Koliko će Partizan zaraditi od LE?

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 15.09.2014.
14:31
Izvor: Sportske.net

UEFA veoma precizna u raspodeli novca, nagrade uopšte nisu tako male kako se često u javnosti predstavlja, tačnije za timove iz siromašnih zemalja su kao hleb nasušni. Iz Humske smo svojevremeno, pre desetak godina, slušali priče da učešće u Ligi šampiona

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Kompletan fond koji ima UEFA od LE, tu mislimo na komercijalne ugovore i TV prava je oko 225 miliona evra.

To je svakako malo u poređenju za Ligom šampiona, ali ne i crkavica, kako se često provlači po našim medijima. Nagrade su male ako se gledaju iz prizme giganata, ali za one manje, LE je prilika da se dobro zaradi.

Da uzmemo jedinog srpskog predstavnika već godinama u Evropi, kada je grupna faza u pitanju, Partizan.

Srpski vicešampion je samim plasmanom u grupnu fazu osvojio već 1.2 miliona evra, čak i da ne osvoji nijedan bod u duelu sa Totenhemom, Bešiktašem i Asterasom.

U grupnoj fazi bod vredi 100 000 evra, pobeda duplo više, pa je jasno da bi eventualni trijumf nad Grcima i još neki bod mogli da povećaju nagradu od ulaska u takmičenje.

Ako crno-beli naprave iznenađenje i plasiraju se u nokaut fazu, aktivirali bi bonuse, uspeh se plaća, zima u Evropi vredi još 200 000, kasnije faze još bolje "plaćaju", ali da ne idemo toliko daleko.

U svakom slučaju, kada sračunate posetu protiv atraktivnih protivnika, odnosno taj prihod to nije malo, za naše uslove.

Niko pouzdano ne zna koliki je Partizanov budžet, ali bi u Humskoj možda i trećinu onoga što troše mogli da zarade od Evrope. E sad, što to nije dovoljno, i marketing ne donosi ništa pa se samo oslanjaju na prodaju igrača je već druga priča, delom povezana i sa siromaštvom i odsustvom ozbiljnog tržišta za srpski fudbal.

Ali, provlačiti teze da je od LE mali novac je nepristojno.

Samo da ne bude kao pre deceniju kada su iz Humske stizale priče da učešće u Ligi šampiona u stvari samo košta...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke