Godinu dana nakon titule - Dokle su dogurali zlatni "Orlići"?

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 20.06.2016.
10:34
Izvor: Sportske.net

Nekima su ove sezone tek zagrevanje za ono pravo, neki su se već nametnuli u novim klubovima, a neki i dalje dominiraju u starim. Evo kako su prošle sezone za svakog osvajača zlatne medalje sa Novog Zelanda.

fifa.com
fifa.com

Povezane vesti

1. Predrag Rajković

Rekli bismo da je Crvena zvezda ekipa koja je najviše profitirala nakon ovog Svetskog prvenstva. Setimo se samo prethodnog leta, bilo je dosta sumnje u povrede pojedinih igrača (poput Mihaila Ristića koji zbog operacije krajnika nije otišao na Novi Zeland), a Rajković je ipak otišao i bio pravi predvodnik ove generacije.

Tada Zvezdin golman je proglašen za najboljeg na prvenstvu, da bi nakon završetka prvenstva obezbedio sebi transfer u Makabi iz Tel Aviva koji je tada vodio Slaviša Jokanović.

Itekako je standardan, branio je i Ligu šampiona, protiv Čelsija, Dinama iz Kijeva i Porta. Sve u svemu, veliko iskustvo za njega, napreduje i dalje, a u budućnosti očekujemo novi transfer. U domaćem šampionatu je branio na 34 utakmice.

Ide korak po korak, rekli bismo da je Makabi bio odličan izbor za njega ali nije isključeno da tokom leta promeni sredinu i napravi novi iskorak u karijeri.

2. Milan Gajić


Momak koji može da igra odlično na poziciji zadnjeg veznog ili na poziciji desnog beka, odmah nakon prvenstva prešao je iz OFK Beograda u slavni Bordo u Francusku.

Na početku je dobijao priliku da igra, postigao je i jedan sjajan gol, ali u drugom delu sezone igra za drugi tim Bordoa. Razlog za to je jednostavan, imao je tešku povredu, odsustvovao je preko 3 meseca, potrebni su mu mečevi da bi se vratio u pravu formu.

Definitivno i od njega očekujemo da i dalje napreduje, šteta za povredu koju je doživeo sredinom sezone, pred Novu godinu.

3. Nemanja Antonov


Stameni levi bek reprezentacije je bio odličan na ovom prvenstvu, pokazao je da poseduje odličan udarac levom nogom, nekoga će podsetiti i na Aleksandra Kolarova po načinu igre.

On je iz OFK Beograda prešao u Grashopers gde ima zapaženu minutažu.

Dakle, igra, što je najbitnije za njega, 16. puta je bio starter u sezoni švajcarskog prvenstva, naredne sezone može samo da bude još bolji.

Nemanja Antonov

4. Saša Zdjelar

Zadnji vezni naše reprezentacije bio je na meti i Zvezde i Partizana nakon završetka Svetskog prvenstva, ali niti jedan klub ga nije dobio.

Momak je svoju karijeru nastavio u Olimpijakosu, dobijao je priliku u drugom delu sezone i to sve češće. Igrao je i u paru sa Lukom Milivojevićem na sredini terena.

Pored svega, igrao je na obe utakmice protiv Anderlehta u okviru Lige Evrope i to u eliminacionoj fazi, dok u prvom delu sezone nije dobijao priliku da igra Ligu šampiona.

Sezonu je krunisao titulom prvaka Grčke i nastupom u dresu "A" reprezentacije pod novim selektorom Slavoljubom Muslinom.

5. Miloš Veljković

Prodisao je otkako je završio sa Totenhemom. Morao je da ode, verovatno skorije ne bi dobio šansu u klubu koji se bori za titulu u Premijer ligi.

Otišao je na polusezoni, i to u Verder iz Bremena. Štoper naše mlade reprezentacije tek ima prostora da napreduje, odigrao je 8 utakmica za prvi i drugi tim ali je potom usledila povreda i pauza.

Znate i sami, obično štoperi u fudbalu imaju svoj zenit nešto kasnije i često su kao "klinci" u nemilosti trenera.

6. Srđan Babić


Ista situacija, poslednja rečenica kod Miloša Veljkovića važi i za njega. Bio je starter u reprezentaciji, nakon Vojvodine odlučio se za Real Sosijedad, a prva sezona nije sezona po kojoj možemo ceniti da li će ovaj momak napraviti veliku karijeru.

Odigrao je za drugi tim, igrao je u Segundi B, zabeležio 31 nastup uz tri postignuta gola što je sasvim prostojna statistika za mladog defanzivca.

Naredne sezone očekujemo da bude prekomandovan u prvi tim.

7. Ivan Šaponjić

Partizanov biser je tokom ove sezone potpisao za Benfiku. Najmlađi je bio u timu na NZ, ali ne i najmanje vredan. Doneo je našoj reprezentaciji izjednačenje protiv Mađarske u poslednjim trenucima meča, postigao je i gol protiv Malija, sve je to navelo velike evropske ekipe da se zainteresuju za njega.

Ivan Saponjic

Od januara igra za Benfiku, tačnije za Benfiku B, često je sa Lukom Jovićem u postavi u tom timu.

