JSL - Gde je uz rame Bundesligi, gde se "kida" sa Rumunima

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 18.12.2014.
20:12
Izvor: Sportske.net

To da nam najkvalitetnija liga u zemlji spada u red trećerazrednih evropskih već znamo ali neke od ovih uporednih statistika bacaju novo svetlo na Jelen Superligu.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Jesenji deo sezone u Jelen Superligi završen je mnogo ranije no u ostalim fudbalskim ligama Evrope u kojima gotovo da nema pauze tokom zimskog perioda.

O tome gde smo po kvalitetu u odnosu na "lige petice" ne treba trošiti previše reči ali pojedini statistički parametri bacaju novo svetlo na Jelen Superligu.

Ako bismo govorili o nekim pozitivnim aspektima domaćeg fudbalskog šampionata onda je to svakako činjenica da Jelen Superliga spada među sedam "najmlađih" na "Starom kontinentu".

Radi se naravno o proseku godina fudbalera koji nastupaju u srpskim klubovima. JSL se sa prosekom 24.9 nalazi pri vrhu pomenute liste na kojoj prednjači holandska Eredivizija sa prosekom 24.2.

U vrhu su još slovenačka, finska i hrvatska liga sa prosekom 24.4 a ispred JSL su još samo slovačka i austrijska liga sa prosekom 24.8.

Ako prevelik prosek godina uzmemo kao loš parametar onda Serija A ima najvećih problema jer fudbaleri italijanskih klubova u proseku imaju 27.3 godina. Ruska Premijer liga je uz rame Seriji A sa prosekom godina od 27.2 a treća je kiparska liga sa 26.9 godina.

Premda je malo pozitivnih statističkih podataka koji JSL stavljaju uz rame najkvalitetnijim ligama Evrope, domaći fudbalski šampionat može se pohvaliti time da ima druge najviše fudbalere na "starom kontinentu".

Fudbaleri koji nastupaju u JSL u proseku su visoki 183.7 cm a samo je Bundesliga ispred našeg šampionata sa prosekom 183.8 cm. Najniži fudbaleri u proseku nastupaju na Kipru - 180.3 cm.

Ako pređemo na one negativne komparativne statističke podatke lista bi mogla da bude poduža. Izdvojićemo samo da srpski klubovi u proseku dovode po 13.5 fudbalera u prelaznom roku kao i da u redovima srpskih klubova nastupa svega 1.7 reprezentativaca neke od zemalja.

Svi ovi statistički parametri kompletiraju sliku o Jelen Superligi kao jako nerazvijenoj i jednoj od onih koja za ozbiljnim takmičenjima zaostaju svetlosnu godinu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke