Kako rešiti problem huligana?

Autor: Beta Beta
ponedeljak 27.04.2015.
16:14
Izvor: Beta

Fudbalski savez Srbije i Zajednica klubova Super lige osudili su danas ispade huligana na utakmici između Crvene zvezde i Partizana i priznali da "nisu u mogućnosti da sami organizuju nijednu težu i značajniju utakmicu".

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV

Povezane vesti

"FSS i Zajednica klubova Super lige najoštrije osuđuju huligansko ponašanje, vandalske ispade i nemile scene koje su ugrozile bezbednost ogromne većine prisutnih navijača i odigravanje same utakmice, poznate kao najveće svetkovine srpskog klupskog fudbala u istoriji", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu FS S.

Utakmica između Zvezde i Partizana, koja je odigrana u subotu, kasnila je skoro 45 minutu zbog sukoba navijača na tribinama, a potom i sukoba pristalica Zvezde sa žandarmerijom na severnoj tribini stadina "Rajko Mitić".

"Osnovni problem je u činjenici da se stvari ne rešavaju. Svedoci smo brojnih problema koje smo imali u prošlosti - 'slučaj Đenova', prekid utakmice protiv Albanije i nekoliko sličnih 'večitih derbija'. Zbog toga izražavamo strah da se ružne scene od subote opet ne ponove, jer prava i oštra reakcija izostaje",
navodi se u saopštenju.

U saopštenju FSS i Zajednice se ističe i da su oni, posle utakmica u Đenovi i meča protiv Albanije, "vapili za pomoć kod nadležnih instanci".

"Ispostavlja se da mi nismo u mogućnosti da organizujemo nijednu težu i značajniju utakmicu. Svima nama koji radimo u srpskom fudbalu to predstavlja veliki problem, koji sami ne možemo da resimo. Priznajemo da vandalsko ponašanje prevazilazi okvire mogućih reakcija, opsega delovanja i kažnjavanja fudbalskih struktura", dodaje se u saopštenju.

Članovi Disciplinske komisije FS Srbije će u četvrtak na svojoj sednici analizirati sve prispele izveštaje i doneće adekvatne odluke i saopštiti kaznene disciplinske mere.

"Međutim, to sve postaje apsurdno. Zatvaranje stadiona i izricanje finansijskih mera neće iskoreniti uzroke problema koje viđamo u suviše dugom vremenskom periodu. Sve viđeno prevazilazi sportske okvire", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da kažnjavanje klubova i njihovih uprava, takođe, nije dobar smer za ostvarenje pobede nad huliganima.

"Crvena zvezda je ovaj put organizovala meč i svesni smo da su u okviru priprema i realizacije zadataka učinili sve što su mogli. Međutim, to očigledno nije dovoljno", piše u saopštenju.

FSS i Zajednica superligaša zatražili su hitan sastanak članova Saveta za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu.

"Jedini model borbe na putu iskorenjivanja problema su zajedničko delovanje i sinergija apsolutno svih nadležnih organa uključenih u proces - predstavnika policije, tužilaštva, sudova i fudbalske organizacije. Zajedno, planski i istrajno, do eliminacije zla i povrtka fudbala u sportske okvire"
, navodi se.

Cilj i obaveza, kako se dodaje, treba da bude - individualizacija krivaca.

"Fudbalske kazne propisane pravilnicima UEFA i FIFA, a primenjene u okviru FS Srbije, kažnjavaće klubove i u krajnjoj meri igrače, a ne uzročnike problema",
navodi se u saopštenju Saveza i Zajednice superligaša.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

10 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Teleoptik 162km
Tuesday, 28.04.2015
11:27

Da je ministar za sport odgovoran za ova desavanja lako bi se to resilo.

avatar
indija durot
Tuesday, 28.04.2015
09:12

1.snimak kamera 2.hapsenje 3.sudjenje po kp 4.zatvor

avatar
giggsy the master
Monday, 27.04.2015
23:12

Nema tu sta da se prica samo bagri dati dozivotnu zabranu za ulazak na sve stadione i to je to

avatar
srpskieskobar
Monday, 27.04.2015
19:46

prosto i jednostavno .... pohvatati bagru i pred pocetak svake utakmice mora da se javi u policijsku stanicu gde se zadrzava 2 h .... nema mnogo takvih po 500 sa ove strane i gotovo ....... ako se ne javi zna se u zatvor na odredjeno i tako lepo dok se ne zapita sta mu je sve to trebalo

avatar
Балша Николић
Tuesday, 28.04.2015
17:30

Neka probaju da nas pohvataju ;)

avatar
Goran Zdravkovic
Monday, 27.04.2015
16:25

Zabraniti sve navijacke grupe i podgrupe oba blizanca, Rada i Novog Pazara, a Vojvodini, Radnicki Nis i Radnicki kg dati poslednje upozorenje pred zabranu pa ako posle toga bude i jedna baklja ili petarda bacena sa njihove strane onda i njih zabraniti...

avatar
kostajnicacz
Monday, 27.04.2015
17:52

ma na sajtovima se vidi bar 50 momaka koji otkidaju stolice i sad se nemoze naci ko je to-moze samo se ne zeli

avatar
FK Partizan
Monday, 27.04.2015
16:21

Kao u Kosarci, samo domaci navijaci ...

avatar
Bata
Monday, 27.04.2015
19:59

Žene i deca do 10godina

avatar
Jug Grobarima Revolt
Monday, 27.04.2015
16:20

SRECA pa posle Jagodine prvo igramo protiv Spartaka, u sta da se kladimo da cemo igrati bez publike protiv njih, a mogli smo protiv Novog Pazara:-D