Razgrađivanje nacionalnog koeficijenta - Zbog ovoga Srbi evropsku sezonu počinje u junu!

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 22.07.2016.
11:21
Izvor: Sportske.net

Neuspesi srpskih klubova u Evropi glavni su razlog što sezonu počinju krajem juna i početkom jula. Kako se gradi nacionalni koeficijent i šta on znači za klupske koeficijente srpskih predstavnika u evropskim takmičenjima?

Beta/AP Photo/Keystone, Jean-Christophe Bott
Beta/AP Photo/Keystone, Jean-Christophe Bott

Povezane vesti

Godinama unazad fudbalski klub Partizan bio je najbolji srpski predstavnik u evropskim kvalifikacijama i jedini klub koji je učestvovao u jačanju nacionalnog koeficijenta.

Nakon drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope možemo da konstatujemo da je Srbija ostala bez dva predstavnika i da će od Crvene zvezde i Vojvodine zavisiti kako će izgledati nacionalni koeficijent u tekućoj sezoni.

Pođimo najpre od objašnjenja kako srpski klubovi grade nacionalni koeficijent i na koji način se vrednuju dobri rezultati u kvalifikacijama i grupnim fazama evropskih takmičenja.

– svaki remi u kvalifikacijama (LŠ ili LE) donosi 0.5 bodova za nacionalni koeficijent
– svaka pobeda u kvalifikacijama donosi 1 bod za nacionalni koeficijent
– svaki remi, počev od grupnih faza pa do finala, donosi 1 bod za nacionalni koeficijent
– svaka pobeda, počev od grupnih faza pa do finala, donosi 2 boda za nacionalni koeficijent

Računica srpskih klubova posle prva dva kola kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope je sledeća:

* Vojvodina 3.5 bodova
* Crvena zvezda 2 boda
* Čukarički 2 boda
* Partizan 1 bod

Kako od trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope evropski put nastavljaju Crvena zvezda i Vojvodina, od ta dva kluba će zavisiti koliko će nacionalni koeficijent porasti u tekućoj sezoni.

Zašto je nacionalni koeficijent značajan?

Da srpski klubovi beleže bolje rezultate u Evropi prilikom žreba bi bili u povoljnijem položaju kao zemlja, bez obzira na to ko je šampion, a ko kao osvajač Kupa ulazi u borbu za grupnu fazu Lige Evrope.

Bolji nacionalni koeficijent omogućio bi srpskom šampionu, ko god to bio, da u kvalifikacije za Ligu šampiona ulazi od trećeg kola kao što je to, recimo, slučaj sa rumunskim šampionom, dok šampion Grčke i Češke u kvalifikacije ulaze od plej-of faze.

Nacionalni koeficijent značajan je i zbog toga što se svakom klubu pojedinačno obračunava udeo od učinka tokom jedne sezone što znači da individualni neuspesi utiču na sve ostale predstavnike.

Na koji način se obračunava klupski koeficijent iz udela nacionalnog koeficijenta?

Svaki srpski klub za sebe radi na jačanju klupskog koeficijenta ali na kraju sezone, prilikom obračuna nacionalnih koeficijenata, određeni broj bodova dobija na osnovu zajedničkog učinka svih nacionalnih predstavnika u Evropi.

Nakon prva dva kola kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope četiri srpska kluba sakupila su 8.5 bodova za nacionalni koeficijent i evo koliko bi svakom od srpskih predstavnika pripalo bodova na osnovu udela iz nacionalnog koeficijenta.

Zbir se deli sa brojem klubova koji su u jednoj sezoni predstavljali Srbiju u Evropi, u našem slučaju četiri, a potom se dobijeni količnik još jednom deli sa pet,  s obzirom da se za klupski koeficijent obračunava samo 20% ostvarenog nacionalnog koeficijenta.

Kada 8.5 bodova podelite sa 4 pa količnik podelite sa 5, dobijate cifru od 0.425 boda koji će biti pridodati svakom srpskom klubu. Cifra je izuzetno slaba jer je odigrano tek dva kola kvalifikacija, ali uporedite koliko u jednoj sezoni španski klubovi sakupe bodova za nacionalni koeficijent i kako oni međusobno jedni druge pomažu.

Nadajmo se da će Crvena zvezda i Vojvodina nastaviti da beleže dobre rezultate kao što je to Partizan činio prethodnih godina jer će u tom slučaju profitirati sve četiri ekipe koje su započele evropske kvalifikacije u sezoni 2016/2017.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

22 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Casus Luciferi 60:12
Friday, 22.07.2016
17:39

fudbal nam je spao na najnize grane koje mogu da se nadju a nama je bitno da likujemo kada ispadnu oni a oni kada ispadnemo mi.

avatar
mostar54
Friday, 22.07.2016
17:19

Михајло (аутор) није писао о разграђивању националног коефицијента у годинама када су све наше екипе испадале још у претклу квалификација и када је само Партизан освајао покоји бод у европском такмичењу и држао национални коефицијент на каквом таквом нову. Сада кад је Партизан испао одмах кукњава о разграђивању коефицијента. Где је кукњава била раније и где је било указивање да сваки појединачни успех било ког нашег клуба јача национални коефицијент?

avatar
Friday, 22.07.2016
16:11

Zbog dobrih rezultata u dužem periodu svih engleskih klubova, jedan Lester koji praktično debituje u LŠ ima koeficijent preko 30, a naša Zvezda oko 7.

avatar
NJRBOB
Friday, 22.07.2016
14:30

E sada se vidi ko je kakav covek! Zao mi je Partizana i realno nisam mogao da verujem protiv koga su ispali i nije mi drago... A najvise ovaj komentar ide na racun @Don.Mile i kompaniji koji su slavili kada je Zvezda ispala protiv Kairata prosle godine... Nismo isti ;)

avatar
Friday, 22.07.2016
14:12

* Vojvodina 3.5 bodova

avatar
zvezdasrbija
Friday, 22.07.2016
14:09

Pa vi jos navijajte za neke Kairate i Zaglebja..

avatar
V...
Friday, 22.07.2016
12:37

Sve je to ok, ali pogledajmo drugu stranu te price. Ja, kao navijac Zvezde, uopste ne bih bio srecan da Zvezda krece kvalifikacije od 3 kola kvalifikacija za LS, naprotiv, bolje bi bilo da krece od prvog. S jedne strane tu su finansijski bonusi za igranje u tim kolima i bnusi za pobede, a s druge strane sezona pocne ranije i do 3 ili 4 kola kvalifikacija tim se iskristalise i uigra bolje nego na nekim nevaznim pripremama.nLigaski koeficijent bi znacio dosta u slucaju da je nasa liga na granici izmedju plejofa LS i direktnog ucesca u LS ali nasa liga je dosta daleko od te pozicije tako da je sada bitan samo pojedinacan koeficijent klubova koji odredjuje povlascen i nepovlascen polozaj na zrebu.nDok ne budemo imali bar 3 tima koja mogu da ucestvuju u evropskim takmicenjima tako ce i ostati

avatar
Don Silvio
Friday, 22.07.2016
17:13

A bili pristao da igraju od cetvrtog kola. I to je moguce uz dobre rezultate svih klubova

avatar
Don Silvio
Friday, 22.07.2016
21:03

Slazem se s tobom u potpunosti. Meni je ne shvatljivo sto su pipremne utakmice igrane protiv onako slabih ekipa

avatar
V...
Friday, 22.07.2016
19:02

Nemam ja sta da pristanem ili ne pristanem prijatelju :D to je samo moje misljenje koje je totalno nevazno. Ok je to 4to kolo jer je obezbedjena liga evrope ali su sanse za ucesce u LS mnogo manje. Cinjenica da je prva utakmica u sezoni uvek kriticna nasim klubovima i primaju glupe golove na pocetku (u prvom i drugom kolu se to lakse ispravi nego u cetvrtom protiv ozbiljne ekipe). Za zvezdu je dobro sto je oigrala 2 evropske utakmice, umesto da joj je prva protiv Ludogoreca, kao sto je za Vojvodinu dobro sto je vec odigrala 4 utakmice, a verujem da je Partizan krenuo od prvog kola, imali bi igraci neke slabije protivnike u ta 2 kola gde bi videli na cemu su, ispravili greske u igri i cenim da bi prosli ove Poljake

avatar
slaninar
Friday, 22.07.2016
11:57

pa neka savez i drzava pomognu malo Vosi kao sto je blizancima i bice bodova...

avatar
Friday, 22.07.2016
11:36

Samo smanjenje Superlige Srbiju spasava...

avatar
Friday, 22.07.2016
14:13
avatar
Friday, 22.07.2016
16:04

Nisam to rekao. Tri ili cetiri kluba iz BG, dva ili tri iz Vojvodine i cetiri iz centralne Srbije.

avatar
Don.Mile
Friday, 22.07.2016
11:34

ja pisem o keoficijentima vec godinama a neki ovde kazu da je cak bolje i ne ucestvovati ... za Partizan vazi isto kao i za Zvezdu (prosle godine) da je ispadanje u prvom kolu katastrofa za koeficijent pa makar ispao od Reala

avatar
Nemanjaaa Vidic NO.1
Friday, 22.07.2016
11:46

globtroter nema te da se raspises kao kad smo mi ispali,pa da likujes,evo posto je gore ispasti od reala u 2 kolu,nego od amatera u 3 kolu,vi naleteste na real i eto ispali u 2 sta ces,neki to zovu karma

avatar
Don.Mile
Saturday, 23.07.2016
08:54

nema me jer ne mogu da dodjem na red od vas trolova , zagusili ste stranicu koliko ste se raspisali ... mozes da ga zoves Real , Barsa , San Marino , Andora , ispasti u drugom kolu je ravno katastrofi bez obzira ko igra od nasih klubova ...

avatar
Markо Đorđević
Friday, 22.07.2016
11:57

Gde si don mile internacionale, globtroteru stari ? :D Bolje je ispasti od amatera u trecem kolu nego od Reala u drugom, evo dobio si Real u vidu Zagleblja, hehe. :)

avatar
Hindoid
Friday, 22.07.2016
11:31

Dobar clanak, objasnili ste neke stvari koje su bile nejasne!

avatar
Friday, 22.07.2016
11:22