Sa čime će Advokat pred Albance?

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 12.10.2014.
22:33
Izvor: Sportske.net

Reprezentacija Srbije nije otvorila kvalifikacioni ciklus za odlazak na EURO 2016. kako se očekivalo. Posle remija sa Jermenijom duel sa Albancima već sada znači biti ili ne biti zbog čega će breme na leđima "Orlova" dobiti na težini.

BETAPHOTO/BRANA BOZIC/EV
BETAPHOTO/BRANA BOZIC/EV

Povezane vesti

Svi koji su gledali duel u Jerevanu složni su da je previše toga bilo prosečno a malo onih stvari koje su potrebne za vrhunske rezultate i plasman na Evropsko prvenstvo.

"Želeli smo pobedu u Jerevanu, ali verujte mi da će na ovom terenu i druge ekipe iz naše grupe teško doći do bodova" objašnjava Dik Advokat.

Ruku na srce, sa Holanđaninovom konstatacijom valja se složiti samo u tom delu da će ostalim reprezentacijama biti teže jer će Jermenija u nastavku kvalifikacija biti jača za najbolje pojedince koji su zbog povreda propustili duel sa Srbijom.

Formacija 4-2-3-1 trajala je u Jerevanu svega 27 minuta, taman do prve prinudne promene uslovljene povredom Lazara Markovića. Osim što je menjao igrača Advokat je u tom trenutku izvršio rokadu u veznom redu ubacivši i Nemanju Matića u centralni deo sredine terena.

Iza četvorice veznih ostao je Nemanja Gudelj, dok je u špicu usamljen igrao Filip Đorđević. Govoriti o tome kako je Đorđević bio bezopasan bilo bi pomalo neprimereno jer u formaciji koju je Advokat "forsirao" vezni red treba da nahrani špica upotrebljivim loptama a njih, složićete se, nije bilo.

To ne umanjuje Đorđevićev deo odgovornosti za to što je delovalo kao da ga nema na terenu i posle svega rečenog jasno je da će selektor morati da promeni nešto u igri naše reprezentacije ukoliko želi trijumf nad Albanijom.

"Nije rešenje ni u srljanju, a problem efikasnosti ne rešava se pukim izvođenjem na teren ekipe sa dva-tri špica. Mi na sredini terena previše lako gubimo posed lopte i kontrolu, posebno u trenucima kada gubimo i to su naši problemi" objašnjava Advokat.

Ako uzmemo u obzir da je posle utakmice u Jerevanu najavio rokade, i to pre svega taktičke, jasno je da pred duel sa Albanijom ostaje svega nekoliko dilema.

Prva se tiče formacije, odnosno da li će Holanđanin igrati sa dvojicom fudbalera u napadu ili će "Orlovi" ostati sa samo jednim igračem u navalnom redu. Ukoliko pođemo od pretpostavke da će Advokat napasti Albance sa dvojicom špiceva ne ostaje previše prostora za rokade.

Taktika

U formaciji 4-4-2 mesto na terenu trebalo bi da dobije Danko Lazović a društvo u napadu praviće mu Filip Đorđević ili Aleksandar Mitrović, u zavisnosti od Advokatovog stava. Defanzivna linija neće ni u kom slučaju trpeti promene jer kadrovska situacija uslovljava sastavljanje odbrambenog bedema.

Ako na sredini terena "Orlovi" protiv Albanije krenu sa četvoricom, a Advokat održi reč, mesto u timu izgubio bi Nemanja Gudelj a šansu da počne utakmicu imao bi Miloš Jojić. Ovakva pretpostavka proizilazi iz trenutne forme Nemanje Matića, Dušana Tadića i Zorana Tošića koji neće izgubiti mesto u timu, ali i iz objektivnog sagledavanja stvari da Filip Đuričić nema utakmice u nogama te da prednost treba dati Jojiću.

Ovakva varijanta deluje mnogo izvesnije nego mogućnost da Dik Advokat i protiv Albanaca krene u formaciji 4-2-3-1. Ukoliko se, kakvim slučajem, Holanđanin odluči da ostane dosledan postavci igre iz Jermenije, ponovo bi Jojić uskočio na mesto povređenog Markovića ali bi u tom slučaju Dušan Tadić mogao da bude pomeren na bok.

Taktika

Posle svega viđenog u Jerevanu i ovde priloženog, i sami možete da "se igrate selektora" i razmišljate o tome kakva bi postavka igre trebalo da bude i kojih jedanaestorica zaslužuju da počnu utakmicu sa Albanijom.

Dik Advokat otkloniće nam sve nedoumice sat vremena pre početka meča a jedina izvesnost u datom trenutku je ta da bez maksimalne požrtvovanosti onih koji počnu meč i publike koja dođe na stadion pobeda protiv Albanije nije moguća.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke