Partizanovo proleće u Evropi - Prošla je decenija...

Autor: Darko Mitrović
utorak 24.02.2015.
10:20
Izvor: Sportske.net

Danas se navršava tačno 10 godina od kada je jedan naš klub uspeo da izbori plasman u prolećni deo takmičenja na evropskoj sceni. Partizanova generacija 2004-2005 je poslednja kojoj je to uspelo...

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Bila je to generacija crno-belih koju je sa klupe predvodio trener Vlada Vermezović, koja je te sezone nastupala u Ligi UEFA (današnja Liga Evrope) i koja je tada ostvarila uspeh koji današnje generacije u srpskom klupskom fudbalu mogu samo da sanjaju.

Partizan je taj svoj nezaboravni evropski put započeo pobedom u kvalifikacijama protiv rumunskog Ocelula (0-0 i 1-0), avgusta 2004. godine. U septembru je usledio dvomeč sa još jednim rumunskom predstavnikom, Dinamom iz Bukurešta, Partizan je posle pobede u Beogradu od 3-1, u revanšu izborio remi bez golova i izborio plasman u Ligu UEFA.

Tamo su crno-bele čekali mečevi sa grčkim Egaleom (4-0), zatim Lacijom u Rimu (2-2), pa Viljarealom u Beogradu (1-1), a prvi poraz na evro-sceni te sezone, ekipa Vlade Vermezovića je doživela na gostovanju Midlsbrou rezultatom 3-0, ali taj poraz nije udaljio crno-bele od plasmana u nokaut fazu takmičenja.

U šesnaestini finala Partizan je za rivala dobio ekipu ukrajinskog Dnjepra. Prvi meč u Beogradu odigran je u pravim zimskim uslovima, crno-beli nisu uspeli da pobede, ali su golovima Obiore Odite izborili remi rezultatom 2-2.

Bio je to rezultat koji je Ukrajincima davao ulogu favorita u revanšu, ali se Vermezovićev tim nije predavao i na današnji dan pre tačno deset godina slavio je u Dnjepropetrovsku sjajnim golom Miroslava Radovića u 87. minutu meča, za trijumf od 1-0 i plasman u osminu finala!

Partizan je kasnije zaustavljen od moskovskog CSKA (1-1 i 0-2), od ekipe koja je na kraju i osvojila ovo takmičenje pobedom nad Sportingom iz Lisabona u finalu rezultatom 3-1.

Plasman u ''evropsko proleće'', Partizan je tada ostvario prvi put posle 16 godina. Prethodno je to uspelo onoj takođe nezaboravnoj generaciji pod vođstvom Ivana Golca, koja je eliminisala Seltik i Groningen u Kupu Kupova 1989, da bi na proleće 1990. zaustavljena u duelu sa bukureštanskim Dinamom (1-2 i 0-2).

Nažalost, kako sada stoje stvari u našem fudbalu, u dogledno vreme je nerealno očekivati bilo kakve slične podvige srpskih klubova, pa nam, za utehu, ostaju ovakva podsećanja na neka prošla vremena.

U prilogu pogledajte Radovićev gol koji je odveo crno-bele u ''evropsko proleće'', a tim Partizana koji je nastupio u tom nezaboravnom susretu izglefao je ovako:

Kralj - Rnić (od 63. Ćirković), Đorđević, Mirković, Emeghara - Nađ, Tomić (od 72. Grubješić), Vukčević, Ilić - Odita, Boja (od 46. Radović).

Ne propustite

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
-REVOLT- 04. X 1945.
Tuesday, 24.02.2015
11:22

Te godine sam isao na sve utakmice u Evropi, dve u kvalifikacijama, dve u grupi i dve u eliminacionoj fazi, skor 3-3-0:-D Kakav gol je dao Nenad Brnovic Dinamovistima, lele:-D

avatar
-REVOLT- 04. X 1945.
Tuesday, 24.02.2015
13:51

Naravno, sve utakmice na JNA:-D