Partizan nadglasan, FSS potvrdio - Podela bodova, pa plej-of!

Autor: Darko Mitrović
utorak 03.03.2015.
18:11
Izvor: Sportske.net, fss.rs

I pored neslaganja predstavnika Partizana, na današnjoj sednici Izvršnog odbora FSS doneta je odluka da se od sledeće sezone na ovaj način promeni sistem takmičenja u Jelen Superligi.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Nekoliko tema je razmatrano na današnjoj sednici Izvršnog odbora FSS, a ona koja je privukla najveću pažnju jeste ona o promeni sistema takmičenja.

Kako je i najavljivano, od naredne sezone 2015/2016, JSL će posle 30 odigranih kola biti podeljena na plej-of i plej-aut grupu, u kojima će se igrati po jednokružnom bod-sistemu.

Ono što je takođe interesantno, jeste činjenica da će svim klubovima pred start tog završnog dela sezone od ukupno sedam kola, biti - prepolovljeni bodovi, kako bi se završnica šampionata učinila zanimljivijom.

Ukupno 13 klubova bilo je za promenu sistema takmičenja, dok se samo Partizan usprotivio podeli bodova uoči plej-ofa.

U saopštenju Fudbalskog saveza Srbije tim povodom se navodi sledeće:

''Zoran Šćepanović, predsednik Zajednice fudbalskih klubova Jelen Super lige, informisao je članove Izvršnog odbora da je 13 klubova iz aktuelnog sastava Jelen Super lige pismeno u predviđenom roku dostavilo potvrde o želji za promenom sistema takmičenja i uvođenjem plej-ofa i plej-auta.

Tri preostala kluba - FK Borac iz Čačka, FK Mladost iz Lučana i FK Radnički iz Niša, glasali su za ostanak aktuelnog modela takmičenja. S druge strane, FK Partizan se jedini od 13 klubova izjasnio da ne dođe do podele bodova pre početka plej-ofa i plej-auta.


Na osnovu toga, kao i zaključaka posle devetomesečne javne rasprave, članovi Izvršnog odbora FS Srbije su na današnjoj sednici glasali i jednoglasno usvojili model novog sistema takmičenja od sezone 2015/16, čime je potvrđena odluka istog organa donesena prošle godine.

Na osnovu većinskog predloga klubova domaće elite, Jelen Super liga će od naredne sezone zadržati broj članova - 16, a posle dvokružnog sistema takmičenja i odigranih 30 kola doći će do podele lige na dve grupe sa po osam klubova.

Osam prvoplasiranih činiće plej-of grupu, preostalih osam plej-aut, a igraće se po jednokružnom bod-sistemu (dodatnih sedam kola). Uz to, u trenutku podele lige, dotadašnji broj osvojenih bodova biće podeljen sa dva, a dalje takmičenje krenuće sa novim brojem bodova.

Jednoglasno je zaključeno da će upravo taj detalj uticati na porast kvaliteta i zanimljivosti takmičenja.

Do 1. maja ove godine biće predočeni kalendari takmičenja za naredne dve sezone, uz prateće propozicije o takmičenju, koje će biti usvojene na jednoj od narednih sednica Izvršnog odbora'', kaže se u saopštenju Fudbalskog saveza Srbije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke