'Kraljevsko sećanje' ne bledi - 4 decenije od čuda na "Marakani"!

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 19.03.2015.
11:19
Izvor: Sportske.net

Generacije će pamtiti taj 19. mart na "Marakani". Kamačo se i danas okreće oko svoje ose tražeći loptu koju mu je Džaja sakrio, Ognjen Petrović zadao je zadatak svim budućim golmanima crveno-belih, Zvezda je eliminisala slavni Real Madrid u epskom 1/4 fin

redstarbelgrade.info
redstarbelgrade.info

Povezane vesti

Sezonu u kojoj je Crvena zvezda dogurala do polufinala Kupa Pobednika Kupova u kojem je eliminisana od Ferencvaroša obeležio je četvrtfinalni dvomeč sa slavnim Real Madridom.

Šestostruki šampion Evrope stigao je u Beograd na revanš 1/4 finala KPK sa zamašnom prednošću iz prve utakmice.

Golovima Karlosa Santiljane i Gintera Necera Kraljevski klub je savladao Crvenu zvezdu na "Santjago Bernabeu" ali se ispostavilo da prednost dva gola nije bila dovoljna da se preživi grotlo "Marakane".

Tog 19. marta 1975. godine na "Marakanu" ni igla nije mogla da padne. Zvanično, na stadionu je bilo 100.000 navijača. Nezvanično, koja hiljada preko toga.

Izabranici Miljenka Mihića pred sobom su imali slavnog protivnika i zaostatak od dva gola iz prve utakmice, nedovoljno da crveno-beli budu zaplašeni.

Vođeni fantastičnim Draganom Džajićem koji je u dve utakmice sa Realom uništio Hose Antonija Kamača fudbaleri Crvene zvezde bili su odlučni u nameri da se izbore za čudo.

Naspram Zvezdinih fudbalera bila su imena koja i danas uživaju ogroman ugled zbog svega što su dali ovoj igri. Pomenuti Kamačo, sadašnji selektor "Furije" Visente Del Boske, Pol Brajtner, Ginter Necer...

Uvodnih pola časa igre proteklo je bez golova, a onda, desetak minuta pre odlaska na odmor na scenu stupa kapiten Crvene zvezde Dragan Džajić. Svoju fantastičnu partiju u Beogradu Džaja je krunisao vodećim golom u 36. minutu kojim je najavio čudo.

Pogodak koji je "Zvezdina zvezda" postigla u prvom delu meča pao je u zaborav pošto je onaj njegov ringišpil na kojem je svih 90 minuta vozio Kamača postao tema o kojoj se godinama nakon toga pričalo na beogradskom asfaltu.




Deset minuta nakon početka drugog dela penal za Zvezdu! Brajtner ruši Coleta Jankovića, golman crveno-belih Ognjen Petrović stavlja loptu na kreč i biva precizan. Popularni Olja postiže prvi od dva gola te večeri a Zvezda više od pola sata pre kraja uspeva da anulira prednost Kraljevskog kluba, "Marakana" je bila u transu.

Zvezda je do poslednjeg sudijskog zvižduka sačuvala prednost od 2:0 što je značilo da će penali odlučivati o tome ko će u polufinale Kupa Pobednika Kupova.

U seriji od po pet penala NIJEDAN promašaj! Keri, Del Boske, Filipović, Necer, Bralić, Agilar, D. Savić, Brajtner, O. Petrović, Rubilan, deset udaraca i deset golova za 5:5!

Šesta serija donela je prvi promašaj, nažalost, neprecizan je bio Braca Đorđević. Na "Marakani" muk, Benito ima šansu da odvede Real u polufinale. Na sreću, lopta odlazi van okvira gola pa Petrović nije ni morao da interveniše.



Domaćin se vratio u život, Coleta Jankovića "su odvukli" na teren kako bi šutirao sedmi penal. Bio je precizan. Sve oči bile su uprte u Santiljanu. Oči u oči sa čovekom koji je postigao dva gola sa bele tačke na toj utakmici, Ognjenom Petrovićem.

Da je Santinjana taj penal izveo u današnje vreme sudije bi ga verovatno ponovile imajući u vidu da je junak Zvezdine pobede Ognjen Petrović bio dobrih metar i po ispred linije pre no što je lopta krenula ka njemu.

Ovako, Olja zaustavlja udarac Santiljane, na "Marakani" nastaje ludnica, Crvena zvezda je u polufinalu Kupa Pobednika Kupova! Eliminisan je šestostruki prvak Evrope, slavni Real Madrid!

Crvena zvezda
Ognjen Petrović, Bratislav Đorđević, Dragan Nikitović, Petar Baralić, Mihalj Keri, Branko Radović, Slobodan Janković, Vladimir Petrović, Dušan  Savić, Sead Sušić (od 75' Radivoje Ratković), Dragan Džajić (od 84' Zoran Filipović)

Trener:  Miljenko Mihić

Real MadridMigel Anhel, Kamačo, Ribiljan, Del Boske, Benito, Velskez, Agilar, Brajtner, Santiljana, Necer, Makanas (od 65' Martinez)

Trener:  Srećko Radišić

Ne propustite