Muslin nam otkrio formaciju - Ko su najbolji igrači za novi sistem?

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 26.05.2016.
14:42
Izvor: Sportske.net

Novi selektor "Orlova" Slavoljub Muslin u sredu nam je otkrio sistem igre koji će "forsirati" u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji, a sada se postavlja pitanje ko su najbolji igrači koje može da uklopi u formaciju 3-4-3.

fss.rs/Starsport
fss.rs/Starsport

Povezane vesti

Reprezentacija Srbije započela je novi kvalifikacioni ciklus prijateljskom utakmicom sa Kiprom posle koje nam je postalo jasno šta je Slavoljub Muslin podrazumevao pod promenom sistema u kojem će "Orlovi" igrati pod njegovom komandom.

Prethodnici Slavoljuba Muslina uglavnom su koristili sistem sa četvoricom igrača u zadnjoj liniji i petoricom u veznom redu, od kojih su dvojica imala više defanzivnih zadataka, dok su trojica imala ofanzivne karakteristike koji su podrazumevali i razigravanje isturenog napadača.

Novi sistem koji će Slavolub Muslin primenjivati u nacionalnom timu podrazumeva korišćenje trojicu centralnih defanzivaca, dok su "bekovi" prebačeni u vezni red pa će u isto vreme pomagati u odbrani, ali će morati i da se "pojavljuju" u napadu kada se krene ka protivničkom golu.

"Radimo zajedno tek dva dana, a i promenili smo sistem igre. Formacija 3-4-3 nam odgovara, jer smo bliže golu protivnika. Mnogo je novih igrača u reprezentaciji i tek nam predstoji uigravanje" rekao je posle jučerašnje utakmice Muslin.

Jučerašnja startna postava koju je selektor izveo protiv Kiprana nije najjača koju Slavoljub Muslin ima, zbog čega se postavlja pitanje kako će izgledati sastav "Orlova" kada svi igrači budu na raspolaganju novom selektoru.

mitrovic srbija
Foto: Beta/ŽivotaPopović/Mo

Među navijačima još uvek vlada diskusija oko toga ko će biti prvi golman reprezentacije, ali se čini da Slavoljub Muslin nema tu dilemu, bez obzira što Vladimir Stojković ima ozbiljnu konkurenciju u mladom i talentovanom Predragu Rajkoviću. Utiska smo da će golman Makabi Haife zadržati ulogu startera i kod novog selektora i to je u potpunosti zaslužio zbog svega što je do sada uradio za reprezentaciju.

Najviše uigravanja biće potrebno u defanzivnoj liniji u kojoj će igrati trojica klasičnih štopera. Ako ne računamo Nevena Subotića koji je povređen i koji još nije dao poslednju reč oko toga da li i dalje želi da igra za Srbiju, utisak je da Muslin u datom trenutku nema bolje od Branislava Ivanovića, Nemanje Maksimovića i Matije Nastasića.

Svi ostali centralni defanzivci, poput Slobodana Rajkovića, Nemanje Milunovića i Uroša Spajića služe kao rezervna varijanta u ovom slučaju.

Tek nakon što smo videli šta Slavoljub Muslin ima u planu postalo je jasno zašto je odluka Filipa Stojkovića da nastupa za reprezentaciju Crne Gore napravila veliki problem selektoru. Utisak je da je Muslin nameravao da po desnom boku koristi Rukavinu i Stojkovića, ali sada ta pozicija desnog veznog (beka) ostaje problematična jer osim Antonija Rukavine nemamo mnogo igrača koji mogu da budu jako opasni u napadu, a korisni u defanzivnim zadacima.

Što se tiče levog boka, Aleksandar Kolarov bi trebalo da ima zacementiranu poziciju i tek će u ovoj formaciji levi bek Mančester Sitija pokazati koliko može da bude koristan kada se koristi na pravi način. Konkurencija Kolarovu biće Filip Mladenović i Milan Rodić.

Sigurni smo da Slavoljub Muslin do početka kvalifikacija neće imati dilemu koju će dvojicu veznih igrača koristiti u centralnom delu terena, posebno jer Nemanja Matić neće moći da igra na prve tri utakmice, ali smo mi u ovom slučaju bili u velikoj dilemi.

Nemanja Matic

Nakon što Nemanja Matić izdrži suspenziju njegova pozicija u veznom redu ne bi trebalo da bude dovedena u pitanje, ali ostaje nepoznanica ko će mu biti partner na sredini terena. Mi smo mladog Nemanju Maksimovića "stavili u tim" samo zbog jučerašnje odluke Slavoljuba Muslina, a za to mesto konkurišu još Luka Milivojević, Lubomir Fejsa, Nemanja Gudelj, Marko Grujić, Saša Zdjelar i Sergej Milinković-Savić.

Kada su Luka Milivojević i Ljubimir Fejsa u pitanju, njihova vokacija je usmerena ka defanzivi zbog čega ne treba očekivati, osim u specifičnim okolnostima, da u isto vreme na terenu budu Nemanja Matić i jedan od njih dvojice.

Slatke muke Slavoljuba Muslina vezane su za odabir krilnih fudbalera koji će imati izražene ofanzivne karakteristike, što se uostalom videlo u Užicu na primeru Dušana Tadića i Filipa Kostića. Pomenuta dvojica nalaze se u sjajnoj formi, a konkurenciju za mesto u timu prave im Adem Ljajić, Andrija Živković, Zoran Tošić, Lazar Marković i Nemanja Mihajlović.

Najmanja konkurencija vlada za poziciju napadača i slobodno možemo da kažemo da će Muslin u zavisnosti od forme igrača koje bude imao na raspolaganju praviti svoje izbore. Aleksandar Mitrović se nameće kao prvi izbor, Nikola Stojiljković kao drugi, a Andrija Pavlović će morati da nastavi sa dobrim partijama da bi zadržao status reprezentativca. Ne treba zaboraviti ni Petra Škuletića koji brani boje Lokomotive iz Moskve ali ga Muslin u ovom momentu nije pozvao u reprezentaciju.

Kada se podvuče crta, evo kako bi na startu kvalifikacija trebalo da izgleda reprezentacija Srbije, uz "ogradu" da Nemanja Matić preskače prva tri meča, a Aleksandar Kolarov duel sa Republikom Irskom. Ostaje "enigma" ko će biti drugi igrač u veznom redu, a na mestu koje smo mi "dali" Nemanji Maksimoviću.

Srbija taktika
Grafika: Sportske.net

Verujemo da će još neke stvari biti jasnije nakon kontrolnih mečeva sa Izraelom i Rusijom, a podsećamo da će reprezentacija Srbije prvu utakmicu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo odigrati 5. septembra protiv Republike Irske.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

83 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
milanv89
Thursday, 26.05.2016
21:04

Басту да убаци у комбинацију, макар као резерву. Ивановић не игра добро за репрезентацију, као што ни Видић није играо добро. Мислим и да Љајић може да одигра фино, али је Тадић бољи. Рајковић - Ивановић, Максимовић, Настасић - Баста, Матић, Миливојевић, Коралов- Љајић, Тадић, Митровић. Мали Максимовић је будућност, али мора неки дефанзивнији играч да покрије центар. Матић не може сам, као што се видело.

avatar
NJRBOB
Thursday, 26.05.2016
19:39

Voleo bih da vidim SMS'a u startnoj...

avatar
10ticker
Thursday, 26.05.2016
18:27

Ofanzivna formacija i mislim da cemo imati problema jer imamo spore igrace u odbrani i sredini .nKolarov ce pokrivati citavu stranu a znamo koliko je brz. Mozda pozvati Antonova i Gajica. Ili igrati 352,ne znam mislim da cemo vec protiv Rusa promeniti formaciju.

avatar
Milos Kosta Kostic
Thursday, 26.05.2016
18:24

Rukavina nema konkurenciju? A Dusan Basta? Prednost je i to sto je vec godinama u slicnoj formaciji tako da mislim da moze da odgovori zahtevima

avatar
$$$ BRACELA $$$
Thursday, 26.05.2016
18:00

Nije mi mnogo ulivao nade Muslin ali sad vidim da on moze to lepo da skocka ima viziju i kakvu takvu reputaciju.! Neka nam je ovo pocetak nekoj boljoj reprezentaciji, srecnooo Musline!

avatar
Zikone pfc
Thursday, 26.05.2016
19:38

I ja verujem u Muslina. Samo napred

avatar
Markocc
Thursday, 26.05.2016
17:17

Ja licno nisam ljubitelj igre sa tri stopera, mislim da cemo sa prvim pravim protivnikom morati da arhiviramo ovu formaciju. Ali dobro, ajd ipak da sacekamo kako ce biti ubuduce, na kraju krajeva ne igra formacija, nego igraci.

avatar
Goran Zdravkovic
Thursday, 26.05.2016
17:10

Ako ce ovu glupu formaciju koju ne igra niko, jer vecina Italijana igra u klasicnoj 3-5-2, onda najbolje sto imamo je Rajkovic, Maksimovic, Milunovic, Nastasic, Gajic, Antonov, Matic, Maksimovic, Tadic, Kostic, Stojiljkovic...

avatar
Thursday, 26.05.2016
16:47

Umesto Kolarova Mladenovic i to je to :)

avatar
Ensar Džigal
Thursday, 26.05.2016
16:31

Ovaj Kolarov će na kraju levo krilo da bude :O hahaha

avatar
Nemanja Vidic No1.
Thursday, 26.05.2016
16:24

Basta bolji od rukavine 10 puta

avatar
Bomb@$
Thursday, 26.05.2016
16:55

plus sto je basti krilni bek prirodna pozicija

avatar
Lord of Nottingham
Thursday, 26.05.2016
18:11

A sta je sa Bastom? Zasto ga nikako nema u reprezentaciji? Da le odustao ili sta?

avatar
Nemanja Vidic No1.
Thursday, 26.05.2016
17:20
avatar
Thursday, 26.05.2016
16:19
avatar
Lord of Nottingham
Thursday, 26.05.2016
16:17

Ova formacija je jako ofanzivna, iako u prvi mah ne izgleda tako.. U mladjim kategorijama moj tim je najbolje igrao upravo sa ovom formacijom, sa tim sto bi svega dva od tri stopera ostajala pozadi kada bi napadali (onaj centralni i jedan od ove dvojice, a drugi bi vazda isao naprijed).. Samo sto nam je ovdje problem pozicija desnog beka, mislim da bi Dusan Basta bio pravi igrac za tu formaciju

avatar
Thursday, 26.05.2016
17:06

Desni spoljni, ne desni bek. Taj koji je isao napred je verovatno i znao nesto sa loptom, a ko bi to bio kod nas? Maksimovic? Taj bi morao da ima i brzinu. a kod nas su svi tromi, spori i neokretni, narocito Rajko...

avatar
Thursday, 26.05.2016
20:03

Ivanovicu je mesto na beku, Ivanovicu je mesto uz aut-liniju u 4-4-2 - moze on da iznese loptu, ali po nas je pogubno da igramo ovako, a i nije bas da ta odgovornost treba da se prebaci sa veznih igraca, naprotiv...

avatar
Thursday, 26.05.2016
20:01

Nastasic nije, ali nije njihov zadatak da idu napred osim prilikom prekida. Dole ti je Igorpolis napisao isto sto bih i ja za Luku, bas me zabole gde je igrao- da ja tako gledam, stavio bih 8 ili 9 njih iz Partizana ili bih uzdizao Fejsu u nebesa, a nikad nisi mogao da me vidis da to pisem.

avatar
Lord of Nottingham
Thursday, 26.05.2016
19:16

Rajkovica i ne racunam da ce igrati pored Nastasica, Ivanovica, Maksimovica, eventualno Subotica, pa i Milunovica i Spajica.. Mislim da Nastasic nije toliko trom, a ni Bane..

avatar
mile_vinjak
Thursday, 26.05.2016
19:01
avatar
kizito
Thursday, 26.05.2016
16:16

Treba sacekati ove dve utakmice,posebno onu sa Rusijom pa donositi zakljucke.Neke stvari lepo izgledaju,klasicni spicevi deluju kao problem ali mogu dosta da urade Mitrovic i Stojiljkovica mada treba imati strpljenja.Muslin je od Zigica napravio fudbalera a sto onda ne bi usavrsio i Mitrovica,koji je ogroman potencijal-pravi spic razarac a vec sa lepim iskustvom u Premijer ligi.

avatar
selonabar
Thursday, 26.05.2016
17:53

Rafa benitez je rekao: Nije problem Mitrović,njega mora neko da hrani sa loptama!

avatar
Zikone pfc
Thursday, 26.05.2016
19:42

Tako je buraz. Samo pozitivno. Podrska Muslinu

avatar
CZYNWA
Thursday, 26.05.2016
16:16

Basta i Srnic su idealani za ovu formaciju ! Moj izbor bi bio: Rajkovic - Nastasic, Maksimovic (Subotic), Ivanovic - Basta (Rukavina), Matic, SMS, Mladenovic (Srnic) - Tadic, Kostic, Stojiljkovic (Mitrovic) Mitrovic je idealan za 4-4-2, kad ima pravog spica pored sebe, msm da bi se ovako Stojiljkovic bolje snasao. Kolarov i Z.Tosic da dobiju sut kartu, prvi zbog ponasanja, a drugi zbog (ne)kvaliteta. Mihajlovic, Katai, Zivkovic,pa cak i Plavsic, su svakako bolji od Tosica, a uz to su i mladji.

avatar
Ronaldo da Lima
Thursday, 26.05.2016
16:12

Ajde stvarno i da smo igrali formaciju 3-2-4-1 pobedili bi KIpar. Ne mora da znaci odmah da nam ova formacija odgovara zbog jedne utakmice. Bolje da se vrate sa 4 igraca pozadi, ovako smo bolji u napadu ali slabiji u odbrani, ima da nas napune jace reprezentacije sigurno. Ako bas mora ovakva formacija onda bolje da Rajkovic treba da dobije sansu da brani da stice iskustvo polako. STojke je dovoljno branio za reprezentaciju. Stoperi su ok, mada slaba je desna strana sa Rukavinom. Umesto Kolarova da igra Mladenovic. U veznom redu je velika konkurencija, za mesto pored Matica ce se boriti verovatno Milivojevic, Fejsa i Gudelj. Dok na krilima su svi odlicni fudbaleri Tadic, Kostic, Ljajic, Markovic, Tosic, svi su dobri. Spic naravno da bude Mitar. I ako Bog da, da se vec jednom kvalifikujemo za neko veliko takmicenje a ne samo da to budu prazne price i da se sve vrti u krug

avatar
Thursday, 26.05.2016
17:05

I ja isto mislim da bi nas ubili svi ti jaci kad bismo nastavili u ovoj formaciji...

avatar
Igornopolis
Thursday, 26.05.2016
19:52

Sve stoji sto si rekao samo sto ce se za mesto s Maticem boriti ofanzivni centralni, znaci SMS, Grujic, Gudelj.

avatar
M.U.F.C. TILL I DIE
Thursday, 26.05.2016
15:50

Ovu formaciju u poslednje vreme je samo Holandija dobro odigrala na SP, i to najvise strahovitom napadu RVP, Roben i Snajder.

avatar
Zikone pfc
Thursday, 26.05.2016
19:45

Mi cemo biti sledeci koji ce da pokidaju ovu formaciju

avatar
Thursday, 26.05.2016
15:36

P.S. I Radoja da se rotira sa nekim od ove dvojice, Milivojevic sve manje sansi da dobije...

avatar
Lord of Nottingham
Thursday, 26.05.2016
18:12

Milivojevic je klasa, ali znam zasto ga ne gotivis

avatar
Igornopolis
Thursday, 26.05.2016
19:54

Meni je Milivojevic samo dobar igrac. Pouzdan i jak na lopti ali nista specijalno ne radi osim pokrivanja prostora i svaka mu cast na tome. Isto kao Fejsa. Odbrambeno 1x1 nisu ni priblizno dobri kao Matic. Nedostajace nam Matic prve tri i to kako..

avatar
Thursday, 26.05.2016
19:07

* sa sigurnoscu

avatar
Thursday, 26.05.2016
19:04

Za siri spisak OK, za prvi tim ne. Ja sa sigurno mogu da kazem da vise cenim Milivojevica nego ti Brasanca, koji ti razlog imas, svima je jasno.

