Mic po mic, guramo ka statusu Gibraltara i San Marina!

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 25.07.2014.
17:26
Izvor: Sportske.net

Neuspeh koji su srpski klubovi doživeli u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope doprineo je da se srpski klupski fudbal u okvirima UEFA takmičenja primakne statusu koji imaju Gibraltar, San Marino, Andora...

uefa.com
uefa.com

Povezane vesti

Godinama unazad svedoci smo degradacije srpskog klupskog fudbala koja se najbolje očituje kroz rezultate koje naši timovi postižu u evropskim takmičenjima. Partizan je jedini klub koji je u prethodnih deset godina uspeo da napravi nešto što bismo mogli da nazovemo konstantom igranja u grupnim fazama LŠ i LE, dok su ostali srpski predstavnici evropske kvalifikacije igrali po principu "baba na svadbi", po jedno, do dva kola i kraj.

Čini se da je početak tekuće sezone najbolji pokazatelj dokle je srpski fudbal uspeo da dođe u Evropi, ili bolje rečeno, u kakvom smo fudbalskom blatu ostali dok drugi beleže napredak.

Kada smo sinoć konstatovali da će Srbiju u Evropi nadalje predstavljati samo Partizan, to nije bio poziv na slavlje navijača tog kluba, već lamnt nad onim što nam se dešava. Da pređemo sa lamentiranja na činjenice.

Na pristupnoj listi UEFA koja je oformljena uoči početka kvalifikacija za evropska takmičenja u sezoni 2014/2015 Srbija je zauzela 25. poziciju, pretposlednju u grupi timova čiji vicešampion i pobednik nacionalnog Kupa takmičenje počinju od drugog kola kvalifikacija za LE.

Da smo kojim slučajem dospeli u grupu zemlja od 27. do 32. mesta, imali bismo tu čast da samo pobednik Kupa počne kvalifikacije za LE od drugog kola, dok bi drugoplasirani tim u ligi igrao prvo kolo kvalifikacija za LE!

Dakle, ovoga leta izbegli smo taj crni scenario ali ćemo zahvaljujući "uspesima" srpskih klubova u prethodne dve nedelje od sezone 2015/2016 imati tu čast da padnemo na 27. poziciju i da narednog leta prvak države igra drugo kolo kvalifikacija za LŠ a samo osvajač Kupa drugo kolo kvalifikacija za LE. Drugoplasirana ekipa na tabeli JLS krenuće od prvog kola kvalifikacija za LE.

Da stvar bude još gora, Srbija bi od leta 2016. godine mogla da izgubi i takav jadan status jer će u slučaju da Partizan bude eliminisan iz evropskih takmičenja u avgustu naša zemlja pasti na 33. poziciju pristupne liste UEFA za sezonu 2016/2017.

To znači da će šampion Srbije takmičenje u kvalifikacijama za LŠ početi od drugog kola, dok će pobednik Kupa i drugoplasirana ekipa u JSL kretati u pohod na grupnu fazu LE od prvog kola kvalifikacija!

Posle svega rečenog jasno je da nam klupski fudbal u Evropi ide ka statusu koji trenutno imaju predstavnici Gibraltara, San Marina, Andore i Lihtenštajna a klubovi iz Azerbejdžana, Kazahstana, Gruzije već sada su se poravnali sa nama i vrlo brzo će nas "preskočiti" na evropskoj fudbalskoj lestvici.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke