Partizane, već si pobeđivao Engleze! (19.00)

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 18.09.2014.
12:06
Izvor: Sportske.net

Duelom sa Totenhemom fudbaleri Partizana kreću u novu evropsku epizodu kojom će biti ispisana i nova stranica bogate istorije kluba. Crno-beli su kroz vreme najveće uspehe u Evropi postizali kroz duele sa engleskim klubovima i ekipama koje dolaze sa Ostrv

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Kada večeras izraelski arbitar bude dao znak da počne duel Partizana i Totenhema, klub iz Humske otvoriće novu stranicu istorije koju su velikani pisali više od šest decenija.

Kada se osvrnemo u prošlost dolazimo do zaključka da je Partizan neke od najvećih uspeha ali i neuspeha na evropskoj sceni beležio upravo protiv engleskih klubova ili onih koji dolaze sa Ostrva.

Pođimo od slavnih vremena kada su crno-beli uspevali da iz duela sa Junajtedom, Kvins Park Rendžersom i Njukaslom izlaze kao pobednici i to u velikom stilu.

Generacija Partizanovih beba ostvarila je u sezoni 65/66 najveći klupski uspeh plasmanom u finale Kupa šampiona a na putu do briselskog finala pao je i Mančester Junajted.



Nakon beogradskih 2:0 istorija je ispisana na "Old Trafordu" gde su "Bazbijeve bebe" slavile rezultatom 1:0 ali to nije bilo dovoljno da se nadoknadi zaostatak sa stadiona "Jugoslovenske narodne armije" pa su crno-beli izborili plasman u finale Kupa šampiona koje su kasnije nesrećno izgubili od Real Madrida.


Jedna od najsvetlijih stranica klupske istorije ispisana je u sezoni 84/85 kroz takmičenje u UEFA Kupu kada je Partizan obezbedio plasman u treće kolo kroz spektakularan dvomeč sa Kvins Park Rendžersom.

Katastrofa koju su crno-beli doživeli u Londonu slutila je na to da je evropska priča završena. Posle prvog kola i londonskih 6:2 činilo se da su se crno-beli pozdravili sa učešćem u UEFA Kupu ali je tim Nenada Bjekovića mislio drugačije.

Sedmog novembra 1984. godine Partizan je u Humskoj ugostio Kvins Park Rendžers a nezaboravnu utakmicu obeležio je trijumf crno-belih rezultatom 4:0 koji je zbog većeg broja datih golova u gostima omogućio Partizanu plasman u treće kolo UEFA Kupa!



Novija istorija i najveći uspeh sa početka 21. veka vezani su za seznu 03/04 u kojoj se jedan srpski klub prvi put domogao plasmana u grupnu fazu Lige šampiona.

Partizan je na putu ka mestu u eliti te godine, vođen Lotarom Mateusom, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona naleteo na Njukasl koji je posle prvog meča bio korak bliže grupnoj fazi elitnog takmičenja.

Posle beogradskih 0:1 Partizan je pred gostovanje na "Sent Džejms Parku" otišao kao već prežaljen ali se dogodilo čudo. Minimalan trijumf u regularnom toku susreta a potom i penal lutrija na koju je tačku stavio Milivoje Ćirković označili su najveći uspeh domaćeg fudbala od trenutka raspada SFRJ.

Uoči večerašnjeg duela sa Totenhemom valja pomenuti i to da su u novijoj istoriji Lids, Midlsbro i Arsenal bivali bolji od Partizana ali se nadamo da će se u Humskoj ponoviti onaj svetliji deo istorijata duela sa Englezima.

O večerašnjoj utakmici je sve već rečeno. Dobro je poznato da gosti u meč ulaze sa kombinovanim sastavom a isto se može reći i za Partizan, imajući u vidu da Marko Nikolić ne može da računa na nekolicinu standardnih igrača, što zbog povreda, što zbog suspenzija.

Meč na stadionu Partizana počinje u 19 časova.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke