Novo Zvezdino saopštenje: "Izvesni VV govori o silovanju istorije, jedino takvu argumentaciju razume"

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 29.06.2017.
17:08
Izvor: Sportske.net

Crvena zvezda se ponovo oglasila na dan utakmice u Evropi, i to zbog komentara iz uprave Partizana.

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO

Povezane vesti

Tenzije na relaciji Zvezda-Partizan rastu iz dana u dan, sada se vodi rat oko dve titule, 1946. godine i 1986. godine.

Crvena zvezda zahteva te dve titule da joj se dodele, a na to je reagovao Vladimir Vuletić, potpredsednik Partizana.

Prvo se oglasio Božidar Cerović, inače predsednik IO Crvene zvezde u vreme kada se odigralo famozno "Šajberovo kolo" 1986. godine, a sada stiže i zvanično saopštenje FK Crvena zvezda koje je potpisao predsednik kluba, Svetozar Mijailović.

"Povodom zlonamernih i zluradih komentara iz FK Partizan, a radi istinitog i objektivnog informisanja javnosti FK Crvena zvezda ukazuje na sledeće: najpre, inicijativu o kojoj govori izvesni VV nije podneo Zvezdan Terzić već najviši organ FK Crvena zvezda, skupština našeg kluba. Nadalje, reč je o inicijativi upućenoj FSS koji je od strane Republike Srbije ovlašćen da rukovodi fudbalskim takmičenjem, a u skladu sa propisima UEFA i FIFA, dakle ne radi se ni o kakvom silovanju istorije već o pravno argumentovanoj inicijativi. Mada nas ne čudi što izvesni VV govori o silovanju istorije pošto potiče iz takve fudbalske kuće i kulture koja jedino tu argumentaciju razume!

Sada ćemo preći na pravnu argumentaciju podnete inicijative. Tokom sezone 1945/46. fudbalsko takmičenje na nivou tadašnje države bilo je organizovano na nivou republika koje su sve vreme postajanja nekadašnje zajedničke Jugoslavije imale odgovarajuće elemente državnosti što je i dovelo do toga da nakon raspada te države sve republike postanu samostalne države, šampion Srbije za tu sezonu bila je Crvena zvezda kojoj je i uručena titula. Sadašnja Republika Srbija je pravni sledbenik i te Srbije pa samim tim i sadašnji FSS u domenu fudbalskih takmičenja!

Drugim rečima, sadašnja Republika Srbija je pravni sledbenik kako Kraljevine Srbije tako i Kraljevine SHS, zatim Republike Srbije kao konfedarativne i federativne jedinice nekadašnje Jugoslavije i državnih tvorevina nakon 1991. godine tako da bi FSS ne priznavanjem FK Crvene zvezda za zvaničnog prvaka Srbije u šampionatu 1945/46. godine negirao elemente državnosti sadašnje Republike Srbije!

Kada je u pitanju prvenstvo Jugoslavije iz sezone 1985/86 prvo želimo da ukažemo da je jedan od osnovnih principa MOK, FIFA i UEFA, kao krovnih organizacija svih fudbalskih saveza na svetu pa samim tim i našeg, ne mešanje bilo kojih državnih organa u rad sportskih saveza!

Ukazujemo da je tadašnji fudbalski savez Jugoslavije poništio poslednje kolo prvenstva 1985/86 zbog očiglednih neregularnosti (enormno kašnjenje utakmica, sklanjanje igrača protivničkim igračima, itd.) poništio poslednje kolo i naložio odigravanje novog kola! To novo kolo je jedino bojkotovao FK Partizan,a posle njegovog odigravanja legitimni šampion tadašnje Jugoslavije bila je FK Crvena zvezda koja je potom za šampiona priznata i od strane UEFA obzirom da je bila registrovana i igrala utakmice Kupa šampiona dok je Partizan i pored bojkota poslednjeg kola prihvatio učešće u Kupu UEFA!

Nakon izvesnog vremena Partizan se obratio tužbom sudu Udruženog rada koji donosi odluku u korist Partizana proglašavajući ih za šampiona! Tadašnji FSJ nije priznao tu odluku jer bi u skladu sa gore navedenim principima međunarodnih sportskih organizacija, čiji je član i naša zemlja, naš fudbalski savez pretrpeo žestoke sankcije u vidu zabrane učešća reprezentacije na velikim fudbalskim takmičenjima, svetskim i evropskim prvenstvima! U skladu sa time u zvaničnoj evidenciji FSJ sve do 1991. godine se FK Crvena zvezda vodila kao šampion Jugoslavije za 1985/86 godinu a nakon toga volšebno se menja ta evidencija!

Jedini pravni put kojim je Partizan mogao da osporava odluke FSJ je bio pred UEFA kao neposrednom krovnom organizacijom ali kako to nije učinio u zakonitim rokovima legitimni šampion Jugoslavije za sezonu 1985/86 je FK Crvena zvezda!

Odluka suda Udruženog rada je tu potpuno nebitna jer je država prihvatanjem učlanjivanja FSJ u međunarodne organizacije u potpunosti prihvatila i njihove statute kao i pravila ponašanja i pravna sredstva koja se mogu koristiti protiv donetih odluka!

Pored toga ističemo i da je ovo jedini primer u istoriji fudbala da je nekakav sud Udruženog rada odlučivao o fudbalskom šampionu i ne samo taj nego i bilo koji sud bilo koje države na svetu!

FK Crvena zvezda je titule 1946. i 1986. godine osvojila na zelenom terenu i te dve titule su potvrđene od strane nadležnih fudbalskih organa naše zemlje i UEFA. S obzirom da je sve kristalno jasno, mi samo želimo da se izvrši ispravka evidencije šampiona države od 1946. godine do danas"
, piše u saopštenju FK Crvena zvezda.

Neka se makar ovaj "rat" ostavi za malo kasnije, zeleni teren čeka i Zvezdu i Partizan.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

31 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
staljin
Friday, 30.06.2017
20:17

Šta ima ovaj da komentariše . Pa on ni svoj k...c ne vidi od stomaka a priča o silovanju ! Znam da se figurativno izrazio , ali neka objasni kao profesor prava da li je Partizan 1986.god. počeo utakmicu 34. kola protiv Željezničara kasnije , iako je FSJ naredio da poslednja tri kola počnu tačno u 18 časova . I da li li je samim tim Partizan prekršio pravila i prvenstvo učinio neregularnim . A tek ona njegova tirada kako su se oni borili a mi tj. Zvezda igrali sa Albancima . Pa , jesu se oni borili , ali na strani Pavelićeve NDH a posle abolirani i došli u Beograd naravno u FK Partizan !!!

avatar
jv
Friday, 30.06.2017
09:36

Prepucavanje se nastavlja. Ali razumem ja njih. Uprave dva nasa najveca kluba su bez ikakvih rezultata, ni mi ni komsije se necemo plasirati u Evropu, ispascemo od predstavnika fudbalskih velesila, Kazahstana, Turkmekistana, Bugarske ili Rumunije, i opravdanje se mora naci. I onda i jedni i drugi pricaju o namestanju. ONI pricaju o namestanju . O tempora, o mores!

avatar
VALOK
Thursday, 29.06.2017
23:49

Sto je vise kleveta i lazi Partizan nam je miliji i drazi. Boze sto su se ovi iz Zvezde uplasili, poceli su da traze titule koje su ukradene Partizanu !!! Pitam se kakvi ste vi Srbi, kada bi rado prigrlili titulu, koju je hrvatski nacionalista oteo Partizanu !!! Hajde izjasnite se, koliko titula da vam damo fore, koliko god da trazite, prestici cemo vas.

avatar
Me1919
Thursday, 29.06.2017
23:09

Koji vavani :) Cim smonih opet stigli,odma nesto kuvaju :) Dajte im te dve titule da tetkice ne placu vise :) A mi ih stizemo opet

avatar
Korner-Pixi-GOOOOOOL
Thursday, 29.06.2017
19:17

Treba napomenuti da je Predsednik tog suda Udruzenog rada bio clan Upravnog Odbora partizana. Poznati Crnogorac cije ime ne zelim da izgovaram. Treba staviti na razmatranje i njihovu titulu iz 1975. ili 1976. godine koju su osvojili golom nenada bjekovica u 99. minutu na stadionu Olimpije iz Ljubljane. Toletove titule nema potrebe ni da spominjem. A sad svi na Marakanu da bodrimo pravog srpskog sampiona.

avatar
crvena zvezda le
Thursday, 29.06.2017
19:15

Za tu titulu iz 1946. ne znam, ali titula iz 1986. treba da bude Zvezdina jer ne moze neki sud udruzenog rada da dodeli titulu nekome.Poslednje kolo je bilo namesteno ponovilo se Partizan je odbio da igra i to je to, titula je Zvezdina.Na isti nacin je taj isti sud udruzenog rada dodelio titulu Partizanu sledece sezone kada je Vardar bio prvi jer su sest bodova kazne za neke klubove ukinute, a odluka je donesena na istom tom sudu.Uefa ne priznaju tu titulu Partizanu, a Vardar je sebi racuna.Pored svega sto se desilo ili se nije desilo pre toliko i toliko godina da li neko gleda sta se danas desava ? Fudbal nam je u kanalu kao i klubovi sa neuspesima u Evropi.

avatar
R E V O L T
Thursday, 29.06.2017
19:09

IDEA, Slavko Komar, Stjepana Supanca, Ivo Lola Ribar

avatar
Čeki
Thursday, 29.06.2017
21:05

To su ti argumenti? Pa eto vidis koliko ste zasluzili titulu kad je morao da vam titulu dodeljuje organ drzave zvan sud Udruzenog rada. Strasno.

avatar
Čeki
Thursday, 29.06.2017
22:25

Pa nmg ni sad sve da ti shvatim, i ti malo preterujes sa tim filozofiranjem :)

avatar
R E V O L T
Thursday, 29.06.2017
21:30

Da, to su mi argumenti, ali treba malo da se potrudis da bi shvatio:-D

avatar
Salone
Thursday, 29.06.2017
19:05

Samo kradu od Zvezde i poklanjaju malom partizanu da ga malo podignu iz amaterizma ali opet dzaba.

avatar
Vanja Grubač
Thursday, 29.06.2017
17:55

Čovek poništi celo kolo zbog nameštanja ,svi kažu jeste nameštali smo i ponove .Postigne se drugačiji rezultat i umesto da se kazne u tom prvenstvu izmisli kaznu za sledeće i kazni i onoga ko nije nameštao, ili nije priznao a dokaza nema.Ma silujte pravo i pravdu može vam se.

avatar
R E V O L T
Thursday, 29.06.2017
18:52

Bas zbog toga je i bila odlicna odluka nasih celnika da ne ponove utakmicu, da su barem odigrali slicno Sarajevo i zvezda, ali, ne, oni su jos i izgubili jer su namestili radi vracanja usluge u sledecem prvenstvu, sto ce reci, ostali su i repovi:-D Jedino o cemu su trebali da vode racuna je da taj poraz ne bude vecom razlikom od one koja im je odgovarala...

avatar
Penal titula
Thursday, 29.06.2017
17:39

Nije ni najmanje preterano da je mezimica najveci kancer srpskog fudbala, od kada je vodi lice sa interpolove crvene poternice uz punu podršku jednog ostrašćenog navijača sa severа , odnosno države....nGospodo ,iz crne rupe, ko je objavio tu poternicu , da nije isto neki sud udfuženog rada, i ko je abolirao i po kom zakonu vašeg bivšeg i sadašnjeg predsednika , doduśe, u doživotnoj neopozivoj ostavci , koji su toliko abolirani, da slobodno mogu da bahato troše narodne pare, a u pauzi i stignu na inaguraciju ......nTreba da vas je sramota što postojite , bruke jedne ...nA, ti izvesni VV, samo im zavlači i nevadi , do god ne završe u nekom bajboku, makar i luksuznom, a ne da im se još i darivaju titule , posle sto godina , i to po kojem zakonu , izgleda po njihovom zakonu mafije ...

avatar
R E V O L T
Thursday, 29.06.2017
17:52

Ne samo fudbala vec i citavog sporta u Srbiji...

avatar
R E V O L T
Thursday, 29.06.2017
17:37

Nepriznavanjem i nemesanje su jedna rec, a ne dve. Da li ovo znaci da se vi sada uzdate u UEFA? zvezda, Srbija, nikad Jugoslavija, UEFA mafija? Hahaha

avatar
Capitano
Thursday, 29.06.2017
17:31

Vidi se da im je krivo, i sada na svaki nacin pokusavaju da ospore nase pravo! Cak su naredili i ovima iz filijale da reaguju...

avatar
Bafana
Thursday, 29.06.2017
17:29

Dajte ljudima titulu kad su vec zapeli za nju i toliko im znaci , bas me zanima sa čime ce jos da prikriju svoje neuspehe u vodjenju kluba . Terzi treba odati priznanje za pisanje saopštenja ( ja stvarno ne znam kako mu ne dosadi ) i za odličan skauting i dovodjenja igrača kao na traci , takodje zahvaljujem mu se na tituli Partizana iz sezone 2016/2017 jel pitanje je veliko da li bi je osvojili bez njegove pomoći .

avatar
Emperador(2018)
Thursday, 29.06.2017
17:21

najbolji tim srbije kad su u pitanju saopstenja .

avatar
Al(a)din
Thursday, 29.06.2017
17:17

Izvesni VV rese

avatar
R E V O L T
Thursday, 29.06.2017
17:17

Gde je profesorov odgovor? I ja bih voleo da budem prisutan na tom sudjenju...

avatar
Ponos Srbije
Thursday, 29.06.2017
17:29

Samo tebe i tebi slicnima cekaju 😂

avatar
R E V O L T
Thursday, 29.06.2017
17:34

Dzaba vam stipani titula trista kad je za vas Ajnstajn i glista Hahaha

avatar
R E V O L T
Thursday, 29.06.2017
17:17

Da li ovo znaci da i nama po tom istom principu treba da pripadne titula iz 2014? Zasto lazete da se do 1991. godine vodilo da ste vi prvaci kad to nije tacno? Na kraju krajeva, i vi ste propustili rok da se zalite, zaboravite na te dve titule, fuzionisite se sa BSK Beogradom pa prisvojite njihovih 5!

avatar
Ponos Srbije
Thursday, 29.06.2017
17:30

Samo Dinamicno 😂😂😂

avatar
Nemanja Vidiiic No1
Thursday, 29.06.2017
18:08

Po tom sto ste i tad vecinu prvenstva pokrali pa niste uspeli da uzmete titulu

avatar
Matrix
Thursday, 29.06.2017
17:14

Daj pusti saopštenja i dajte fudbal. Hoće li ikada više biti gospode u fudbalu?