"Ko u Bari dođe s kišom, vraća se sa suncem..."

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 29.05.2016.
12:34
Izvor: Sportske.net, crvenazvezdafk.com

Četvrt veka prošlo je od momenta kada je Crvena zvezda ostvarila najveći uspeh u istoriji srpskog i jugoslovenskog fudbala, a anegdote vezane za uspeh u Bariju još uvek se prepričavaju svakog 29. maja.

crvenazvezdafk.com
crvenazvezdafk.com

Povezane vesti

Punih 25 godina prošlo je od najvećeg uspeha u istoriji srpskog i jugoslovenskog fudbala koji su fudbaleri Crvene zvezde ostvarili 29. maja 1991. godine u Bariju.

Četvrt veka nakon trijumfa u finalu Kupa evropskih šampiona anegdote vezane za finale sa Olimpikom iz Marseja još uvek se prepričavaju, a uvek iskoči i po neka nova.

Čovek koji je u to vreme obavljao funkciju šefa stručnog štaba Crvene zvezde priseća se trenutka kada je Darko Pančev stavljao loptu na belu tačku i reči koje je tada razmenio sa Draganom Džajićem.

"Rekao sam mu da za nekoliko sekundi možemo postati prvaci Evrope, na šta se on brecnuo i rekao mi: 'Ćuti, Ljupko, ćuti'. Kada sam video da se mreža zatresla skočio sam, i prvo čega se posle toga sećam je podijum na kome smo svi mi bili sa peharom" evocira uspomene Ljupko Petrović.

Jedna od anegdota vezanih za uspeh koji su crveno-beli ostvarili 29. maja 1991. godine na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju tiče se samog dolaska u luku na jugoistoku Italije.

"Kad smo sleteli, nebo se otvorilo, provala oblaka, i dok smo prešli dvadesetak metara do autobusa, svi smo bili mokri do gole kože. Tada se naš vodič, Italijan, nasmejao i rekao da ćemo biti prvaci Evrope, jer, kako je tvrdio, ko u Bari dođe sa kišom, vraća se sa suncem" citira Petrović 'glasnika' koji je najavio istorijski uspeh.

Da se do zvezda stiže putem koji je posut trnjem svedoče tragični porazi Crvene zvezde u godinama i decenijama koje su prethodile finalu u Bariju, ali i problemi koje su crveno-beli imali te sezone.

"Na 'Marakani' nas je dočekalo sto hiljada ljudi koji su skandirali moje ime, dok mi je kroz glavu prolazila prva utakmica protiv Grashopersa, kada su me ispljuvali. Ali to je sport, fudbal, danas jesi, sutra nisi" zaključuje Ljupko Petrović.

Fudbalski klub Crvena zvezda obeležiće 25 godina od najveći uspeh u svojoj istoriji svečanom akademijom u Sava Centru koja će večeras početi od 20 časova.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Piksi G00L iz korner
Sunday, 29.05.2016
21:58

Bari i Tokio jesu nedostizni uspesi za klubove sa ovih prostora i lepo je secati se toga, ali treba gledati buducnost.

avatar
Idol_partizana
Sunday, 29.05.2016
18:31

Od svog osnivanja FK Crvena Zvezda je u svakom segmentu fudbala najjaci klub u Srbiji. Od trofeja, pa do navijaca, Zvezda je najdominantnija u nasoj zemlji. Cak je partizan osnovan zbog Crvene Zvezde, i to samo da bi Zvezda imala kakvog takvog konkurenta, medjutim partizan nikada nije uspeo da bude ni priblizan, a kamoli egal sa Zvezdom. Simpatizeri belo CRNOG kluba pogledajte sliku. Nikada necemo biti ni slicni, a kamoli isti!

avatar
Гроф Доктор фудбала
Sunday, 29.05.2016
16:49

Zvezdino ime na usonji za sva vremena.

avatar
Korner-Pixi-GOOOOOOL
Sunday, 29.05.2016
14:03

Zvezdo hvala ti za sve, voli te i tobom se ponosi tvoja majka Srbija.

avatar
Markо Đorđević
Sunday, 29.05.2016
13:16

Granica. Razlika izmedju nas i svih ostalih. Evropski i svetski prvaci, najveci klub na Balkanu, najtrofejniji srpski klub, institucija. Kazu davno je bila '91. Ali bila je. Neko nekad, neko nikad. Volim te Zvezdo ! Vratilo se sve za onu nepravdu od Boga dve godine ranije kad je Milan sa strasnim holandskih triom bio na kolenima, ali je magla odnela sve. Darko Pancev i Olmeta, Darko Pancev...Crvena Zvezda je sampion Evrope !

avatar
Nemanja Vidic NO.1
Sunday, 29.05.2016
13:07

Kakva secanja ljudi,prvaci evrope,neverovatno :)

avatar
rossastella
Sunday, 29.05.2016
12:59

FK Crvena zvezda prvak Evrope 29.05.1991 / ZA SVA VREMENA /