avatar
Nemanja Vidic No1.
Thursday, 26.05.2016
18:39

Naravno da znas,covek koji pojede vezni red Juvea.pretrci 13 km na utakmici,pirlo se ne vidi od njega,ali znamo gde je igrao naravno da ga ne vole

avatar
Marko Mare Lazic
Thursday, 26.05.2016
15:33

Sve trener do trenera ovde o zivote

avatar
NeWave86
Thursday, 26.05.2016
15:32

Basta desno...on u ovoj formaciji igra odlicno.

avatar
Zoran Vukic
Thursday, 26.05.2016
15:20

sila smo sa nama istim ko Kipar ili F.Ostrva

avatar
Roči Salamanka
Thursday, 26.05.2016
15:16

Ovo mu vise dodje 5-4-1,bas smo ofanzivni :) Nadam se povratku Subotica i da se pozdravimo sa Banetom i Kolarovim,pokazali su oni svoje i nema sta vise da dokazuju.

avatar
Thursday, 26.05.2016
15:14

Rajkovic (Radunovic/Jovanovic)- (k) Ivanovic (Gajic), Subotic (Maksimovic), Nastasic, Antonov (Obradovic/Mladenovic)- Zivkovic (Tosic), Maksimovic (Grujic/Gudelj/Milivojevic), Matic (Fejsa/Zdjelar), Kostic (Sulejmani/Katai)- Ljajic (Tadic/SMS/Ivanic)- Mitrovic (Stojiljkovic/Skuletic/Pavlovic). Ako ipak odluci da igra sa dva prava napadaca, onda ce vise prostora imati Jovic, Mihajlovic, prema tome, igraci kao sto su Danko, Djurdjic i tako dalje...

avatar
Thursday, 26.05.2016
15:31

Plus zamena za Nastasica, Basta i Radoja, a da se rotiraju Skuletic i Pavlovic.

avatar
Lord of Nottingham
Thursday, 26.05.2016
16:19

Stavio si cetvoricu pozadi, vidis da igramo sa 3+2 u zadnjoj liniji.nP.S. Tadic ispred Ljajica, i ne znam sta si vise zapeo za Djurdjica

avatar
indija durot
Thursday, 26.05.2016
15:12

Dusa me zabolela kad sam video formaciju sa tri stopera..moderan fudbal je i izrastao iz ideje da se jedan odbrambeni igrac ubaci u sredinu..Ovo je katastrofa zatucan sistem..Desno su se guzvali Rukavina,Maksimovic i tadic a levo Rajkovic,Mladenovic i Kostic..Umesto da od starta uigravamo 4 nazad mi lutamo...Katastrofa,ponavljam...

avatar
Thursday, 26.05.2016
15:25
avatar
Lord of Nottingham
Thursday, 26.05.2016
16:20

Druze nisi ni svjestan koliko je mocna ova formacija

avatar
Thursday, 26.05.2016
15:06

Obmana od samog pocetka! Rekao si da cemo igrati ili 4-3-3 ili 4-4-2, sta je sad ovo Hahaha Predosecao sam da ce isprobati i sa trojicom stopera jer je tako igrao u zvezdi, ali ovo je katastrofa, jedna anahrona formacija!

avatar
Tomić: Lažna legenda
Thursday, 26.05.2016
16:41

Ako počnemo da beležimo pobede, nemam ništa protiv i sa 10 štopera da igramo.

avatar
Thursday, 26.05.2016
23:42
avatar
indija durot
Thursday, 26.05.2016
22:26

Fali nam jos samo Leo lerinc

avatar
Thursday, 26.05.2016
15:04

Ni slucajno ovako da igramo i dalje, ovo je obmana od samog pocetka, a bas zato sto vise ne mozemo da racunamo na Stojkovica, treba 4-4-1-1!!!

avatar
Prvak Evrope
Thursday, 26.05.2016
15:38

Ma ti nam reci strucnjaku

avatar
Thursday, 26.05.2016
16:48

Vec sam rekao.

avatar
Lord of Nottingham
Thursday, 26.05.2016
16:20

Mogao bi Gajic kada vec tu nema Stojkovica

avatar
Nikola Nikola
Thursday, 26.05.2016
14:53

Nastasić levi, Ivanović desni, a Maksimovć (eventualno Subotić, ako se vrati) centralni štoper. Što se golmana tiče, mislim da je zaista vreme da se Rajković promoviše u prvog golmana, ako nizbogčeg' drugog, onda zbog toga što je jedini od golmana na spisku koji zna kvalitetno da distribuira lopte ka štoperima, dok Stojković ne može da se sastavi sa ispucavanjima, dok kratki pas ka štoperima ni ne pokušava.

avatar
Tomić: Lažna legenda
Thursday, 26.05.2016
15:08

Šta misliš o tome da nam bekovi budu Rukavina i Mladenović kao i na ovoj utakmici, odigrali su odlično, šta se dešava sa Bastom ?

avatar
Nikola Nikola
Thursday, 26.05.2016
16:14

Totalno sam zaboravio da levo možemo i od Ristića dosta da očekujemo, samo ako napokon počne u kontinuitetu da igra za Zvezdu.

avatar
Nikola Nikola
Thursday, 26.05.2016
16:07

Nemam pojma zašto Baste nema u priči, pogotovo što znamo da se on savršeno uklapa u ovu formaciju, jer je igra od kada je otišao u Italiju. Mladenović je fino odigrao juče, ali plaše pojedini njegovi potezi (pokušaj da se šutne protivnik, par puta rizično provlačenje između protivničkih igrača na svojoj polovini...). Ukoliko Muslin uspe da sredi Kolarova, ipak bi' njega ostavio još ovaj ciklus, jer je i on u Laciju igrao ovu ''3-2'' formaciju, a Bastu svakako desno. Rukavina je isto juče bio odličan, ali nekako su mi njegovi individualni kvaliteti i autoritet (u odnosu na protivnika) veoma upitni. Sve u svemu levo Kolarov, Mladenović (onda sledeće godine polako Antonova uvoditi), a desno Basta,Rukavina (polako od sledeće sezone Gajić, za kog' bi već sad bilo mesta da se nije ozbiljno povredio jesenas, pa je ''izbačen'' iz tima kada su kao zamenu doveli na pozajmicu Debušija). Iskreno, Stojković nas je malo ''zezn'o'' ovom odlukom da ode da igra za CG, jer se i on savršeno uklapa u ovaj sistem jer je u odbrani truba, a ofanzivno korektan tako da mu apsolutno odgovara ovo, plus je i mlad. Ovako, ostaje pomalo misterija ko će nam u budućnosti biti bekovi, ostale sve pozicije su nam kvalitetno popunjene, ali bekovi... Antonov, Gajić i tu se priča sa ofanzivnim bekovima završava, mali Mijailović iz Zvezde je fino izgedao na ovim kvalifikacijama gde se i povredio, ne znam kakav može da bude mali Julijan Popović iz Leverkuzena, mada i on je više štoper, takođe Gudeljov mlađi brat, mada i on pliva na relaciji štoper-bek... sve u svemu - dosta tanko.

avatar
Колатерална Штета
Thursday, 26.05.2016
16:03

I dalje je Stojković naš najbolji golman, ima najbrži refleks, 1 na 1 je mnogo bolji od Rajkovića, još uvek, za jedno 2 godine doći će i Rajkovićevo vreme

avatar
Grobari Kanada
Thursday, 26.05.2016
15:29

mislim da je Basta mozda i bolji od Rukavine

avatar
Chella_ynwa
Thursday, 26.05.2016
14:53

Mladenovic je mnogo bolje od Kolarova odigrao. Brz je i bori se za svaku loptu. Ne mogu da gledam onog kako elegantno trckara za po terenu.

avatar
Tomić: Lažna legenda
Thursday, 26.05.2016
16:42

Jedino što je dobro kod Kolarova je dribling, šut i slobodni udarci, pitanje je sad da li je to dovoljno da igra pre Mladenovića, koji igra sa više htenja, barem mi se to tako čini.

avatar
Filip MUFC
Thursday, 26.05.2016
14:50

Teško da će taj dečko igrati sa Matićem na sredini.