Hoće li i Spartak dobiti "titulu" iz 1946?

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 31.01.2017.
11:18
Izvor: Sportske.net, dnevnik.rs

Priča vezana za dodeljivanje titula prvacima narodnih republika iz 1946. godine dodatno se zakomplikovala nakon članka novosadskog "Dnevnika" u kojem je objašnjeno da pravo na trofej ima i Subotički Spartak.

fkspartak.com
fkspartak.com

Povezane vesti

Odluka Hrvatskog nogometnog saveza kojom je Hajduku iz Splita dodeljena titula osvojena u Narodnoj republici Hrvatskoj 1946. godine dovela je do velikih polemika u Srbiji.

Aktuelni šampion Srbije Crvena zvezda zvanično je zatražio isti tretman od Fudbalskog saveza Srbije pošto je pomenute 1946. godine osvojio prvo mesto u takmičenju Narodne republike Srbije koje je tada predstavljalo "kvalifikacije" za plasman u Prvu ligu FNRJ.

Čitava priča je vrlo komplikovana o čemu svedoči i članak koji se pojavio u novosadskom listu "Dnevnik", a u kojem je ukazano na to da bi po istim principima i subotički Spartak trebalo da dobije trofej iz 1946. godine.

Vojvodina je pomenute godine dala jednog učesnika za Prvu ligu FNRJ, a Spartak je nakon dvokružnog sistema takmičenja u severnom delu Vojvodine kroz dvomeč sa novosadskom Slogom (današnjom Vojvodinom) osigurao mesto u Prvoj ligi FNRJ.

Pomenuti list u svom članku ukazuje na to da su sva takmičenja koja su se te godine odigrala u bivšim republikama FNRJ bila samo kvalifikaciona i da je Crvena zvezda bila prva u grupi od šest timova u ligi koja je trajala nepunih mesec i po dana.

"Mora se reći da je to bio samo kvalifikacioni turnir za Prvu ligu, a na 'prvenstvu' učestvovalo je samo šest timova: Crvena zvezda (Beograd), Železničar (Niš), Metalac (Beograd), Radnički (Kragujevac), Borac (Čačak) i Jedinstvo (Smederevo). Igralo se po jednokružnom sistemu od 19. maja do 30. juna, a u Prvu ligu kvalifikovali su se Crvena zvezda i Železničar, a Metalac je kao treći igrao kvalifikacije" piše "Dnevnik".

Slična situacija bila je i u Hrvatskoj jer je osim Hajduka plasman u Prvu ligu FNRJ obezbedio i Kvarner iz Rijeke kao prvak regiona Istre.

Tom logikom titule zaslužuju svi klubovi koji su kroz kvalifikaciona takmičenja obezbedili mesto u Prvoj ligi FNRJ, a to su uz Crvenu zvezdu i Hajduk još Željezničar (BiH), Nafta (Slovenija), Pobeda (Makedonija), Budućnost (Crna Gora), Spartak (Srbija) i Kvarner (Hrvatska).

Pored pomenutih klubova mesto u Prvoj ligi nekadašnje države 1946. godine obezbedili su još Železničar (Niš), Dinamo (Zagreb) i Metalac (Beograd), a posebnim odlukama naknadno su promovisani Partizan (Beograd), Ponziana (Trst) i Lokomotiva (Zagreb).

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

33 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
HVALA TI, RONALDINJO
Tuesday, 31.01.2017
18:26

Pravda za Stipana Kopilovica i njegovu druzinu:-D

avatar
Pipo Inzagi
Tuesday, 31.01.2017
15:18

Može li neko da objasni POSEBNE ODLUKE i kako su baš ti klubovi izabrani,čime su se vodili odgovorni ljudi kada su neke klubove promovisali u prvoligaše.

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 31.01.2017
14:57

Pa Partizan nije cak ni usao kroz takmicenje. :D Vodjeni logikom povratka kralja, mozemo zakljuciti da su oni nelegalno tu gdje jesu, i da bi 'posebnom odlukom' trebalo da se izbace iz Superlige. ;) Opusteno, samo mala provokacija :)

avatar
Petar Petar
Tuesday, 31.01.2017
17:15

Partizan i nije mogao da igra kvalifikacije jer je bio klub vojske i nije bilo logike da igra republicke kvalifikacije. Nego mene zanima zasto nije igrao kvalifikacije u Hrvatskoj kad je vec njihov tim po vama?

avatar
Bojan Samardzic
Wednesday, 01.02.2017
13:07

Govoris o republickim kvalifikacijama, ali mogao je te kvalifikacije kroz koje je prosao Metalac ;) Iako je ovo samo mala provokacija, jasno je da je Partizan od pocetka imao podrsku struktura vlasti, ili cak same vlasti kao institucije i bio drzavni projekat u punom smislu te rijeci. Naravno, brzo se i Zvezda pridruzila. Tako je bilo, tako je i danas, volimo mi svoje klubove al nije lijepo da se lazemo. Stvar je samo u tome da razlicite frakcije u vlasti ili danas razlicite stranke podrzavaju Zvezdu ili Partizan, pa tako dodju bolja ili losija vremena, ali uvijek bolja u odnosu na ostale klubove.

avatar
Crveno boja ljubavi
Tuesday, 31.01.2017
19:04

Kako je za bilo koji klub normalno da ne moze da igra kvalifikacije jer je vojni klub,a normalno je maltene iste godine da igra prvenstvo mnogo vece drzave od samo Srbije i malo kasnije da igra evropske utakmice?

avatar
MilošPB
Tuesday, 31.01.2017
17:43

Kao tim sastavljen od igrača NDH, da bi pokazali diskontinuitet tadašnje SR Hrvatske od prethodne NDH FK Partizan nije učestvovao u Hrvatskom prvenstvu

avatar
Anderton
Tuesday, 31.01.2017
14:53

Dogovoriće se gajba i gazda lako.

avatar
Гроф Доктор фудбала
Tuesday, 31.01.2017
13:28

Војводина никад није била Република односно држава. Мене онако реда ради занима да ли неко зна на основу којих одлука су неки клубови били промовисани у Први лигу некадашње државе. Изгледа да је било привилегованих клубова.

avatar
Hypation
Tuesday, 31.01.2017
14:06

Znači u Srbiji su se igrala dva takmičenja od kojih je u jednom pobedila Zveuda, u drugom Spartak. Šta sad?

avatar
Anderton
Tuesday, 31.01.2017
14:54

Naravno, kao što nekima premijer države usred noći menja rukovodstvo.

avatar
Гроф Доктор фудбала
Tuesday, 31.01.2017
14:45

Да си ти прочитао текст? Лепо ти пише да је Звезда била првак Народне Републике Србије а не Чумићевог сокачета. Можда би било најбоље да се под посебним одлукама накнадно титула промовише партизану.

avatar
Hypation
Tuesday, 31.01.2017
13:16

Ili dobijaju oba kluba, ili nijedan!

avatar
Hypation
Tuesday, 31.01.2017
13:01

Spartak Šampion!

avatar
Crveno boja ljubavi
Tuesday, 31.01.2017
12:30

Vojvodina kao pokrajina NIKADA nije bila drzava,nego deo drzave da li SFRJ,SCG ili deo Srbije. I kao takva ne moze zahtevati svog sampiona! Drugo je sto je neko bio sampion Bosne,CG,Slovenije,Hrvatske,Makedonije jer su to sve svoje drzave. Sve u svemu,digla se ogromna prasina oko 1 titule,meni kao Zvezdasu uopste ne bi smetalo da se i da Spartaku jer smo mi sve osvojili milion puta i tek cemo osvajati i sa tom titulom i bez nje smo UBEDLJIVO NAJVECI klub iz bivse SFRJ sa najvise navijaca,najvecim stadionom i najlepsim stadionom,sa najvise titula,pobeda,golova i legendi i nase ime stoji na usatom peharu sa Realom,Milanom,Bajernom i ostalim velikanima

avatar
Hypation
Tuesday, 31.01.2017
14:15

Nemaju samo neyavisne države svoja prvenstva. Tada se u Srbiji igrala 2 takmičenja, jedno u Vojvodini i jedno u centralnoj Srbiji. Šampioni su ili pobednici oba takmičenja, ili nijedan!

avatar
Crveno boja ljubavi
Tuesday, 31.01.2017
18:28

Niko ne spori to drugo prvenstvo,ALI Zvezda je igrala PRVENSTVO SRBIJE,a Spartak PRVENSTVO VOJVODINE,a Zvezda zeli titula prvaka SRBIJE,kakvu titulu tu onda zeli PRVAK VOJVODINE,ako ne iskljucivo titulu PRVAKA VOJVODINE???

avatar
MilošPB
Tuesday, 31.01.2017
18:01

Iako trenutno nema tima sa KiM prvenstvo nam se zove Super Liga Srbije. Da li Spartaku priznati titulu Vojvodine, jer nisu učestvovali timovi iz Baranje koja je do 1945. uvek bila deo Vojvodine? Ako se liga/kvalifikaciona grupa zvala Srbija ne znam ko sa dve čiste u glavi osporava titulu. Plus te godine su bila dva susreta CZV i Spartaka i oba je dobila Zvezda. Sad kad ste ostali bez argumenata, ostaje vam samo mržnja

avatar
SvetskiSampion
Tuesday, 31.01.2017
12:25

Zebrice su upale posebnom odlukom.... E tugo. Samo komsija mali...

avatar
HEJ PJANO21
Tuesday, 31.01.2017
13:28

To sam baš hteo da prokomentarišem! Kako tada, tako i dan danas!

avatar
Baxter Stockman
Tuesday, 31.01.2017
16:20

Menjaj ime.. UEFA i FIFA vam ne priznaju tu vasu titulicu... A da fabrika lazi Mali Kalemegdan-Autokomanda-Zeleznik i dalje radi.

avatar
SvetskiSampion
Tuesday, 31.01.2017
14:37

Uvek posebne odluke , guranje od partije itd itd...