Kahriman za 'Sportske': "Jedva čekam Marakanu!"

Autor: Miloš Marković
petak 25.07.2014.
12:05
Izvor: Sportske.net, Nebojša Petrović

Iskusni golman za naš sajt govori o povratku u Srbiju, dolasku u Zvezdu kao ostvarenje dečačkog sna.

crvenazvezdafk.com
crvenazvezdafk.com

Povezane vesti

Nenad Lalatović stavlja loptu na belu tačku, hvata zalet, šutira levom nogom snažno, poluvisoko, u sam ugao. Svi već vide mrežu kako se trese, ali ne i Damir Kahriman.

Iskusni golman se izvija koliko je dug (a zaista je dug) i panterskom intervencijom hvata živu loptu. Ne dozvoljava lake egzekucije čak ni na treningu. Bez obzira što je reč o završetku treninga i što je izvođač penala niko drugi do trener Crvene zvezde. Njemu je svejedno, lopta jednostavno ne sme da pređe gol crtu.

Sledi klizanje na kolenima kao da je zaustavio odlučujući šut u finalu Lige šampiona, a onda overavanje i zagrljaj sa Lalatovićem koji odslikava trenutnu atmosferu u timu na pripremama u Sloveniji.

„Ušli smo u fazu glazure. Sada je svaki detalj važan jer moramo da tempiramo formu za start prvenstva. Ako u prvih 5-6 kola budemo na potrebnom nivou, onda ćemo lako doći do kontitnuiteta i uzlazne putanje. Ovaj deo priprema zahteva maksimalnu koncentraciju jer svaka greška i svaki propust mogu kasnije da se obiju o glavu“
– počinje priču momak koji je 2007. godine predvodio svoju generaciju do srebrne medalje na Evropskom prvenstvu za mlade reprezentacije u Holandiji.
 
Ovog leta prihvatio je poziv Zvezdana Terzića i posle nekoliko sezona u inostranstvu vratio se u Srbiju kako bi pojačao konkurenciju na golu zvaničnog šampiona.
 
„Dobro sam se uklopio i siguran sam da nisam pogrešio. Sve su ovo sjajni momci i zadovoljstvo je biti deo takve grupe. Na nama je da treniramo i da se što bolje spremimo, a Uprava kluba vodi brigu o tome da li su nam potrebna pojačanja“
 
Poziv sa Marakane nije mu samo omogućio da pobegne iz Ukrajine i skloni se na sigurno već i da ostvari dečački san.

„Rođen sam u Užicu i svi znamo koliko u tom gradu ima zvezdaša. Naravno da sam i ja maštao o crveno-belom dresu kada sam počinjao u Slobodi. U dva navrata sam bio veoma blizu Zvezde da bi se u poslednjem momentu nešto iskomplikovalo. Nisam gubio nadu i zahvaljujući upornosti dočekao sam treću sreću. Ježio sam se na punoj Marakani i kada sam dolazio kao protivnik, a zamislite šta mi se sada mota po glavi pri pomisli da ću sa Zvezdinim grbom čuvati gol pred 40.000 ljudi. Jedva čekam“.
 
Da je zaista bio pod utiskom u tim duelima, svedoči podatak da se Kahriman ne seća skora protiv Crvene zvezde.

„Nisam razmišljao o tome. Znam samo da nisam bio toliko loš. Neka je sredina u pitanju, 50-50. Evo, sada vraćam film ali ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da li sam imao više problema protiv Zvezde sa Javorom, Radom ili Vojvodinom. Sećam se da sam jednom omogućio zvezdašima da se raduju tituli jesenjeg šampiona jer sam otkinuo dva boda Partizanu u poslednjem kolu. Ali da me ubijete ne mogu da se setim da li je to bilo sa Radom ili sa Javorom“.

 
Iskusni golman nema neku specijalnu pripremu pred važne utakmice i maksimalno se uzda u ljude koji su zaduženi za rad sa golmanima.

„Ne vodim puno računa o protivniku. Obraćam pažnju samo na neke bitne detalje. Tu je Maksa (trener golmana Srđan Maksimović prim.aut) da mi skrene pažnju na određene karakteristike protivničkih napadača. Volim da čujem šta kažu i moje kolege golmani koji su već imali iskustva sa pojedinim napadačima. Svaka informacija može da bude ključna u određenim trenucima utakmice i može da ti reši 70 odsto situacije u kojoj se nađeš“.
 
Ne opterećuje se previše ni imenima iz tabora večitog rivala.

„Mi smo vlasnici titule i mi smo ti koji se pitamo. Pokušaćemo u svakoj utakmici da diktiramo ritam i drugi nas ne zanimaju. Ako budemo gazili od prvog minuta neće biti problema. Respekt svakome, ali znamo šta su naši prioriteti“.
 
Kada se neko ko ima iza sebe solidnu internacionalnu karijeru vrati u zemlju očekuje se da odmah preuzme ulogu startera i aduta, ali se Kahriman suočava sa čudnom situacijom da će mu glavni konkurent biti najtalentovaniji golman u Srbiji.

„Možda vas moj odgovor ostavi u čudu, ali najiskrenije, hteo sam i ja sebe da proverim. Iako sam na pragu treće decenije života, prija mi konkurencija. Da se testiram u duelu sa momkom koji je proglašen za najboljeg golmana omladinskog prvenstva Evrope. Ima li većeg izazova?“
 

Nije od onih koji kažu ’Dolazim, ali pod uslovom da igram’.

„Taman posla. To ne mogu ni da izgovorim. Zamislite da dođem i da postavljam uslove. Da ucenjujem klub kao što je Zvezda. Bilo bi me sramota“.
 
Iako se u poslednje vreme vodila polemika da li Zvezda dovođenjem Kahrimana negativno utiče na karijeru mladog Rajkovića, jasno je da će zdrava konkurencija svima biti od koristi.

„Nisam gledao tu utakmicu sa Nemačkom jer smo bili u putu ka Sloveniji. Čuo sam da je pogrešio kod prvog gola ali to je sastavni deo našeg posla. Pratiće ga greške i kroz karijeru i ne sme da se demorališe posle prvog kiksa. Dešava se to i golmanima od 16 i onima od 36 godina. Nije važno da li je pao, već koliko brzo može da ustane. Od mene može da dobije samo podršku i ne gledam ga kao konkurenta nego kao druga i mladog kolegu. Moj savet se svodi na dve reči: mirna glava. Sve drugo je u rukama Srđana Maksimovića koji najbolje zna šta su njegove mane i na čemu mora još da radi“ – završava priču za Sportske.net bivši/potencijalni reprezentativac Srbije i golman na kome će navijači Crvene zvezde bazirati svoje šampionske želje i u novoj sezoni.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke