Partizan - Kad je bilo gore od ovoga?

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 09.11.2015.
23:09
Izvor: Sportske.net

Nikome nije jasno šta se dešava sa Partizanom ove jeseni u Superligi, pa se mnogi ovih dana pitaju da li je i kada klub iz Humske imao sumorniju jesen.

BETA/BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV
BETA/BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV

Povezane vesti

Verovali, ili ne, bilo je i toga.

Doduše, ne u šampionatima Srbije, mada je i jesen 2005. bila za zaborav, a nešto stariji navijači Partizana se verovatno sećaju jeseni 1988. godine, iz vremena nekadašnje Jugoslavije, kada je klub iz Humske posle prvih 17 odigranih kola imao još lošiji učinak i još veći broj poraza u odnosu na onaj koji ima danas.

Naravno, primetićete odmah da se današnja Superliga ne može porediti sa nekadašnjom, jugoslovenskom, ali bez obzira, Partizan je uvek imao najviše ciljeve, bar na domaćoj sceni, pa se serija poraza i tada i danas doživljavala kao nešto nedopustivo.

Takođe, treba reći i da se Partizan ove sezone može pohvaliti znatno većim brojem odigranih mečeva na evro sceni, nego što je to bio slučaj pre 27 godina.

Te sezone, 1988/89, klub iz Humske je jesenji deo sezone završio tek na 12. mestu na tabeli sa isto toliko osvojenih bodova.

Posle 17 odigranih kola, Partizan je imao sledeći učinak:

5 pobeda, 6 remija (iz kojih je osvojio samo dva boda, jer je to bilo vreme kada su se posle nerešenog rezultata izvodili jedanaesterci i samo je pobednik u penal-seriji mogao da se raduje jednom osvojenom bodu) i čak 6 poraza.

Jesenji prvak bila je Vojvodina sa 22 osvojena boda, a redosled na tabeli na kraju prvog dela sezone izgledao je ovako:

1. Vojvodina, 2. Dinamo Zagreb, 3. Hajduk Split, 4. Rad, 5. Vardar, 6. Radnički, 7. Velež, 8. Osijek, 9. Spartak, 10. Crvena zvezda, 11. Budućnost, 12. Partizan, 13. Rijeka, 14. Sloboda, 15. Napredak, 16. Sarajevo, 17. Željezničar, 18. Čelik.

Da, odmah ''upada u oči'' da je tada i Crvena zvezda, poput Partizana, imala veoma lošu jesen, pa su navijači crno-belih, za razliku od tekuće sezone tada mogli makar da se time teše.

Takođe, razlika je i u tome što je Partizan te jeseni dobio ''večiti derbi'' sa 1-0, golom Dragoljuba Brnovića, da bi Zvezdu zatim eliminisao i u četvrtfinalu Kupa (2-1 i 1-1), koji je na proleće klub iz Humske i osvojio.

Na kraju sezone, Vojvodina je postala šampion države, a Zvezda je uspela da se domogne vicešampionske pozicije. Partizan je na kraju bio šesti, a ispred njega su bili i trećeplasirani Rad, zatim Hajduk i Dinamo na petom mestu.

Kad smo već pomenuli i Evropu, Partizan je u jesen 1988. godine sjajno startovao u Kupu UEFA. Deklasirao je Slaviju iz Sofije dva puta po 5-0, zatim je u Beogradu savladao i Romu sa 4-2, ali je onda usledio poraz u Rimu od 2-0 i tu se tadašnji evropski put crno-belih i završio.

Ove jeseni, Partizan još uvek ima šansu da prezimi u Evropi...

Na kraju, da se u prilogu podsetimo i tog trijumfa nad Romom u Beogradu, krajem oktobra 1988.

u Skoplju uvek igramo neizvesne utakmice. Prošle godine smo bili mnogo jači, a tek u finišu smo osigurali pobedu. Posle utakmice sa Fenerbahčeom tim je bio  fizički i pshički iscrpljen, ali smo uspeli da se pripremimo za ovaj meč. I večeras su bili očigledni problemi koji se ponavljaju od prvog dana kada smo se okupili, napravili smo greške koje ne bi trebalo da se dešavaju. Ipak, kontrolisali smo rezultat, i vraćamo se Beograd zadovoljni jer smo osvojili bodove, ali generalno sam svestan da treba da nastavimo da radimo vrlo naporno. - See more at: http://www.kkcrvenazvezda.rs/jovic-vazna-pobeda-zbog-svih-problema-09-11-2015.html#sthash.MtlqHeMe.dpuf

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

10 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
MozdaRealan
Tuesday, 10.11.2015
23:11

Koliko ja znam nikad

avatar
REVOLT SEMPRE PER TE
Tuesday, 10.11.2015
12:41

Da, ali na kraju je zvezda bila druga, a bila bi i prva da nije bilo tog novog pravila isto kao sto bismo i mi bili prvaci tri sezone kasnije, a zvezda je bila umesto nas:-) I u Evropi smo bili dobri i jedni i drugi, njima se desila magla, nama Zecevic i Vermezovic, maler i prodaja...

avatar
Србија Звезду воли
Tuesday, 10.11.2015
11:15

Bilo je gore kad vam je u poslednjem kolu Buducnost pustila u Podgorici da ne ispadnete u drugu ligu.

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 10.11.2015
09:45

Stariji Zvezdasi kazu da je Partizan jedne prilike namjestio borbu za opstanak, ako neko zna nesto vise o tome, koje je to sezone bilo, neka napise.

avatar
PLAYBOY
Tuesday, 10.11.2015
02:41

ova sadasnja ekipa Partizana treenutno ne moze da igra bolje jer ovo je njihov maksimum, nisu oni krivi, kriva je uprava sto je dovela promasaje od igraca koji ne zasluzuju da nose sveti crnobeli dres. Ovu upravu je postavio neko sa nekim ciljem...i polako se vidi ko ju je i postavio i koji su cilj imali. Eto sta se desi sa jednom velicinom kao sto je Partizan. Sad mi ne preostaje nista drugo nego da gledam ovu bruku i nadam se nekim boljim danima i smeni SNS-a.

avatar
ujka Vanja
Tuesday, 10.11.2015
01:35

Ove lose partije su posledica igranja u LE.Zasto prosle sezone nismo u ovo vreme bili ovako losi?Zasto pre godinu dana Partizan nije imao ovako katastrofalan ucinak?Pa zato sto nije igrao u LE,nego u ligi i kupu!Svi cete videti da cemo na prolece biti onaj stari Partizan,da se vracamo na pobednicki kolosek,pogotovo ako ne prezimimo u Evropi,i ako ove dijele bolje odrade zimski prelazni rok...Ma dovoljno je samo da ne prezimimo u Evropi i da pruzimo bolje partije.A ionako smo doneli vise bodova drzavi za ovu sezonu nego neki u prethodnih 5-6 sezona,tako da nam nije nuzno da igramo nokaut fazu LE,to neka igraju ekipe koje imaju dovoljno prostora za rotaciju igraca,i koje imaju veci roster od Partizana.Momci nisu navikli na ovako zestok tempo (od 2 kola kvalifikacija,do danas Partizan je odigrao brat-bratu 30 utakmica) i zato nas pobedjuju Jagodina,Mladost,Pazar (sledece kolo),Vozdovac...ali na prolece kazem,gledacete/cemo ponovo onaj sampionski Partizan!Samo mislim da je sad kasno da palimo motore,jer je Zvezda previse odmakla.

avatar
delije sever NS
Tuesday, 10.11.2015
02:24

Nasao si opravdanje?Sada vam smeta sto igrate LE? Ako ako,neka si....a sto se gore pomenutog naslova tice-nikad nije kasno da se srusi neslavan rekord,ima i sledeca sezona :) nSamo vi cuvajte Popovica i Vizuru i (ne) nazire vam se kraj :))

avatar
Zoran Stevic
Tuesday, 10.11.2015
04:21

Ma jok, gde kasno, gliseri kada se upale ima da se stigne do petog mesta!nTreba biti realan, nikda gori Partizan sa momcima koji ne zasluzuju dres Luchana! Toliko o igranju EL. Razlika u kvalitetu je neznatna, ali Partizana i Pazara, realno, bez namere da potcenjujem i vredjam!