Predstavljamo SAD, narednog rivala "Orlića"

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 11.06.2015.
13:45
Izvor: Sportske.net

Uoči četvrtfinalne utakmice Svetskog prvenstva na Novom Zelandu koju će reprezentacije Srbije i Sjedinjenih Američkih Država odigrati u nedelju ujutru, za vas smo pripremili "skaut report" vicešampiona KONKAKAF zone.

fifa.com
fifa.com

Povezane vesti

Kada su pre početka Svetskog prvenstva na Novom Zelandu Veljko Paunović i njegovi saradnici ugovarali poslednju kontrolnu utakmicu sa selekcijom Sjedinjenih Američkih Država verovatno nisu pretpostavljali da će dvadesetak dana kasnije "Jenkiji" stati na crtu "Orlićima" u meču za plasman među četiri najbolje reprezentacije na svetu!

Deset dana uoči početka Mundijalita reprezentacija Srbije savladala je vršnjake iz Amerike rezultatom 1:0 a jedini strelac na utakmici bio je Miloš Veljković nakon prekida koji je verovatno bio jedino rešenje za postizanje gola u uslovima u kojima je odigrana ta kontrolna utakmica.

Danas, tri dana pre četvrtfinalnog okršaja Srbije i SAD "sportske.net" vam predstavljaju svojevrsni "skaut report" reprezentacije koja će se "Orlićima" naći na putu ka plasmanu među četiri najbolje selekcije sveta u uzrasnoj kategoriji do 20 godina starosti.

Pođimo od selektora koji bi u svakoj ozbiljnoj nacionalnoj selekciji trebalo da bude "najznačajnija karika", posebno kada se radi o mlađim uzrasnim kategorijama. Tabare Ramos Rikardi, ili jednostavno Tab Ramos (48) pisao je noviju istoriju američkog reprezentativnog fudbala u periodu od 1988. do 2000. godine.

Rođen u Montevideu, nekadašnji vezni fudbaler Betisa nastupio je na tri Svetska prvenstva (1990, 1994 i 1998) sa "A" selekcijom SAD, a jedanaest godina nakon "penzionisanja" Fudbalski savez mu je ukazao poverenje i imenovao ga za selektora reprezentacije do 20 godina.

SAD U20
Foto: fifa.com

Vrlo brzo Tab Ramos pokazuje da se nije slučajno našao na klupi omladinske selekcije. Sa njim na čelu "Jenkiji" su se plasirali na Mundijalito u Turkoj gde su takmičenje završili u grupnoj fazi sa jednim osvojenim bodom u konkurenciji "aždaja" kakve su Španija, Francuska i Gana.

Pre nego što je drugi put za redom omladince odveo na završni turnir Svetskog prvenstva za igrače do 20 godina Tab Ramos je 2014. godine postao pomoćnik Jirgena Klinsmana u "A" reprezentaciji sa kojom je putovao na Mundijal u Brazilu. Selekcija koja se trenutno takmiči na Mundijalitu u januaru je igrala za titulu prvaka Centralne Amerike (KONKAKAF) ali je u finalu poražena od Meksika, reprezentacije koju je Srbija tukla sa 2:0 u poslednjem kolu grupne faze tekuće planetarne smotre.

Naredni rival reprezentacije Srbije takmičenje je započeo u grupi "A" sa selekcijama Ukrajine, Mjanmara i Novog Zelanda. U takvoj konkurenciji "Jenkiji" su ostvarili dva trijumfa i doživeli ubedljiv poraz od Ukrajine, pa su se u osminu finala plasirali kao drugoplasirani na tabeli sa 6 osvojenih bodova i gol razlikom 6:4 (+2).

Tabela grupa a

U osmini finala Sjedinjene Američke Države sastale su se sa Kolumbijom koja ih je nadigrala u svim parametrima ali su se na kraju "Jenkiji" radovali plasmanu u četvrtfinale gde će ih sačekati Srbija.

Posmatrajući do sada ostvarene rezultate i statističke parametre selekcije SAD, dolazimo do zaključka da se radi o protivniku koji u duelima sa kvalitetnijim ekipama od sebe prepušta posed nad loptom i uz dosta grube igre pokušava da zadrži rivala dalje od gola, dok se u napadu fokusira na kontranapade ili individualni kvalitet igrača koji igraju blizu suparničkog gola.

"Žila kucavica" našeg narednog rivala kreće od golmanske pozicije koja je rezervisana za Zakarija Stefena, ide preko Kelina Perija-Akoste, a onda preko ofanzivnog veziste Emersona Hindmena stiže do napadača Rubija Rubina!

Koliko su četvorica navedenih važni za igru Sjedinjenih Američkih država govori podatak da je golman Zakarija Stefen odbranjenim penalom protiv El Salvadora praktično odveo "Jenkije" na Mundijalito, a u sredu je u 83. minutu ponovio taj uspeh i poslao "Kafeterose" kući. Kelin Akosta pokriva tri pozicije a u timu je od kadetskih dana pa iza sebe već ima dva Svetska prvenstva što govori za sebe. Emerson Hindman je kapiten reprezentacije, a uz Rubija Rubina predstavlja najboljeg strelca svoje reprezentacije sa dva postignuta gola.

Kada govorimo o prednostima reprezentacije SAD možemo da kažemo da su najopasniji iz prekida ili u situacijama kada brzom transformacijom u kontranapadu stižu do prilika za gol. Visoki centarfor Rubio Rubin neretko se izvlači ka sredini terena kako bi dubinsku loptu spustio na nogu Hindmanu, Delgadu ili Arioli, nakon čega nastavlja kretanje i po pravilu ulazi u priliku u protivničkom šesnaestercu.

Tri od sedam pogodaka na Mundijalitu Amerika je postigla u periodu od 55. do 60. minuta, a da je Emerson Hindman pogodio sa bele tačke protiv Ukrajinaca u 59. minutu tom broju bio bi pridodat još jedan gol.

Mane defanzivne linije Sjedinjenih Američih Država na Novom Zelandu je najbolje iskoristio Ukrajinac Viktor Kovalenko koji je za 23 minuta igre tri puta matirao Zakarija Stefena, pa nema sumnje da će Veljko Paunović baš taj meč iskoristiti kako bi svojim igračima ukazao na mane narednog protivnika.

Ono što može da raduje stručni štab reprezentacije Srbije jeste činjenica da Tab Ramos u nedelju neće moći da računa na trojicu važnih igrača. Zbog povrede u timu neće biti krilnog napadača Makija Tala, ali ni Kelina Akoste i Džordana Alena koji su suspendovani za duel sa Srbijom.

U takvoj konstelaciji stvari Srbija će najviše pažnje morati da obrati na kapitena Hindmana i napadača Rubina, a nema sumnje da će i Zakari Stefen morati da se posmatra kao ozbiljna prepreka na putu ka polufinalu, posebno ako meč ode u penal seriju jer je visoki golman specijalista za udarce sa bele tačke.



Nadamo se da smo vas ovom analizom barem donekle upoznali sa kvalitetima i manama narednog protivnika reprezentacije Srbije ali će mnogo važnije biti da "Orlići" uspešno pripreme utakmicu i da u nedelju ujutru daju svoj maksimum kako bi obezbedili plasman u polufinale Svetskog prvenstva.

Podsećamo da se utakmica četvrtfinala Mundijalita između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije igra u nedelju od 06:30 po srednjeevropskom vremenu na stadionu "Nord Harbur" u Oklendu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
3x3
Thursday, 11.06.2015
17:36

Ne zanima me ko njima ne igra i ko im je najbolji, samo me zanima da smo mi kompletni jer smo mi najbolji na ovom turniru.

avatar
33
Thursday, 11.06.2015
15:28

Idemo braćo Orlići da napunimo tvorevinu pod nazivom SAD.

avatar
Thursday, 11.06.2015
14:56

Samo hrabro i pametno uz malu dozu sreće možemo do velikog rezultata - NAPRED ORLIĆI!!!

avatar
Tomić: Lažna legenda
Thursday, 11.06.2015
14:35

Možemo do pobede, 3 igrača im neće nastupiti protiv nas + Sergej se vraća kod nas, kvalitetniji smo i zato verujem u prolaz

avatar
Thursday, 11.06.2015
14:05

Samo hrabro orlici! Gledao sam sad protiv ukrajine, nisu nista posebno, ukrajinci su ih razmontirali.

avatar
C\'e solo un Capitano
Thursday, 11.06.2015
14:01

Biće teško,biće jedno 3:0 za nas. :D

avatar
Igors Stepanovs
Thursday, 11.06.2015
13:55

Mislim da i nas Zelalem igra za SAD...