"Orlovi" i matematika - Ovo je srpska računica?!

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 30.03.2015.
19:12
Izvor: Sportske.net

Verovatno je neumesno govoriti o tome da reprezentacija Srbije još uvek ima šanse za plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj ali kada nas pojedinci ubeđuju da "postoji matematika" hajde da vidimo u koji to digitron gledaju pre nego što daju izajvu.

Beta/AP Photo/Francisco Seco
Beta/AP Photo/Francisco Seco

Povezane vesti

Četvrti put od početka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj ljubitelji fudbala u Srbiji ostali su razočarani nastupom nacionalnog tima.

Godine iskustva čine da se naviknete na loše rezultate ali je malo onih koji ne dobiju nervni napad u trenutku kada slušaju izjave čelnika FSS, selektora i reprezentativaca nakon svakog narednog poraza.

Novinari uopšte ne bi morali da "oštre olovke" i uključuju diktafone, već po navici znamo koji je spisak opravdanja za neuspehe a ne izostaje ni lažni optimizam.

Da se razumemo, niko iole razuman ne računa da Srbija može do plasmana na Evropsko prvenstvo u Francuskoj ali izjave "da postoje matematičke" šanse svakako nas teraju na to da čitaocima predstavimo o kakvim se šansama zapravo radi.

U dve reči, "viša matematika"!

Ne zbog toga što je teško sračunati koliko nam je bodova potrebno da se domognemo druge ili treće pozicije u grupi već zbog činjenice da sa onim što naš nacionalni tim prikazuje ne postoji matematička operacija koja daje pozitivan rezultat.

Da pređemo na stvar!

Reprezentacija Srbije nakon četiri odigrane utakmice u kvalifikacijama za EURO 2016. zauzima pretposlednju poziciju na tabeli grupe "I" sa jednim osvojenim bodom.

"Orlovi" u svakom smislu reči kaskaju za rivalima ali bodovni zaostatak za Portugalom, Danskom i Albanijom iznosi sedam, odnosno osam bodova.

Naša "viša matematika" izgleda ovako. Za direktan plasman na EP u Francuskoj ili bar odlazak u baraž Srbija mora da dobije sve četiri naredne utakmice a da u isto vreme Danska ili Albanija ne osvoje više od pet bodova do kraja kvalifikacija.

Dakle, već u prvoj narednoj utakmici "Orlovi" će morati da dokažu da stoje iza tvrdnje da šansa postoji odnosno da izjave o tome kako "smo još u životu" nisu samo forme radi (premda je jasno da jesu).

Ukoliko Srbija ne savlada Dansku u Kopenhagenu računica odlazi u kantu za smeće a "matematičari" na popravni.

Prva sledeća kvalifikaciona utakmica je zakazana za 13. jun. Do tada imate dovoljno vremena da podelite lažni optimizam sa reprezentativcima i sami izgubite deo dragocenog vremena računajući kako bi pobedom protiv Danske plasman na EP ponovo bio u igri, a onda bi nam 4. septembra odgovarao trijumf nad Jermenijom a remi Danaca i Albanaca...

Da skratimo priču, novi neuspeh u kvalifikacijama nije novost i tragedija, već smo se navikli. Dobro bi bilo da posle jednog neuspeha kažemo dosta i resetujemo sistem tako da na duže staze počne da daje rezultate.

13. jun
Jermenija - Portugalija
Danska - Srbija

4. septembar

Danska - Albanija
Srbija - Jermenija

7. septembar
Jermenija - Danska
Albanija - Portugalija

8. oktobar
Albanija - Srbija
Portugalija - Danska

11. oktobar
Jermenija - Albanija
Srbija - Portugalija

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke