Kog Partizanovog stranca ''Grobari'' najviše vole?

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 30.06.2014.
20:26
Izvor: Sportske.net

Nekada su stranci u našim klubovima bili prava retkost, ali ta vremena su davno iza nas. Poslednjih decenija imali smo prilike da na domaćoj sceni vidimo veliki broj sportista iz inostranstva, a ovde ćemo se zadržati na onima koji su igrali, ili još uvek

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Ono što je posebno interesantno kad su u pitanju stranci koji su do sada dolazili u Partizan, jeste sve veći broj njih koje su navijači sjajno prihvatili, pre svega zahvaljujući igrama i požrtvovanju na terenu, ali i nekoj ličnoj harizmi koju poseduju.

U prilog tome i nedavni emotivni rastanak Žofrija Lovernja od popularnih ''Grobara'', kada se francuski košarkaš navijačima obratio i dirljivim oproštajnim pismom. Takođe, dobro se sećamo i trenutaka kada se, na primer i Čeh Jan Veseli opraštao od crno-belog dresa, pa bi bilo zanimljivo napraviti neku anketu među navijačima Partizana ko im je od brojnih stranaca u crno-belom dresu najviše prirastao srcu.

Ovde ćemo napraviti jedan uži izbor imena koja bi trebalo da uđu u tu konkurenciju.

Počećemo od onih koji su ostali upamćeni kao prvi stranci u FK Partizan - na ovim prostorima sada već čuveni kineski tandem - Đia i Liu.

Oni su u Partizan došli davne 1988. godine, bili su prava senzacija u to vreme, ali se nažalost, nisu dugo zadržali. Đia je igrao u defanzivnoj liniji tima, i uspeo je da se koliko-toliko nametne, pa smo imali prilike da ga gledamo i u prvoj postavi crno-belih, što se za njegovog zemljaka Lijua ne može reći. On je u Humsku došao kao napadač, ali nije uspeo da se nametne. Ipak, bez obzira što nisu ostavili veliki trag u Partizanu, naišli su na brojne simpatije navijača crno-belih u to vreme.

djia

Posle njih dvojice, dugo neki inostrani igrači nisu uspevali da dođu do izražaja u Partizanu, sve do 2003. godine, kada je Partizan preuzeo slavni Nemac Lotar Mateus, a stub odbrane postao atraktivni nigerijski reprezentativac Taribo Vest, dok je po levoj strani delovao Poljak Tomaš Žonsa.

Mateus

Ta sezona je bila istorijska za crno-bele, prvi put su se plasirali u Ligu šampiona, pa će i imena ovih stranaca ostati dugo upamćena među pristalicama Partizana.

Njihovim odlaskom, usledio je i period stagnacije crno-belih narednih godina, da bi najava šestogodišnje dominacije na domaćoj superligaškoj sceni, bio dolazak čuvenog trija Žuka - Moreira - Dijara, koji je Partizanu dao neki novi kvalitet, ali i ''šarm'' u igri, što su, naravno, navijači prepoznali i umeli da cene.

Moreira

Ostaće upamćeno da je Žuka odigrao derbi protiv Crvene zvezde sa gipsom na povređenoj ruci, da je čak dao i gol baš u toj utakmici, da je Moreira ostao da igra protiv APOEL-a u kvalifikacijama za Ligu šampiona i pored vesti o smrti majke, dok je Lamin Dijara posebnu insipraciju imao u ''večitim derbijima'', ali je bio efikasan i u onim ''manjim'' utakmicama, pa je jedan od najboljih strelaca u šampionatima Srbije, uz Andriju Kaluđerovića.

Zuka

Ništa manje omiljen među ''Grobarima'' nije bio ni Bugarin Ivan Ivanov, koji je takođe doživeo sličnu situaciju kao Moreira i takođe postupio na isti način - nije želeo da napusti svoje klupske drugove.

ivanov i petrovic

A od stranih fudbalera u Partizanu, posebno mesto zaslužuje još i Brazilac Kleverson Kordova Kleo, koji je samim dolaskom iz redova najvećeg rivala izazvao oduševljenje ''Grobara'', ali ih je tek oduševljavao golovima na terenu, i u derbijima, ali i na evropskoj sceni.

Kleo

Tu se zaustavljamo kad su u pitanju fudbaleri, a mnogo svojih ljubimaca navijači Partizana imali su i imaju i među košarkašima koji su iz inostranstva stigli u redove crno-belih.

To se posebno odnosi na ''eru Duška Vujoševića'', s obzirom da je trofejni trener iz godine u godinu uspevao da pronađe igrače koji bi se na najbolji način uklopili u njegov tim.

Ako bismo neke od njih izdvojili, to bi sigurno bili članovi one sjajne generacije koja se plasirala na fajnal-for Evrolige u Parizu - Jan Veseli, Lorens Roberts, Lester Bo Mekejleb.

KOSARKA: PARTIZAN - CEDEVITA

Jan Veseli je, ipak, od njih proveo najviše vremena u Partizanu, pa su ga za nijansu, ''Grobari'' verovatno najviše zavoleli, a privrženost Partizanu sjajni Čeh nije krio ni posle odlaska u NBA ligu, pošto svaku priliku da poseti Beograd i svoj nekadašnji klub.

Narednih sezona bilo je još zapaženih stranaca u Partizanu, poput Gista, Lazmea, Džavaija, ali najnoviji trio iz Francuske - Vesterman, Lovernj i Dalo za vrlo kratko vreme je uspeo da priraste za srce navijačima Partizana.

lovernj

Dakle, izbor je veliki, mogu li navijači Partizana da ipak izdvoje nekog od stranaca koga će najduže pamtiti?

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke