Osvrt na prethodni derbi - Nešto jača Zvezda, totalno drugačiji Partizan!

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 25.02.2016.
18:21
Izvor: Sportske.net

U susret jubilarnom 150. "večitom derbiju" vratili smo se nekoliko meseci unazad i uporedili kako su dve ekipe izgledale 12. septembra i danas, da bismo, shodno tome, ustanovili šta bi moglo da bude viđeno u subotu.

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Navijači beogradskih "večitih" počeli su da broje sitno do jubilarnog 150. susreta Partizana i Crvene zvezde koji se u subotu od 17 časova igra na stadionu u Humskoj.

Prvi ovosezonski "večiti derbi" odigran je 12. septembra na stadionu "Rajko Mitić", a aktuelni vicešampion Srbije savladao je tim Zorana Milinkovića rezultatom 3:1 i tako potvrdio da se nalazi na pravom putu da Partizanu "preotme" titulu.

Šest meseci prošlo je od prethodnog međusobnog susreta Crvene zvezde i Partizana, a moramo da konstatujemo da septembarski derbi na našem najvećem stadionu i onaj koji nas očekuje u subotu neće imati nikakve sličnosti.

Pođimo od domaćina subotnje utakmice, aktuelnog šampiona Srbije koji je iz dana u dan sve bili predaji krune ekipi Miodraga Božovića. Partizan je tokom pauze u šampionatu napravi veliku rekonstrukciju, promenivši kompletan stručni štab i veći deo igračkog kadra.

Dovoljno je reći da crno-beli u subotnji duel sa Crvenom zvezdom ulaze sa totalno drugačijom ekipom u odnosu na onu koja je počela septembarski derbi. Pred vama se nalazi startna postava koju je Milinković 12. septembra izveo na megdan Zvezdi, a tu je i očekivani sastav Partizana za jubilarni 150. "večiti derbi".

Veciti derbi

Ukoliko ne bude većih iznenađenja Ivan Tomić će u subotu Zvezdi suprotstaviti totalno drugačiju ekipu u odnosu na prethodni međusobni meč, pa bi tako utakmicu trebalo da počnu samo trojica igrača koje je Milinković jesenas stavio u startnu postavu.

Sigurni smo da čak ni najvatreniji navijači Partizana u ovakvoj situaciji nisu preterano optimistični jer crno-beli tokom zimskog prelaznog roka nisu angažovali igrače koji su za klasu bolji od prethodnih, a sve i da jesu jedna utakmica u prolećnom delu sezone ne bi bila dovoljna da se takav tim uigra za derbi.

Kada navedenom dodamo da će u projektovanoj startnoj postavi Partizana nastupiti čak petorica debitanata na "večitim derbijima", jasno je da navijači kluba iz Humske nemaju mnogo razloga za optimizam.

Sa druge strane, među navijačima Crvene zvezde preovladava stav da će četa Miodraga Božovića protutnjati stadionom Partizana i naneti težak poraz remontovanom "Parnom Valjku".

Pristalice Crvene zvezde ovakav stav temelje na bodovnoj prednosti koju klub za koji navijaju ima u odnosu na Partizan, a mora se priznati da postoje još dva jača argumenta zbog kojih delimo njihovo mišljenje.

Prvi leži u činjenici da Crvena zvezda tokom pauze u šampionatu nije pravila drastične rezove u igračkom kadru već je ekipa pojačana sa tri dobra igrača od kojih su dvojica zauzeli mesto u startnoj postavi.

Upravo će ta uigranost i nesporan kvalitet biti najveća prednost crveno-belih, a ne treba zaboraviti da pojačanja koja su tokom zime stigla u Zvezdu samo dodatno doprinose utisku da je tim Miodraga Božovića još jači nego pre šest meseci.

Baš kao što je to bio slučaj sa ekipom Partizana, nudimo vam grafički prikaz sastava koji je Božović izveo na 149. "večitom derbiju" i tima koji bi trebalo da počne subotnji okršaj sa Partizanom.

Veciti derbi

Još uvek nije izvesno da li će Marko Petković nastupiti u subotu, a ako ne bude spreman njegovo mesto u timu zauzeće Savo Pavićević. Generalno gledano, razlika u sastavima u odnosu na 149. i 150. "večiti derbi" kod Zvezde neće biti velika, ali bi Damijan Le Talek i Edson sa Silva trebalo da budu prednost crveno-belih.

Razlika će biti u tome što će Marko Grujić igrati iz Huga Vieire, što će za odbranu Partizana biti dodatna opasnost.

Kada se podvuče crta, zaključak je da Crvena zvezda ima bolji tim koji nije trpeo promene kao suparnički, što ne znači da Partizan nema šanse ali je pred 150. "večiti derbi" u podređenom položaju u odnosu na rivala.

Navijačima Partizana ostaje nada da bi u subotu moglo da se ponovi scenario iz 2007. godine kada je značajno kvalitetnija Crvena zvezda poražena na "Marakani" rezultatom 4:2.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

28 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
disqus_M4nkFgKH5L
Friday, 26.02.2016
01:47

Realno Zvezda je kvalitetnija ali ne mislim da cemo se prosetati kroz JNA, Partizan jeste po mom misljenu slabija ekipa ali ce uci u derbi napaljeni i kao da im cela sezona zavisi od te utakmice, mislim da ce Zvezda pobediti ali ne toliko lako koliko neki misle...

avatar
ruud gullit
Thursday, 25.02.2016
21:10

Ne svidja mi se Zvezdina postava. Prvo dva levonoga centralna beka, bas je mucno gledati, Lukovic koji je cesto iznosio napred loptu sada to ne moze jer igra desno. Drugo Grujicu mnogo bolje stoji da igra malo povucenije, kao u prvom delu sezone, kada moze da podeli i dugu loptu i da povuce napad i da dugim nogama prekine akciju. Trece Le Talek i Donald su slican tip igraca, dosta defanzivni i ne tako kreativni. Cetvrto Srnic jest gol igrac, brz je ko munja i sve to ali nesto mi previse ne ucestvuje u igri. Bolja mi je bila postava iz prvog dela. Plavsic bi morao da krene. Mnogo je brz, ima dobar pas unapred, prave puno faulova nad njim a to su potencijale sanse za Ibanjeza, zuti i crveni kartoni. Kako god NAPRED ZVEZDO!

avatar
Korner-Pixi-GOOOOOOL
Thursday, 25.02.2016
22:27

Slazem se s tobom da Grujic igra povucenije jer Grujic i Donald su odlican tandem zadnjih veznih, a to bi nam donelo i brzinu u ofanzivnom veznom redu sa triom Katai, Plavsic i Srnic. Ja licno mislim da ce se Grof opredeliti za tu varijantu.

avatar
CZYNWA
Thursday, 25.02.2016
23:21

Nema veze sto su oba lijeva stopera. Vidic i Ferdinand su bili oba desni stoperi, i opet najbolji tandem, sada Pike-Maskerano, Varan-Ramos, Godin-Himenez, Teri-Kejhil ... Samo je problem sto se igra sa visoko postavljenom odbranom, gdje Lukovic ne zna da pravi ofsajd zamku (ipak je on najbolje dane proveo kao bek), a Edson ne moze da istrci, mada dobrim postavljanjem to se moze kompenzovati.

avatar
Zeljko Trisic
Thursday, 25.02.2016
21:07

Izgubili smo jesenas sa za tri klase jacim timom od ovog sto izlazi u subotu

avatar
Krcunijo najboLa si!
Thursday, 25.02.2016
22:32

cim igraju babovic i cirkovic bili smo 3 klase gori

avatar
CZYNWA
Thursday, 25.02.2016
23:22

Ahh pravicete vi Babovica od blata !

avatar
Branislav
Thursday, 25.02.2016
20:13

Mi mozemo samo da strahujemo do onog naseg sporog Edsona :)

avatar
Thursday, 25.02.2016
20:07

U subotu groblje opet menja trenera.

avatar
Scepan Scekic
Thursday, 25.02.2016
21:27

U nedelju menjamo upravu u slucaju da izgubimo od vas tj. FK Restarta.Saljemo vam vase ljude Vazuru,Nedica,Vucelica.Sve i da pobedite u derbiju,ovu trojku treba da dizete nebesa,da ih promovisete u dvanaestu,trinaestu i centrnaestu Zvezdinu zvezdu.Ili im podelite brojeve koje hocete.

avatar
Dropkick Murphys 01
Thursday, 25.02.2016
22:55

Paranoja vas ubi...........U to sto pisete ne verujete ni sami,ali uvek je lakse okriviti drugog,i verovati u neku svoju istinu........

avatar
Amar Zornic
Thursday, 25.02.2016
20:01

U derbiju se nikad ne zna , napred Zvezdaleee

avatar
Krcunijo najboLa si!
Thursday, 25.02.2016
20:12

stojani vidici svetski sampioni itd misle drugacije ti si jedan od retkih koji ima normalno razmisljanje. kao prvo zvezda u 8 sezona je dobila samo jednom na jna ali to mnogima ne znaci nista uopste jer se samo gleda kako ste igrali jesenas a protiv lucana se videlo da niste uopste ista ekipa. tako da videcemo sta ce biti.

avatar
Dropkick Murphys 01
Thursday, 25.02.2016
22:56

Tradicija je tu da bi se rusila...Dobro znas i da ste vi 18 godina redovno gubili na Marakani do jednom.......

avatar
Korner-Pixi-GOOOOOOL
Thursday, 25.02.2016
19:54

Svi aduti su na Zvezdinoj strani tako da ocekujem laganu pobedu Zvezde na ovom derbiju. Kao prvo Zvezda ima mnogo bolji tim i moze da igra potpuno rastereceno jer ni pobedom, ni porazom mnogo ne dobiva i ne gubi, dok partizan u slucaju poraza gubi mnogo jer to bi mu bio drugi poraz u nizu, a plus toga posle derbija ide na megdan Radnickom u Nis. Nadam se da ce Grof znati da iskoristi sve ove prednosti koje Zvezda ima nad partizanom i da ce pobediti partizan na njihovoj livadi bez mnogo muke.

avatar
Krcunijo najboLa si!
Thursday, 25.02.2016
20:11

deda videcemo u subotu samo umisljeno nastavi po obicaju!

avatar
Scepan Scekic
Thursday, 25.02.2016
21:29

Pa ovo vase ruglo nije ni nalik na stadion,mesto gde nicu pecurke se nikako ne moze nazvati stadionom.A to da su svi aduti na Zvezdinoj strani potpisujem,sudija,drzava,KOMESAR ZA REGULARNOST,tako da sve osim pobede Zvezdaspora bice ravno iznenadjenju.

avatar
Korner-Pixi-GOOOOOOL
Thursday, 25.02.2016
21:08

Dobro, vazi bako videcemo u subotu.

avatar
Thursday, 25.02.2016
19:35

Mozda samo Lukic umesto Ilica, Mihajlovic desno, a Stevanovic levo, u napadu ne ocekujem nikakve promene i da Vlahovic istisne V.B. za ovaj Derbi, ali ocekujem da dobije sansu u poslednjih 10-ak minuta. E, sad, klupa bi trebala da bude ovakva: Jovicic ili Kljajic, Vulicevic, Stevanovic ili Subic (mozda ne bi bilo lose da ga koristimo po boku na sredini, ume on i to), Petrovic ili Jevtovic, Kosovic, Ilic, Vlahovic.

avatar
Krcunijo najboLa si!
Thursday, 25.02.2016
20:13

pre bih da igra kosa umesto ilica a ne lukic, lukic uvek deluje izgubljeno!

avatar
Friday, 26.02.2016
00:42

Kosovic je isuvise povucen za tog igraca koji bi delovao iza napadaca, a nismo ga koristili i uigravali za nesto drugacije, tesko da ce sad biti koncepcija bez 4-2-3-1, jedino da Darko ode na AMC, a Kos na njegovu MC ili da obojica budu ispred Evea sto mozda i ne bi bilo tako lose pa da igramo u 4-1-4-1...

avatar
Scepan Scekic
Thursday, 25.02.2016
21:31

Revolte,Lucifere,sve je to uzalud ako bude branio onaj panj Filip Kljajic.Jeste Saranov branio za OFK,jeste zvezdas,jeste mozda imao kontakata sa Terzicem ali ja bih njega pustio da brani.Da se ja pitam branio bi i protiv OFK-e u proslom kolu.

avatar
djoleczv
Thursday, 25.02.2016
19:30

Gotovi su. Viera+katai+grujić=smrt za partizan