Novembar '88. - Magla koja je ''progutala'' Zvezdine snove...

Autor: Darko Mitrović
subota 10.11.2018.
10:43
Izvor: Sportske.net

Nešto stariji navijači Crvene zvezde sigurno se sećaju dramatičnog dvomeča između Zvezde i Milana, u jesen 1988. godine, kada su se ''Rosoneri'' provukli na prepunoj Marakani, i to zahvaljujući magli koja im je bila veliki saveznik.

Epa/Lukas Kabon
Epa/Lukas Kabon

Povezane vesti

Crvena zvezda je već tada najavljivala velike mogućnosti na evropskoj sceni, nagoveštavala ono što se konačno dogodilo 1991. godine, ali da nije bilo te već čuvene novembarske magle koja je prekrila "Marakanu" baš tokom meča sa Milanom, možda bi beogradski crveno-beli već te sezone uspeli da se popnu na krov Evrope.

Bio je to nezaboravni dvomeč Crvene zvezde i Milana u okviru drugog kola Kupa šampiona. Prvi meč je odigran na San Siru, 26. oktobra 1988. i završen je rezultatom 1-1, rezultatom koji je crveno-belima davao ogromne mogućnosti u revanšu pred prepunim tribinama "Marakane".

A onda, došao je revanš i taj 9. novembar. Spektakl na "Marakani", na tribinama ''nije mogla igla da padne'' koliko je navijača došlo da podrži crveno-bele.

Prvo poluvreme je završeno bez golova, ali na startu drugog, sve gušća magla je počela da se spušta na teren našeg najvećeg stadiona.

I baš u tim trenucima, igrao se 50. minut, Dejan Savićević je doveo Zvezdu u vođstvo - 1:0, rezultat koji crveno-bele vodi u sledeću rundu takmičenja!

Ali, samo 14 minuta kasnije, veliko razočaranje na "Marakani", sudija je odlučio da prekine ovaj meč, jer više nisu postojali uslovi za igru!

"To je bila utakmica puna naboja i da nije bilo magle, sigurno da bi Crvena zvezda prošla dalje. Pitanje je da li bi bilo velikog Milana, jer je tada to bio tim u nastajanju i formiranju, a posle toga je osvojio titulu i dominirao Evropom. Magla mu je pomogla u tom slučaju da ga Zvezda ne zaustavi", rekao je za Zvezdin sajt legendarni Dejo Savićević.

Dan kasnije odigran je novi meč, usledila je nova drama, ali je Milan imao više sreće.

Pred 90.000 gledalaca, Milan je poveo golom Marka van bastena u 34. minutu, Dragan Stojković Piksi je izjednačio četiri minuta kasnije na 1-1, ali je to bio i konačan rezultat, pa je odluka morala da padne u penal seriji.

A u toj lutriji, ''Rosoneri'' su izašli kao pobednici i uz mnogo sreće uspeli da se plasiraju u narednu fazu takmičenja.

I legendarni fudbaler Milana Franko Barezi je u svojim osvrtima na taj dvomeč sa Zvezdom isticao koliko je zapravo, Milan tada bio miljenik sreće.

''Uvek se setim utakmice protiv Crvene zvezde iz 1988. godine kada dođem u Srbiju. Magla nas je tada spasila, Zvezda je bila bolja, mi se nismo razumeli na terenu. Drugi put smo bili bolji, imali smo sreću, pobedili i prošli.

Ta utakmica je bila sudbonosna za Milan, jer se te godine rodio novi klub, koji je narednih godina beležio fantastične rezultate. Trener Arigo Saki je tada napravio senzaciju. Tada smo upoznali i Dejana Savićevića'',
podsetio je Barezi.

U prilozima pogledajte detalje sa prekinute, a onda i ponovljene utakmice kada je Milan na penale eliminisao Zvezdu.



Ne propustite

Komentari

22 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
svetski prvaci 1991
Sunday, 11.11.2018
01:28

Gledo sam prvi i drugi dan,magla je jaka bila da i gol Dejin nismo videli,
tačno Milan je mnogo imao sreće.Tada je Zvezda bila mašina koja se jako zahuktava.

avatar
Don Silvio
Friday, 14.11.2014
10:19

nisu bili miljenici samo srece nego i uefe koja je dozvolila da se novi susret igra celi i od rezultata 0:0 a trebalo je samo da se zavrsi zapoceto ili da se registruje kako je prekinut mec al to nije odgovaralo velikom klubu kakav je milan a islo je nama na vodu sto tnikako nije moglo da se dozvoli. Sad mozemo samo da zalimo tesko da cemo docekati opet takva vremena

avatar
AleksandarK47
Tuesday, 11.11.2014
15:15

Au kakve ste vi legende!Ne znam samo ko je najveca?Ustvari znam,Zeljko je doktor...

avatar
Velibor Malesevic
Tuesday, 11.11.2014
14:08

Nije samo gol prednosti bio nego i igrac vise, posto je iskljucen Virdis...to niko ne pominje!!! Bio sam na toj tekmi, pobegao iz skole(III razred srednje) i dobro se secam svega. Pobegao sam i dan kasnije kad se igrala ponovljena utakmica. Secam se i vadjenje lopte iz gola Maze Vasilijevica, umalo se nisam pobio sa jednim likom posle tekme koji me je ubedjivao da je lopta citav metar presla gol liniju a ja sam tvrdio da nema gola, kasnije sam video snimak pa me bila sramota malo :)

avatar
Volt-ai-Re Dis-o-Bey
Tuesday, 11.11.2014
11:09

Dve stvari se prenebregavaju ovde: 1) Da li bi bilo u redu da zvezda prodje zbog magle jer ju je delilo samo par minuta od toga i ko kaze da Milan ne bi izjednacio u preostalih 26 m, 2) Pogledajte na 1:27 (2. klip) kakav nam gol nije priznat, ovo je gore nego Muntarijev(o):-D

avatar
Tuesday, 11.11.2014
14:35

Hahah e uvek su imali srece sa tim golovima, seti se protiv Naftana, da je priznat taj cist gol ladno bi ispali od Naftana :D

avatar
AleksandarK47
Tuesday, 11.11.2014
15:18

Strava i zasu!

avatar
AleksandarK47
Tuesday, 11.11.2014
15:18

Kao da je juce bilo Zeksone...

avatar
Volt-ai-Re Dis-o-Bey
Tuesday, 11.11.2014
15:17

Ne samo to, ukucaj zvezda-APOEL da vidis sta je sudija priznao Milijasu:-)

avatar
zvezdabre
Tuesday, 11.11.2014
00:48

Ma dal je moguce?Pa neki kazu to nije istina,izmisljeno je,namesteno je..hgahahaha..Milan vise srece nego pameti,ali sve nam se vratilo 3 godine kasnije