Na desetine povređenih i privedenih - I, hoće li neko da odgovara?

Autor: Beta Beta
subota 25.04.2015.
23:13
Izvor: Beta

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je epilog današnjeg divljanja huligana na stadionu ''Rajko Mitić''. Pitanje je, međutim, šta posle? Hoće li, konačno, neko pokušati da reši ovaj problem?

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DR
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DR

Povezane vesti

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je da je tokom današnjeg 148. "večitog" derbija izmedju Crvene zvezde i Partizana lakše povređeno 35 njenih pripadnika i da je privela 41 osobu.

"Zbog nesportskog i huliganskog ponašanja lakše je povređeno 35 pripadnika MUP. Policija je efikasno i profesionalno reagovala i sprečila da sukob, koji je grupa navijača izazvala na stadionu na samom početku utakmice, dovede do otkazivanja utakmice i mogućih većih posledica", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Utakmica je počela sa skoro 45 minuta zakašnjenja zbog nereda navijača na stadionu "Rajko Mitić". Prvo su se sukobili navijači Zvezde i Partizana na istočnoj tribini, gađali su stolicama i bakljama. Žandarmerija je zatim ušla na tribinu i razdvojila ih, a nakon toga navijači Zvezde sukobili su sa žandarmima i gađali ih bakljama i stolicama.

Kako se navodi, pre, za vreme i posle utakmice u policijske prostorije policija je dovela 41 osobu, protiv 10 biće podnete krivične prijave, dok će protiv 13 osoba biti podnete prekršajne prijave.

U saopštenju se dodaje da je pronađena veća količina pirotehničkih sredstava na južnoj tribini stadiona, a po završetku utakmice i kod još pet osoba na severnoj tribini.

"Pre utakmice, pripadnici Ministarstva vratili su jedan kombi iz Zrenjanina koji je bio natovaren kamenjem i ciglom", piše u saopštenju i najoštrije se osudjuje ponašanje navijača.

Takođe i Nezavisni sindikat policije (NSP) osudio je "divljanje huligana" na utakmici i naveo da je "samo pukom srećom nije bilo ljudskih žrtava''.

"Samo pukom srećom i pravovremenom reakcijom angažovanih pripadnika MUP-a, tokom današnjih nereda u Beogradu, nije bilo ljudskih žrtava. Poražavajuća je činjenica da se danas, osam godina kasnije, ponovila gotovo identična scena onoj kada je navijač Uroš Mišić bakljom zapalio pripadnika Žandarmerije. I danas, naš kolega je zadobio opekotine po licu, dok je drugi kolega zadobio dva uboda nožem u ruku", navodi se u saopštenju.

NSP je naveo da su policajci bili angažovani na poslovima održavanja javnog reda i mira i da nije postojao nijedan razlog da ih huligani napadnu, kao i da će pripadnici policije i žandarmerije i dalje "časno obavljati svoj posao kako bi gradjani i imovina bili zaštićeni od huligana".

"Međutim, postavlja se pitanje da li iz dosadašnjeg iskustva ništa nismo naučili ali i da li neko zaista treba da izgubi život da bi se izgrednicima ozbiljno stalo na put?", rekao je predsedavajući predsedništva NSP Velimir Lukić.

"Sve nadležne institucije, a pre svih sudove i tužilaštva, pozivamo da adekvatnim kaznama pošalju poruku huliganima da nemaju podršku države", dodao je Lukić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

10 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Marko Kralj
Sunday, 26.04.2015
22:31

Nece,vec za sedam dana ce se sve zaboraviti.

avatar
Ja opet Ja
Sunday, 26.04.2015
11:03

Ja sam bio na istoku i gledao sam sve sto se desavalo.. Uopste nije bilo lako onim zandarmima i samo Bog zna kako ona rulja nije uspela da se probije na drugu stranu do grobara.. Spasili su mnogo neduznih ljudi koji su tu dosli da gledaju utakmicu.. A bilo je i dosta dece ne starijih od 10 godina.. Posmatrao sam jednog coveka sa sinom kako ga je zagrlio i samo gledao okolo da ne naleti neka stolica ili nesto... A i sve mi se cini da je sve ovo bilo izrezirano od strane nekog pojedinca kojem se moze

avatar
Аполо
Sunday, 26.04.2015
10:16

Ovaj problem se ne resava na tribinama vec van njih. Uzrok je van terena a ono sto vidjamo na tribinama su samo posledice jer drzava zanemaruje uzrok. Eto, vi ste pametni a ja obican smrtnik, pa opet sacekajte nedelju dana da se sve smiri pa Jovo nanovo, a ja bih jako voleo da nas UEFA kazni i izbaci iz takmicenja uz klauzulu sve dok ne resimo problem sa huliganima, nadam se da ce onda drzava da makne prstom.

avatar
Rambo Baba
Sunday, 26.04.2015
08:37

Lepo se suspenduje liga na 5 godina, pa da vidimo gde ce da divljaju ! Ionako nam je fudbal na najnizim mogucim granama, suspenzijom ne bi nista izgubili, mozemo samo da dobijemo.

avatar
Goran Zdravkovic
Sunday, 26.04.2015
16:22

ne bato, sto ja u Nisu da ne gledam utakmicu, zbog sacice placenih huligana blizanaca, nego zabraniti postojanje navijackih grupa oba blizanca, Rada, Novog Pazara a i ove moje meraklije i navijace Vojvodine pod lupom pa da vidis kako ce fudbal da procveta...

avatar
Rambo Baba
Monday, 27.04.2015
10:19

To je najveca zelja svih realnijih navijaca, ali zelje su jedno a realnost drugo. Nema sanse da se ugase kvazi-huligani, niko to iz vrha klubova nece dozvoliti zato sto imaju ogromnu korist od njih. Sto zbog zastite, sto zbog zaradjivanja novca na ilegalan nacin(ko god je bio na severu ili jugu zna o cemu pricam).

avatar
Аполо
Sunday, 26.04.2015
19:06

Problem sa huliganima treba sistemski resiti, ovo juce na derbiju je samo posledica jer se ne otklanja uzrok, a pitanje je sad da li drzava zeli da otkloni uzrok.

avatar
Аполо
Sunday, 26.04.2015
19:06

Fudbal nam je katastrofalan jer klubovi nemaju para da placaju igrace, a huligani su odraz stanja u drzavi. Dve razlicite stvari. I da se resi problem huligana i dalje ostaje problem privatizacije blizanaca.