Slučaj Matić - Statistika je na Mihinoj strani!

Autor: Boban Filipović
ponedeljak 21.12.2015.
20:26
Izvor: Sportske.net

Jedan od najvećih 'grehova' bivšeg selektora Siniše Mihajlovića bilo je izostavljanje Nemanje Matića iz reprezentacije. Povratkom veziste Čelsija u državni tim pri kraju njegovog mandata, a i pod kormilom potonjih selektora, stvari nisu delovale ništa bol

fss.rs
fss.rs

Povezane vesti

Znamo svi dobro u kakvoj je buli fudbalska reprezentacija Srbije, ali gotovo neverovatno zvuči podatak da 'Orlovi' nisu pobedili nijednu jedinu bitnu utakmicu sa Nemanjom Matićem u timu.

Vezista Čelsija je uvršten među 100 najboljih igrača u Evropi u 2015. godini, sigurno u ovom trenutku važi za najboljeg srpskog fudbalera, a veliki deo javnosti smatra da je on jedna od retkih svetlih tačaka u nacionalnom timu.

Fudbalska reprezentacija je zbog katastrofalnih rezultata u poslednje vreme navukla na sebe ogroman gnev javnosti, ali kada se krene u pojedinačne analize Matić nekako najčešće biva amnestiran i to bez valjanih argumenata. Uglavnom su to fraze o njegovoj velikoj želji i epiteti finog momka u poređenju sa nekolicinom koja više voli kafanu od lopte kada se vrate u rodnu grudu.

Primera radi, Srbija sa Matićem u timu u prethodnih kvalifikacijama za EP u Francuskoj nije pobedila nijednu bitnu utakmicu. Doduše, bio je starter u Elbasanu, ali "istorijska" pobeda izvojevana u finišu, izvojevana je kada je on već izašao iz igre zbog povrede.

Pamtiće se njegov evrogol na 'La Lužu' u porazu od Portugala, a statstika kaže da je u situacji dok je Matić bio na terenu Srbija uspela da osvoji tek četiri boda: prvi, onaj na puku sreću u Jermeniji u poslednjim trenucima utakmice na startu kvalifikacija kada je svakom iole pismenom bilo jasno da igra nacionalnog tima ne liči ni na šta, i još tri u pobedi nad istim rivalom kada su šanse za plasman u Francusku već iščezle obema reprezentacijama.

Ako se vratimo još malo u nazad, u vreme kada je Siniša Mihajlović bio selekor i kada nije uspeo da odvede reprezentaciju na Mondijal u Brazil, kao najveća zamerka pripisivan mu je izostanak Nemanje Matića zbog 'nesporazuma'.

Mihajlovic

Pod pristiskom javnosti, ili već udnaped donešene odluke da ode sa kormila, Miha je pred kraj tih kvalifikacija vratio Matića u nacionalni tim, on je igrao protiv Hrvatske na 'Marakani' meč koji je morao da se dobije kako bi ostala kakva takva nada, ali pobeda je izostala, završilo se remijem (1:1).

Jedina takmičarka utakmica u kojoj je Matić na terenu dao stvarni doprinos pobedi bila je ona protiv Makedonije u Jagodini u istim tim kvalifikacijama. Međutim, ako ćemo realno, taj meč, koji je Srbija dobila sa ubedljivih 5:1, bila je revijalnog karaktera, a taj trijumf u srpskoj sportskoj štampi veličan kao svojevrsno vaskrsnuće srpskog fudbala.

Izvojevane pobede sa Nemanjom Matićem u timu su one koje nisu imale realnu težinu, osim što su, koliko toliko, sprečile još teži slobodni pad na FIFA rang listi. To su trijumfi u prijateljskim odmeravanjima snaga sa "moćnim" Aerbejžanom, nikad gorom Grčkom, 'velesilom' Jamajkom. Izuzeci su pobede nad Republikom Irskom i Japanom, koje su, ispostaviće se, bile samo "šarena laža".

Za kraj, ni Matićev debi u dresu Srbije protiv Poljske na prijateljskoj utakmici u Antaliji kada je imao 20 godina nije bio slavan, doživljen je minimalan poraz, ali ovaj podatak je trivijalan u odnosu na gorepomenute.

Nemanja Matić je do sada upisao 26 nastupa za reprezentaciju i postigao jedan gol, onaj evrogol u Lisabonu.

Nagrade i priznanja koja dobija od FSS-a su posledica njegovih igara u Čelsiju, sa kojim je prethodne sezone osvojio Premijer ligu. Srbija od toga nema ama baš ništa i svaka nagrada koja se dodeli u ime nekakvi zasluga u dresu reprezentacije je apsolutno apsurdna i proitv zdravog razuma.

Nemanja Matic

Da li je ostatak nacionalnog tima toliko loš pa Nemanja Matić nema s kim da igra, ili mu se u dresu reprezentacije dodeljuje drugačija uloga od one koju ima na klupskom planu, na kraju krajeva možda i nije ključno pitanje. Verovatno je mnogo važnije da ljudi shvate da on jednostavno nije fudbalski majstor, već čovek zadatka i neko ko će da 'ponese džakove'. Ti zadaci nisu dobro obavljeni u repretezntaicji, rezultati su jedino merilo.

Biće da je glavni problem da on, kao i većina njegovih kolega iz reprezentacije, preceni svoje mogućnosti kada obuče "sveti" dres, a izgleda da na te anomalije našim fudbalerima nema ko da ukaže sa najviše instance. Osetno je odsustvo autoriteta, Siniša Mihajlović je to iz ličnog iskustva vrlo dobro zano, ali nije uspeo da iskoreni. Dik Advokat je bio 'Alisa u zemlji čuda', dok je epoha Radovana Ćurčića vrhunac anarhije izvikanih srpskih fudbalera.

Igra reprezentacije Srbije je u poslednje vreme toliko bezidejna, neopovezana, anahrona i spora, pa je samim tim i odgovornost Nemanje Matića, kao nekog ko možda i najviše 'carini' loptu u ekipi, prilično velika.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Marko Mare Lazic
Friday, 25.12.2015
03:27

Matic tako a? nMitorivc koji dolazi sa majcama, gol daje tako sto ga Lazar Markovic napuca u nogu jer panj drugacije ne ume, nista? nda ne idem dalje o nekima koji su tek komedija..

avatar
Herkules88
Tuesday, 22.12.2015
01:17

vi gledajte onda statistiku a ne fudbal, istina je da svi se resavaju lopte dajuci joj Maticu kome se niko ne otvara jer manekeni nisu culi za kretnju bez lopte

avatar
Volem Vosu
Tuesday, 22.12.2015
00:11

A mi smo kao velesila u fudbalu pa deremo redom,a samo kad je Matic u ekipi mi igramo lose?! Ma dajte bre ljudi...

avatar
NJRBOB
Monday, 21.12.2015
21:48

Nije jedan igrac kriv, sto manekeni ne zele da igraju... Ivanovic,Kolarov, Tosic...., Curcic, Tole... svi bre napolje! Pustite ove mlade pa sta nam bog da!