Partizan - Kako dovući "mušemu" u Humsku?

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 18.06.2014.
17:54
Izvor: Sportske.net

Spletom okolnosti i problema u "komšiluku", FK Partizan ovoga leta 12. put u svojoj bogatoj istoriji kreće u pohod na grupnu fazu LŠ. Za one koji nose crno-bele u srcu, evo podataka koje bi trebalo da znate pre početka kvalifikacija.

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Zvaničnom potvrdom koja je u utorak stigla u Humsku iz Niona, FK Partizan imenovan je za predstavnika Srbije u predstojećim kvalifikacijama za Ligu šampiona.

O tome kako su crno-beli došli do prilike da se bore za treći plasman u grupnu fazu elitnog takmičenja više nećemo trošiti reči, osvrnućemo se na ono što crno-bele očekuje posle manevra sa koloseka LE na stazu Lige šampiona.

Klub iz Humske imao je tu čast da odigra prvu utakmicu u Kupu šampiona 4. septembra 1955. godine kada je u Lisabonu remizirao sa Sportingom rezultatom 3:3. Kasnije je u revanšu Partizan slavio rezultatom 5:2 pa je na taj način izborio plasman u četvrtfinale Kupa šampiona.

Nekoliko decenija kasnije, Kupa šampiona promenio je format i naziv a Partizan je od tog trenutka izrastao u jedini srpski klub koji je imao privilegiju da se dva puta takmiči u grupnoj fazi Lige šampiona, a još četiri puta ostao je pragu plasmana u elitno klupsko takmičenje.

Ovoga leta, crno-beli kreću u svoj dvanaesti pohod na grupnu fazu Lige šampiona, sedmi put za redom!

Ukoliko u srcu nosite crno-belu boju, evo podataka koji vam mogu biti od koristi u narednih nekoliko nedelja.

Najpre da napomenemo da će žreb za parove prvog i drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona biti održan 23. juna od 12 časova. Partizan će se naći u bubnju sa povlašćenim timovima koji će biti žrebani za drugo kolo kvalifikacija, prvo je rezervisano za svega šest timova koji bi kasnije mogli da budu protivnici crno-belih kao što se to dogodilo prethodne godine.

U prvom kolu kvalifikacija igraće Levadija (Estonija), HB (Farska Ostrva), Santa Koloma (Andora), Banants (Jermenija), La Fjorita (San Marino) i Linkoln Red Imps (Gibraltar).

Imajući u vidu da će se tri od navedenih šest ekipa naći u drugom kolu kvalifikacija, moglo bi se odmah konstatovati da Partizan može samo da poželi da dobije neku od ovih ekipa premda prošlosezonsko iskustvo sa Širakom nije bilo prijatno.

Osim gore navedenih ekipa, vicešampion Srbije bi u drugom kolu mogao za rivale da dobije i neku od preostalih 14 ekipa koje će se kao nepovlašćene naći u žrebu za drugo kolo kvalifikacija.

Treba ipak imati u vidu i to da će UEFA na dan žreba skratiti spisak potencijalnih rivala Partizana na pet, šest timova a pravilo po kojem se vrši to sužavanje opcija nikome nije poznato, premda se ranije smatralo da je geografski položaj ekipa razlog za tako nešto.

Nepovlasceni

Svakako da će od navedenih timova Partizan želeti da zaobiđe duele sa Malmom (Švedska), Dinamom (Gruzija), Skenderbegom (Albanija) ili Zrinjskim (BiH), a poželjni rivali su Sutjeska (Crna Gora), Dudelanž (Luksemburg), Sent Patrik (Republika Irska), Nju Sejtns (Vels) ili Valeta (Malta).

Kako u datom trenutku niko ne sumnja da će Partizan uspeti da se izbori za plasman u treće kolo kvalifikacija za LŠ, možemo odmah prokomentarisati i ono što crno-bele može da sačeka u tom delu borbe.

Odmah treba istaći da će loši rezultati iz prethodnih nekoliko godina uticati na to da Partizan u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona NE BUDE među povlašćenim timovima.

Žreb parova za treće kolo kvalifikacija zakazan je za 17. jul od 12 časova što znači da će crno-beli bez obzira na učinak u drugom kolu znati šta ih čeka u nastavku kvalifikacija jer se žrebanje vrši između dve utakmice drugog kola kvalifikacija.

Među potencijalnim rivalima Partizana u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona nalaze se dole pobrojani timovi a sigurno da BATE (Belorusija) i Šerif (Moldavija) deluju kao ekipe koje bi bile poželjne za protivnike.

Povlasceni

Jasno je, međutim, da Partizan čeka jako težak posao na putu ka plasmanu u grupnu fazu barem jednog od dva evropska takmičenja a valja napomenuti da eventualni plasman u plej-of fazu kvalifikacija za LŠ garantuje nastup u grupnoj fazi Lige Evrope.

Izabranicima Marka Nikolića do 23. juna ostaje da se dobro spremaju a da nakon saznanja ko će im biti protivnik u drugoj rundi kvalifikacija porade na pripremi dvomeča i prikažu se u boljem svetlu no što su to učinili prošle godine protiv Širaka.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke