Ocene Zvezdine sezone - "Atomski mrav" je naš pobednik!

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 29.05.2017.
15:21
Izvor: Sportske.net

Završena je sezona za Crvenu zvezdu, vreme je da se svode računi.

Beta/BranislavBožić/Mo
Beta/BranislavBožić/Mo

Povezane vesti

Sezona za fudbalere koji igraju u Srbiji u najjačem rangu takmičenja je završena, a došlo je vreme za svođenje računa.

Crvena zvezda je ovoga puta ostala bez šampionske titule, razlog bi mogli da potraže u jako lošoj završnici sezone i pogrešnom tempiranju forme, kao i u porazima od najvećeg rivala - Partizana.

Ocenili smo fudbalere Crvene zvezde u ovoj sezoni, pogledajte u prilogu ko je za nas najbolji igrač sezone u toj ekipi, a ko je potpuni promašaj, kao i ko ne zaslužuje crveno-beli dres.


Golmani

Filip Manojlović - 7,5


Za jednog 21-godišnjaka, branio je sjajno. Svi znamo da golmani sazrevaju kasnije, da su najbolje godine za jednog golmana nakon 30, ali je ovaj momak dokazao da je vredan dresa Crvene zvezde.

Bio je jedan od najboljih igrača Crvene zvezde u drugom delu sezone, branio je ukupno 25 mečeva. Ostaće upamćene neke njegove odbrane u derbijima, ali i u mečevima sa ekipama nižeg nivoa kvaliteta. Ipak, imao je i jedno "letenje u prazno" kod gola Partizana na derbiju na "Marakani".

Sve u svemu, sjajna sezona.

Što se tiče njegovog ostanka u Zvezdi, verujemo da je siguran za sledeću sezonu.

Damir Kahriman - 6,5

Dobio šansu dolaskom Boška Đurovskog, odradio solidan posao, ono što se od njega i očekivalo.

Ipak, početkom sezone nije zadovoljio u mečevima protiv Sasuola i Ludogoreca, kao i na startu domaćeg prvenstva, pa je Miodrag Božović pružio priliku mladom Filipu Manojloviću.

Ima ugovor sve do 2018. godine, ali verujemo da mu Zvezda neće praviti problem ukoliko naiđe dobra ponuda.

Nemanja Supić - 6,5

Branio na svega dve utakmice ove sezone, ali veoma dobro. Ovaj 35-godišnji golman je menjao Manojlovića u mečevima u Surdulici i protiv Bačke. U oba meča Crvena zvezda je slavila, ali je u oba meča bio sjajan.

Supiću ističe ugovor na kraju ove sezone i veliko je pitanje da li ostaje. Videćemo da li uprava planira da ga zadrži, mada su šanse za tako nešto male.

Odbrana

Marko Petković - 6,5


Moramo da napomenemo da je bio odličan u završnici sezone, posebno u utakmicama protiv Javora, Mladosti i Radničkog. Protiv Mladosti i Radničkog je postigao i golove, bio je veoma dobar u ofanzivi.

Na startu sezone nije bio u prvom planu, posebno mislimo na uatkmice Crvene zvezde u Evropi, ali je kasnije uhvatio ritam i istisnuo Cvetkovića u drugi plan.

U završnici je daleko popravio utisak, po mnogima je bio najbolji igrač Crvene zvezde u odbrambenoj liniji.

Ističe mu ugovor na kraju ove sezone, videćemo da li će imati ponuda iz inostranstva.

Miloš Cvetković - 6


Odigrao svega sedam utakmica za Crvenu zvezdu u ovoj sezoni, bio je prvi izbor Miodraga Božovića na startu sezone u evropskim takmičenjima, ali se nije dobro pokazao.

Osim par prodora po desnoj strani koji su bili opasni za odbranu Valete i Ludogoreca, nije imao previše ofanzivnih zadataka, a kako je igrao u defanzivi, govori vam podatak i da je Zvezda primila gol skoro na svakoj utakmici na kojoj je igrao, osim u duelu protiv Voždovca.

On je igrač Napretka od januara meseca.

Dušan Anđelković - 6,5

Solidan u većini mečeva, ali ništa više od toga. Imao je fantastičnih mesec dana pred kraj prvog dela sezone kada je postizao i golove Radniku, Voždovcu i Mladosti, a ukupno je postigao pet golova ove sezone što je izuzetno za jednog levog beka.

Ipak, utopio se u sivilo ekipe pred kraj prvenstva, nije bio u najboljoj mogućoj formi kao i ostatak ekipe, pa su rezultati izostali.

I njemu ističe ugovor na kraju ove sezone, a imajući u vidu da ima 34 godine, pitanje je da li će mu uprava ponuditi novi ugovor.

Mihailo Ristić - 7

Momak koji je na meti nekoliko evropskih klubova u ovom trenutku propustio je jedan deo sezone zbog povrede, a najbolje igre je pružao u mečevima protiv Mladosti iz Lučana na domaćem terenu u završnici sezone, protiv Napretka u gostima u regularnom delu sezone, a odličan je bio i na početku sezone protiv Radničkog iz Niša u gostima.

Ne zaboravimo da je bio najsvetlija tačka u meču protiv Sasuola u gostima kada je ekipa poražena sa ubedljivih 3:0.

Igrao je i na poziciji zadnjeg veznog, ali i levog veznog, pored pozicije levog beka na kojoj je odigrao najviše minuta.

Šanse za njegov ostanak u klubu su male, iako bi uprava kluba volela da ga zadrži još jednu sezonu.

Ukoliko naiđe dobra ponuda, teško da će Ristić ostati u klubu.

Stefan Milošević - 6

Momak koji je došao iz Spartaka iz Subotice kao pojačanje nije se previše naigrao. Tačnije, odigrao je svega dve utakmice, i to 53 minuta protiv Borca i 45 minuta protiv Rada. Obe utakmice je Zvezda dobila bez primljenog gola, a on je u tim mečevima bio solidan. Ipak, nije bilo osnova za neku visoku ocenu.

Ima ugovor do 2020. godine, moguće je da će sledeće sezone čak biti i prvi izbor na poziciji levog beka.

Aleksandar Luković - 6

Kapiten Crvene zvezde je u godinama, daleko je od svoje najbolje forme koju je prikazivao pre 7-8 godina kao kada je bio član prve postave reprezentacije koju je predvodio Radomir Antić.

Brzina mu više nije adut, što je davalo prostora protivničkim igračima da ugroze gol Crvene zvezde lakše nego što se očekivalo.

Ipak, svojim iskustvom je doprineo da Crvena zvezda bude prva skoro čitav tok prvenstva ove sezone, postigao je i pet golova, uglavnom iz kaznenih udaraca.

Već ima 34 godine, ugovor mu ističe i najverovatnije odlazi, ali nemojte da vas začudi ukoliko uprava Crvene zvezde promeni odluku zbog nedostatka kvalitetnih štopera na tržištu.

Abraham Frimpong - 6,5

Pokazao da je solidan igrač, da bi mogao da predstavlja stub odbrane Crvene zvezde u sledećoj sezoni.

Od njega će se upravo najviše očekivati kada se radi o odbrani, ima već iskustvo, odlikuje ga i brzina za razliku od ostalih štopera Crvene zvezde u ovoj sezoni.

Predstavljao je pojačanje u januaru, videćemo da li će održati formu u nastavku svog boravka u našem najtrofejnijem klubu.

U svakom slučaju, rekli bismo da može da odigra i bolje od ovoga i da ima potencijala kada se radi o domaćem takmičenju.

Zoran Rendulić - 6

Fudbaler koji je prodat u januaru je takođe igrao po sistemu toplo-hladno, a postigao je i jedan gol u sezoni protiv Mladosti iz Lučana u pobedi od 4:2.

Podatak da nije toliko bio potreban Crvenoj zvezdi vam govori o njegovim partijama ove sezone. Mogao je daleko bolje, "šestica" je realna ocena za njega.

Još jedan deo odbrane koja je ove sezone, složićete se sa nama, zakazala.

Tomas Fibel - 5

Njegovu pravu vrednost smo mogli možda najbolje da vidimo u evropskim utakmicama na početku sezone. Greške koje su se dešavale se ne mogu pripisati nekom umoru i teškim nogama, jer su se dešavale i kasnije u sezoni.

Tomas Fibel je, po našoj oceni, promašaj Crvene zvezde.

Dokaz da je raskinut ugovor sa njim u januaru vam dovoljno govori u prilog tome i da se u upravi kluba slažu sa nama.

Luis Ibanjez - 6,5

Odigrao samo evropske utakmice u kvalifikacijama za Ligu šampiona i otišao u Trabzon. Protiv Ludogoreca na stadionu "Rajko Mitić" postigao i gol za 2:2, ali je kasnije Crvena zvezda ispala zbog dva primljena gola u produžecima.

Sredina terena

Damian Le Talek - 6

Nakon sasvim solidne prošle sezone, konstatujemo da ovu nije odigrao na najvišem nivou.

Imao je grešaka na sredini terena, kao i velika većina ekipe je odigrao po sistemu toplo-hladno i morao je daleko više da pruži ekipi za jednog stranca. Imalo je utakmica u kojima je ulivao nesigurnost, imalo je i utakmica u kojima je bio jedan od boljih na terenu.

Skoro da smo sigurni da odlazi na leto, da mu je ovo bila poslednja sezona u dresu Crvene zvezde.

Mičel Donald - 7

Moramo priznati, očekivali smo daleko više od gorostasa iz Holandije. Kao da je ove sezone došlo do nekog sazićenja, posebno u drugom delu, znamo da može više, ali to nije pokazao. Ipak, bio je jedan od najstandardnijih igrača i oslonac igre Miodraga Božovića i kasnije Boška Đurovskog kada se radi o odbrambenim zadacima.

Moramo napomenuti i devet žutih kartona koje je dobio u Superligi.

Postigao je pet golova u sezoni, ima i dve asistencije.

28-godišnji fudbaler ima ugovor na još godinu dana, možda je i pravo vreme za prodaju ukoliko Zvezda želi da uzme obeštećenje za njega.

Ipak, verujemo da će dosta toga zavisiti i od kvalifikacija za Ligu Evrope.

Marko Poletanović - 6,5


Pozajmljeni igrač Genta je uglavnom bio u drugom planu, osim tokom oktobra, novembra i decembra kada je najviše sakupio mečeva.

Tri gola ove sezone, protiv Lučana u gostima na startu sezone je bio i jedan od najboljih igrača Crvene zvezde, protiv Metalca na samom startu sezone takođe.

Na svom nivou, ovo smo i očekivali od njega.

Najverovatnije Zvezda neće otkupiti ugovor.

Andrija Luković - 6

Ako uzmemo u obzir da je "šestica" početna ocena u našem rangiranju, onda nismo mogli da mu damo ni više, a ni manje. Razlog je jednostavan, odigrao je 86 minuta ove sezone.

Retko je bio i na klupi ovaj momak koji je stigao iz PSV-a i koji je bio pre četiri godine jedan od najzapaženijih fudbalera na Evropskom prvenstvu u Litvaniji koje su naši izabranici osvojili.

Postigao je i onaj gol Francuzima u finalu, ako se sećate. Ipak, izgleda da njegova karijera ne ide kako su se mnogi nadali, ova sezona je sezona stagnacije.

Ima ugovor sa Zvezdom do 2019. godine, možda pozajmica nije loša opcija za sledeću sezonu.

Nenad Milijaš - 6


Već je u godinama, teško da se od njega nešto veliko očekivalo po povratku među crveno-bele. Bio je u drugom planu, ali je dobijao šansu da zaigra. Prekidi su mu i dalje veoma dobri, ali ne kao u prethodnom "mandatu" u Zvezdi.

Nažalost, nije postigao niti jedan gol ove sezone za Zvezdu, iako je imao šansu da to učini u poslednjim sekundama ove sezone. Da je to učinio, ocena bi bila daleko viša nego sada i Zvezda bi možda imala jedan trofej u vitrinama.

Ima ugovor do kraja sledeće sezone.

Uroš Račić - 6

Imao je period kada je ovaj 19-godišnji momak dobijao šansu veoma često od strane Miodraga Božovića, bilo je to početkom decembra, bio je u sastavu tima na 5 uzastopnih utakmica i očekivalo se da s vremena na vreme dobije šansu do kraja šampionata.

Ipak, od tada je Račić odigrao svega 92 minuta i nije mogao za to vreme da pokaže svoj veliki potencijal, koji nesumnjivo poseduje.

Sigurni smo da će naredne sezone ostati u Zvezdi, verujemo i da će dobiti veću šansu ukoliko se desi da ode neko od standardnih prvotimaca.

Aleksandar Katai - 7,5


Ono što je uradio i što je bilo do njega, to je odradio na najbolji mogući način. Bio je najbolji fudbaler Crvene zvezde do prelaska u Alaves, gde i ne dobija previše šansi da igra.

Odigrao je deset utakmica u sezoni za Zvezdu, postigao je ukupno 6 golova.

Šteta za Zvezdu je velika što je on otišao, možda bi se sada slavila i titula.

Luka Adžić - 6,5

Nije imao ovaj 18-godišnjak previše šansi da se dokaže, ali kada je dobijao priliku, iskorišćavao ju je u potpunosti.

Odigrao je osam mečeva u sezoni za Zvezdu, postigao je i dva gola, protiv Metalca je bio za pobedu, protiv Bačke je bio fenomenalan, za špice.

Dokazao potencijal, nadaju se u Zvezdi da su dobili igrača za budućnost.

Nadamo se da će u narednoj sezoni dobiti više prostora, tačnije, sigurni smo u to.

Ugovor ima do 2018. godine.


Slavoljub Srnić - 6

Od fudbalera koji je bio neizostavan iz startne postave na startu šampionata, do igrača koji tokom marta meseca nije bio ni na klupi.

Odigrao je ukupno 22 utakmice, postigao dva gola, protiv Radnika i Vojvodine, što je daleko manje nego prošle sezone kada je bio jedan od najboljih igrača tima.

Sezona stagnacije i za njega, može on to mnogo bolje.

I njega ugovor veže do juna 2018. godine.

Gelor Kanga - 7

Ocena bi bila veća, da nije dobio onaj čuveni crveni karton protiv Ludogoreca. Napravio je veliku glupost, pokazao da nije sklon razmišljanju u bitnim trenucima i možda je jedan od krivaca za kasnije ispadanje Zvezde iz kvalifikacija za LŠ.

Ipak, bio je izrazito dobar, postigao je i osam golova u sezoni, možda i najlepši upravo protiv Ludogoreca, ali u Bugarskoj. Od heroja, preko tragičara, do oslonca igre Božovića i Đurovskog.

Ima ugovor do 2018. godine, šanse za ostanak u Crvenoj zvezdi su 50-50.


Srđan Plavšić - 7,5

Još jedna svetla tačka Crvene zvezde u ovoj sezoni. Možda i najsvetlija. Nepravedno je zapostavljen na startu sezone, šansu su dobijali Ruiz i Mouče, najveći promašaj Zvezde.

Ipak, kako je sezona odmicala, tako je Srđan Plavšić postajao sve bolji i bolji.

Postigao je osam golova u sezoni, zabeležio je i 5 asistencija, bio konstantna pretnja protivničkim igračima i golmanima.

Na transfermarktu nikada nije bio vredniji nego sada u ovom trenutku.

I on ima ugovor sve do 2018. godine, videćemo da li će levonogi ofanzivac ostati u Zvezdi i naredne sezone. Ukoliko se to desi, svakako će biti jedan od glavnih igrača tima.

Pablo Mouče - 5

Doveden kao veliko pojačanje, igrao na 13 utakmica, ali nije postigao niti jedan gol, niti je izgledao kao solidan fudbaler.

Promašaj Zvezde, definitivno, samo je zauzimao mesto mlađim igračima Crvene zvezde koji su mogli da steknu iskustvo igranja u evropskim takmičenjima, ako ništa drugo.

Šteta je u tom pogledu veća, nego u izgubljenom novcu potrošenom na Argentinca.

Džon Ruiz - 6

Ne toliko loš, ali kao stranac koji je plaćen više od većine naših fudbalera, morao je bolje.

Doneo je pobedu protiv Napretka, dao gol Nišlijama, kao i Javoru, Vojvodini, Pazaru i Metalcu, ali su očekivanja bila nešto veća od njega.

Možda se i bliži rastanak sa Kostarikancem koji ima ugovor do 2019. godine.

Napadači

Predrag Sikimić - 6

U svojstvu rezerve, bio je solidan, ali ništa više od toga. Imajući u vidu da je bliži kraju karijere, teško je verovati da ćemo ga i dalje gledati u Zvezdi.

Problem je i što nije uspeo da postigne gol za Zvezdu još od novembra, mada nije previše ni igrao od dolaska Boaćija.

Imao je izuzetno dobru seriju u oktobru kada je postigao ukupno 5 golova na 5 utakmica.

Ričmond Boaći - 7,5

Sjajan je bio, moramo priznati, ali je imao i par zicera koje napadač njegovog kalibra mora da rešava.

Ukupno je postigao 16 golova u sezoni, prešao je svoju granicu koju je postavio pred dolazak u Zvezdu.

Dao i gol u derbiju, bio je pretnja odbrambenim fudbalerima Partizana i u poslednjoj utakmici u Kupu.

Njegov ostanak je pod velikim znakom pitanja.

Nemanja Milić - 6,5


Dolaskom Boška Đurovskog dobijao je više šanse u prvom timu, uspeo je to i da vrati golom protiv Mladosti iz Lučana. Tek naredne sezone od njega očekujemo da bude možda i u startnoj postavi, pošto verujemo da će Đurovski ostati trener.

Ovaj 27-godišnji fudbaler bi mogao da predstavlja i udarnu iglu naredne sezone u dresu Crvene zvezde, posebno ako imamo u vidu da je bio jedan od najboljih napadača lige pre dolaska u redove crveno-belih.

Srđan Vujaklija - 6,5

Još jedan novajlija, ali i on kao i Milić nije imao previše šanse da se dokaže pošto je Boaći imao apsolutnu prednost u napadu prošlogodišnjeg šampiona države.

Vujaklija je dao ove sezone 2 gola za Zvezdu, oba protiv Spartaka iz Subotice.

I od njega očekujemo da naredne sezone dobija više šanse da se dokaže upravi i treneru. Pripreme za narednu sezonu su prava prilika za to.

Petar Orlandić - 6

Nije odigrao niti jedan meč u drugom delu sezone, a zanimljivo da uvek kada bi dobijao šansu, umeo je to da vrati golom.

Postigao je 6 golova, igrao deset utakmica i to samo jednu svih 90 minuta.

Zadovoljavajuće, ali verovatno ga više nećemo gledati u Zvezdi imajući u vidu da se planira pružanje šanse mladim snagama poput Vučićevića, Vujaklije...

Ugo Vieira - 6

Donekle smo razočarani njegovom nespremnošću na mečevima u Evropi, ali kasnije je tokom sezone došlo sve na svoje mesto.

Nije se baš proslavio, došao na kraju i u sukob sa trenerom, pa je ipak odlučeno da dođe do prodaje u Japan.

Nakon odlične prethodne sezone, učinjena je prava stvar, prodaja u januaru, a pronađena je i izvanredna zamena u vidu Boaćija.


Dakle, videli ste naše ocene, a za igrača sezone Crvene zvezde proglašavamo Srđana Plavšića koji je možda i najviše napredovao u ovoj sezoni i jedini je bio iznad očekivanja.

Sutra ćemo oceniti fudbalere Partizana, budite uz "Sportske".






Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

21 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Monday, 29.05.2017
20:03

Zasto nema pavkova?

avatar
Nikola Spasic
Monday, 29.05.2017
20:29

nema brate moj kad covek nije ni krocio na zvanicnom mecu a placen je i govorilo se o njegovim kvalitetima kao da je u pitanju ibrahimovic,izvini ako gresim ali mislim da nije upisao u zvezdi za 6 meseci ni 1 jedini minut..pozdrav

avatar
R E V O L T
Monday, 29.05.2017
21:52

Ima sest minuta protiv Novog Pazara:-D

avatar
Nikola Spasic
Monday, 29.05.2017
20:32

tacno tako...plavsic je bio zvezdin najbolji igrac jer su se mnogi utopili u sivilo ekipe,posebno skupo placeni stranci ali i omaleni plavsic je pokazao da je limitirani igrac jer u onim najacim mecevima koje je igrao nije ama bas nista uradio vredno pomena,iskreno...

avatar
Anderton
Monday, 29.05.2017
19:05

Štedite domaće igrače. Mouče ispade ratni zločinac. Andrija Luković je igrač koji nije mogao da igra u Vojvodini, a ne u Zvezdi, trio iz Spartaka znamo svi i kako i zašto je završio u CZ, najgori igrač CZ ove sezone i ne samo ove je Dušan Anđelković, posle njega Kahriman, Luković pa tek onda Mouče i Ruiz, jer gleda se ko je šta pokvario, a ne samo da li je doprineo. Srnić je kao i Ristić namerno zaboravljen na klupi dobar deo sezone. Zvezda odlaskom Kataija niti je napunila kasu, a izgubila je igrača koji je pravio razliku i njegov odlazak je najveća greška.

avatar
Vanja Grubač
Monday, 29.05.2017
18:54

Ovo kad pogledaš za malo pa dupla kruna...

avatar
Old_school
Monday, 29.05.2017
18:45

Da smo mi imali trenera od pocetka sezone, lagano bi dosli do titule. Ali forsiranje Ruiza, Moucea, Le Taleka, Fibela, Lukovica...i nismo mogli bolje.

avatar
CZYNWA
Monday, 29.05.2017
18:16

Луковић је својим искуством допринио да Звезда не освоји титулу. Убједљиво најслабија карика из првих 11.

avatar
KezZa Mk
Monday, 29.05.2017
18:07

Grobar sam, ali realno Plavshu gotivim mng i ako mi je krivo sto neki igrac iz czv ne igra kod nas, onda je to definitivno on. Reapect!

avatar
Monday, 29.05.2017
16:27

Peković je najbolje utakmice odigrao protiv Mladosti, Javora I Radničkog. Svi znamo kakve su te utakmice bile.

avatar
Кун
Monday, 29.05.2017
16:13

Luković 0, penzija.

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Monday, 29.05.2017
16:09

A gde je ovde pavkov?

avatar
Nemanja Vidiic No.1
Monday, 29.05.2017
16:04

Nije Manojlovic imao letenje u prazno nego je napravljen faul nad njim

avatar
Monday, 29.05.2017
16:14

Nije Manojlović imao letenje u prazno nego je udario u Tavambu. Prekršaj je mogao da bude dosuđen u korist Tavambe.

avatar
Nemanja Vidiic No.1
Monday, 29.05.2017
21:55

cetiri puta imao situaciju na zadnjoj utakmici ovakvu i blazu sa vasim golmanom,svaki put faul

avatar
Bari 1991
Monday, 29.05.2017
15:49

Plavsic je bio nas najbolji igrac ne mogu da vjerujem da su u kvalifikacijama za evropu prije njega igrali mouce i ruiz,Ristica su gurali na beka a momak ne moze da igra tu poziciju a kad je Bosko dosao i vratio ga na prirodnu poziciju pokazao je kakav je igrac,Manojlovic je bio odlican,Boacija moramo da otkupimo a Poletanovic je morao da igra prije La taleka i Adzic je morao da dobija vise sansi a ostatak ekpe ne valja nista.

avatar
Nemanja Vidiic No.1
Monday, 29.05.2017
16:03

ristic najgori protiv partizana