnovu nacionalnih koeficijenata na kraju kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, narednog meseca.

U Ligi A biće 12 najbolje rangiranih selekcija. Sledećih dvanaest biće svrstano u Grupu B, a narednih 15 u Grupu C. Preostalih 16, najslabije rangiranih, nalaziće se u Grupi D. Sve one, biće potom žrebane u podgrupe u kojima će se takmičiti tokom Lige nacija.

Ono što je UEFA juče objavila, to je trenutni raspored nacionalnih timova, da su se, na primer, kvalifikacije završile ovim septembarskim utakmicama.

Narano, nas najviše zanima gde je tu Srbija, a kao što možete da vidite u nastavku, naš nacionalni tim biće najverovatnije smešten u Grupu C.

LIGA A (ekipe će biti podeljene u četiri podgrupe po tri tima):

Nemačka, Portugal, Belgija, Španija, Švajcarska, Francuska, Engleska, Italija, Poljska, Hrvatska, Island, Vels.

LIGA B (ekipe će biti podeljene u četiri podgrupe po tri tima):

Rusija, Severna Irska, Slovačka, Švedska, Holandija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska, Mađarska.

LIGA C (ekipe će biti podeljene u jednu podgrupu sa tri i tri podgrupe sa po četiri tima):

Slovenija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Škotska, Češka, Rumunija, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Kipar, Finska, Estonija, Azerbejdžan.

LIGA D (biće formirane četiri podgrupe sa po četiri tima):

Litvanija, Belorusija, Gruzija, Jermenija, Makedonija, Farska Ostrva, Luksemburg, Letonija, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Andora, Malta, Kosovo, San Marino, Gibraltar.


Ono što je najvažnije, plasman na EP izboriće po jedna reprezentacija iz svake od Liga, A do D. U martu 2020, pobednici podgrupa u svakoj od ovih liga, boriće se za osvajanje svojih Liga i samim tim, za plasman na EP.

A špobednika Lige nacija dobićemo na fajnal-foru, u junu 2020.

Takođe, prvoplasirane selekcije iz svojih grupa plasiraće se u jaču ligu, dok će poslednjeplasirane ispadati u niži rang.


Foto: uefa.com

liga nacija


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

32 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
CgRm4
Thursday, 07.09.2017
19:00
avatar
Barca4ever
Thursday, 07.09.2017
17:13

Cista glupost.Prijateljske utakmice sluze za uigravanje tima, tj. ako na primer padnemo u grupi na SP sa Kamerunom onda je logicno da organizujemo prijateljski mec protiv neke africke ekipe koja igra slicno njima npr.Gana a ne protiv Jamajke.Prijateljski mec sluzi kako bi se nasao protivnik slican onome koji igra u tvojoj grupi bilo da je SP,EP ili kvalifikacije.

avatar
Adnan
Thursday, 07.09.2017
15:46

Ovo takmicenje je nesto najbolje sto se desilo ikad jer omogucava kvalitetne utakmice i za zemlje koje su nesposobne da dovedu dobrog protivnika na prijateljsku.

avatar
Milos90
Thursday, 07.09.2017
15:43
avatar
BenkovackiManitas31*
Thursday, 07.09.2017
15:27

Mnogo dokonjaka u Uefi/fifi

avatar
Navijač Juventusa
Thursday, 07.09.2017
13:18

Znaci pobednici liga budu - Island, Austrija, Azerbejdzan i Gibraltar i eto Gibraltara na vrhu Evrope.nNe, stvarno, ako sam dobro razumeo, mi namerno ispadnemo u jednom ciklusu u poslednju Ligu, zatim je osvojimo i eto nas na fajnal foru???

avatar
Rulermaster
Thursday, 07.09.2017
21:25

Lose si razumeo...

avatar
Navijač Juventusa
Friday, 08.09.2017
12:29

Iscitah englesku verziju teksta, manje konfuzna od ove nase :))

avatar
Thursday, 07.09.2017
13:02

Pa ovo je baš zamena za prijateljske utakmice :)nSrbija, Slovenija, Crna gora I Albanija!? Možda da nama u grupu ubace I ostale ex Yu države, pa da se baš onako sprijateljimo? Koja budalaština...

avatar
Stefan Išizaki
Thursday, 07.09.2017
12:35

Nešto na fazon svetske lige za odbojkaše.

avatar
nenadnenad1234
Thursday, 07.09.2017
12:27

Ovo je zamena za prijateljske utakmice, a kad startuju kvalifikacije za EP?

avatar
Grande Milan
Thursday, 07.09.2017
12:27

Genijalno. Sad moze jedna ekipa iz trece lige da prve godine u tom takmicenju forsira mlade igrace i namjerno ispadne u cetvrtu ligu, e onda igra cetvrtu ligu u najjacem sastavu, osvoji je (takvi su timovi da ne bi imali puno problema) i time se plasira na evrospko. Dakle svako drugo evropsko im je zagarantovano i jos svaki drugi ciklus razigravaju mlade. A ako se ne plasiraju putem ovog sistema tu je i sistem standardnih kvalifikacija. Ko je ovo smislio nek napusti Zemlju

avatar
Amar Zornic
Thursday, 07.09.2017
12:01

Meni mnogo svidja ovo takmicenje , s tim sto treba reci da ce Srbija ako pobedi naredne dve utakmice verovatvno skociti na 20. Mesto fifine rang liste sto ujedno i znaci bolji zreb za SP ali i ovu ligu nacija

avatar
Algebra
Thursday, 07.09.2017
11:56

Zna li neko da li će se ove (pod)grupe žrebati, ili će se i one praviti na osnovu nacionalnog koeficijenta? Da uprostim primerom - da li ćemo mi kao deo ''lige C'', moći da izvučemo Estoniju, Azerbejdžan, Norvešku... ili ćemo automatski dobiti grupu u kojoj će biti ekipe koje su ''oko nas'' po rangu; u ovom slučaju Slovenija, Albanija i Crna Gora?

avatar
Amar Zornic
Thursday, 07.09.2017
12:22
avatar
Amar Zornic
Thursday, 07.09.2017
15:14

Ne ne . Zrebaju se timovi za podrupe kojih ima 4 , pobednici te 4 podgrupe idu na fajnal for , pobednici fajnal fora iz A, B, C i D idu na Euro a pre toga na fajnal for koji ce odluciti apsolutnog pobednika . E sad problem je sto tacan kriterij jos nije ustanovljen sl nsjverovatnije ce biti ovako :)

avatar
Algebra
Thursday, 07.09.2017
14:49

To ne bi bilo loše, ali sam ubeđen da sam na nekom ino-sajtu video da će se grupe praviti prema rangu. Dakle A liga, grupa jedan će biti sačinjena od prvog, drugog, trećeg i četvrtog na UEFA listi, grupa dva će biti peti, šesti, sedmi, osmi... Nadam se da su oni pogrešili, jer bi bilo baš gadno da ponovo sa Albancima delimo grupu.

avatar
ddr16
Thursday, 07.09.2017
11:55

jel ovo izgleda kao da ce da ukrstaju prve dve grupe vec u polufinalu,a drugi deo kostura treca i cetvrta grupa? to znaci da je polufinale izmedju a i b grupe finale pre finala,cudi me da je tako,a i nije posteno...

avatar
magister
Thursday, 07.09.2017
11:50

Zanimljivo, ali nedostaje mi info oko EP, ko se još i kako plasira. Pobednici svake lige, posle playofa u kome učestvuju pobednici grupa, se - direktno kvalifikuju za EP? To je 4 učesnika. Kako se to odražava na sistem kvalifikacija za EP? 4 pobednika grupa ide u višu ligu, a 4 poslednje plasirana u nižu?

avatar
Algebra
Thursday, 07.09.2017
12:26

Nakon Lige nacija formiraju se klasične kvalifikecije, kakve su se igrale i do sada, samo što će trajati par meseci, umesto 2 godine kao do sada. Onda nakon tih dodatnih kvalifikacija igra se dodatni plej-of u kom učestvuju svi pobednici grupa iz svih liga (A,B,C i D) i oni popunjavaju konačni broj učesnika EP-a. Ukoliko su se neki pobednici grupa ranije plasirali na EP, onda na njihovo mesto u baražu (plej-ofu) uleće sledeća ekipa koja je bila po rangu u njihovoj grupi, a koja se nije plasirala na EP.

avatar
Algebra
Friday, 08.09.2017
10:32

Nisi lepo razumeo jedan deo. Liga nacija se odigra, 4 prvoplasirane ekipe iz Lige A igraju F4 i direktno se plasiraju na EURO (dakle 4 ekipe iz najjačih gurpa idu na EURO). Nakon toga igraju se standardne kvalifikacije koje će imati po 5-6 ekipa. U ''klasičnim'' kvalifikacijama igra se 10 kola od marta 2019. do novembra iste godine (termini su mart, jun, septembar, oktobar i novembar) i u svakom terminu se igraju ''dvomeči''. Po dve prvoplasirane ekipe idu direktno na EURO. Nakon tih dvomeča formira se plej-of koji igraju svi pobednici grupa Lige Nacija (izuzev onih koji su već obezbedili prolaz, a na njihovo mesto uleće sledeće najbolje rangirana ekipa); iz tog plej-ofa svaka liga (A,B,C i D) daće po jednu ekipu direktno na EURO. Nakon sveta toga igra se F4 Lige nacija koji igraju pobednici grupa iz lige A, ali ona nema nikakav uticaj na konačan spisak učensnika EURA. Nadam se da je sada jasnije. :)

avatar
magister
Thursday, 07.09.2017
22:47

Hvala. Ali ipak mi tu nešto škripi. Prvo, čudno je da pobednik grupe D dobije prednost nad drugim iz A, Litvanija ispred Španije, Francuske, Engleske. Ok, to je da bi takmičenje dobilo na značaju, ali kako će se onda zbrziti klasične kvalifikacije, koje će davati 4 ekipe manje? Takođe, pobednici liga, kako piše, kvalifikuju se direktno, posle playofa u grupama (A,B,C,D) tako da oni ne idu ni u kakav playof sa onima iz klasičnih kvalifikacija. Ili grešim? Liga nacija, kako shvatam, je takmičenje koje ima prolaznost za EP. Pobednik lige ide direktno na EP, ali i u sledeću po kvalitetu ligu, pa mu se sledeći put šanse smanjuju za takav direktan plasman, jer nailazi na jače protivnike. Meni deluje zanimljivo i pametno. Ali mislim da će biti problema s klasičnim kvalifikacijama.

avatar
Bojan Samardzic
Thursday, 07.09.2017
11:43

Ovo postaje stvarno mucno, iako fudbal donosi stotine milijardi dolara stalno pokusavaju da nadju nacin da zarage jos vise. Reprezentativni fudbal opstaje jos na smotrama koje traju po mjesec dana, a ova dugotrajna takmicenja, ukljucujuci i kvalifikacije, su bespotrebna mrcvarenja.

avatar
Kolareal
Thursday, 07.09.2017
11:38

Football Manager 😄

avatar
CgRm4
Thursday, 07.09.2017
11:33

Bilo ih je mnogo,al ovo je zaista najgluplja novina koju su uveli.Svaka cast.

avatar
Algebra
Thursday, 07.09.2017
12:24

Zašto glupo!? Ovo će povećati broj takmičarskim mečeva, što automatski znači veći koeficijent za evropske reprezentacije, samim tim će i FIFA rang lista izgledati normalnije i nećemo doći u situaciju kao što se često dešava da u TOP10 bude po 7 ekipa iz Južne Amerike, a samo iz razloga što igraju više takmičarskih mečeva.

avatar
Algebra
Thursday, 07.09.2017
14:58

@CgRm4, misliš da će Malta imati šansu da u baražu pobedi Makedoniju, Belorusiju, Litvaniju, Letoniju, Gruziju, ili neku ekipu tog ranga? Ne zna koliko dugo pratiš fudbal, ali ta Letonija je 2004. igrala EP, obrukala se nije, tako da ne bih imao nikakav problem da ih gledam 2020. Takve ekipe mogu svima da naprave problem kada se dođe do završnice i Island (koji je dobra ekipa, ali su tada svi bili u fazonu - je*** Island zauzima mesto jednoj Holandiji) nam je to lepo pokazao prošlo leto.

avatar
CgRm4
Thursday, 07.09.2017
14:09

Zato sto realne sanse da se plasira na EP ima Malta neka,eto zasto.

avatar
Radovan Filipovic
Thursday, 07.09.2017
11:26

Ništa meni ovde nije jasno :D

avatar
mladenq_
Thursday, 07.09.2017
11:19

Treca klasa. Sounds about right.