Razgovarajući sa skautom Porta koji je došao da gleda utakmicu u Kragujevcu između reprezentacija Srbije i Francuske do 19 godina, istakao je da ga tamo vide kao veoma vrednog momka koji bi mogao da napravi veliku karijeru.

8. Nemanja Maksimović

Čovek rođen da rešava situacije, Zvezda je mnogo pogrešila pre nekoliko sezona kada ga je olako pustila.

Rešio je finale sa Brazilom, rešio je četvrtfinale sa SAD-om, sada igra u Astani gde je jedan od bitnijih igrača kazahstanskog tima. Igrao je Ligu šampiona, a najavljuje se mogući transfer već ovog leta i to u nekog od velikana evropskog fudbala.

Sačekajmo, ali momak obećava.

9. Staniša Mandić


Pratila ga je kontroverza jer je odlučio da nastupa za reprezentaciju Crne Gore, ali je dosta toga doneo mladoj reprezentaciji Srbije. Nije standardan u Čukaričkom, ali dobija priliku da igra. Pričalo se da je Roma zainteresovana za njega, ali od transfera nije bilo ništa.

10. Mijat Gaćinović


gacinovic

Još jedan od momaka koji je otišao u Bundesligu. Ajntraht ga je kupio od Vojvodine, a iako se nije naigrao uspeo je da izraste u junaka u mečevima braža za opstanak u Bundesligi.

Odigrao je ukupno 329 minuta i postigao tek jedan gol ali onda kada je bilo najvažnije, u prvom meču baraža za opstanak u Bundesligi sa Nirnbergom. Definitivno ima prostora za napredak, možda su ga i povrede sputavale u tome.

11. Andrija Živković

Ne bismo da trošimo previše reči o možda i najboljem fudbaleru ove generacije. Postizao je veoma bitne golove na Novom Zelandu, prosto je zaludeo Evropu svojim majstorskim potezima, nepravedno mu nije pripala titula najboljeg igrača SP.

Ostao je u Partizanu, odveo ga do plej-ofa za Ligu šampiona, bio je najbolji pojedinac beogradskog tima protiv Steaue, a onda su ga mnogi nezasluženo prozvali tragičarem utakmice sa Borisovim jer je imao dve dobre šanse u gostima.

Iako se govorilo o njegovom transferu možda već na leto, on se nije desilo, Andrija je ostao u Partizanu gde je bio verovatno najbolji igrač ekipe, a transfer se nije desio ni tokom januara zbog svima poznatog scenarija.

Andrija definitivno napušta Partizan ovog leta.

12. Filip Manojlović

Bio je treći golman na ovom prvenstvu, ugovorom je vezan za Crvenu zvezdu, a ovu sezonu je bio prvi golman drugoligaša Bežanije.

13. Stefan Milošević

Igrao je za mlađe kategorije Partizana, sezonu je proveo u Spartaku a pre desetak dana je ostvario transfer u Crvenu zvezdu.

14. Vukašin Jovanović

Ostao je celom svetu zapamćen po suzama nakon osvajanja Svetskog prvenstva, bio je tada veoma bitan šraf čete Veljka Paunovića.

Iste sezone je bio i bitan šraf kod Miodraga Božovića, zauzeo je svoje mesto u timu Crvene zvezde, a onda je zaradio tokom januara i transfer u veliki klub.

Zenit ga je kupio ali je dogovoreno da do kraja minule sezone igra za drugi tim pa je Vule upisao 12 nastupa i jedan gol za Zenit II.

Od naredne sezone ćemo ga najverovatnije gledati u prvom timu Zenita.

15. Miladin Stevanović

Mladi fudbaler Partizana nije toliko dobijao priliku na Svetskom prvenstvu, ali kada je to usledilo, dobro je odrađivao svoj posao.

Stevanović je i dalje član Partizana, niko nije ni očekivao da dobija priliku kod Milinkovića, Drulovića, kasnije i Tomića, ali se to dešavalo par puta.

U završnici sezone je upisao nekoliko nastupa za Partizan i ostaje deo tima za narednu sezonu.

16. Marko Grujić

Fudbaler Crvene zvezde je verovatno momak koji je najviše napredovao ove sezone. Igrao je dobro i za reprezentaciju Srbije na Svetskom prvenstvu, ali je igrao fantastično za Crvenu zvezdu u prvom delu sezone.

Marko Grujic

Upravo je to najveći razlog zašto je potpisao ugovor sa slavnim engleskim klubom, Liverpulom.

Ne treba previše trošiti reči o njemu, nadamo se da će napraviti sjajnu karijeru i da će već naredne sezone biti važan šraf u Klopovom sistemu.

17. Radovan Pankov

Još jedan od onih koji nisu promenili klub nakon završetka Svetskog prvenstva. Štoper Vojvodine je ove sezone važan deo ekipe, bio je starter, ali je na kraju šampionata napustio klub i preselio se u ruski Ural.

18. Filip Janković

Rekli bismo fudbaler koji je najviše nazadovao.

Daleko od toga da nije dobijao priliku da igra na SP, ali se niti jednom nije previše proslavio. Bio je možda i najtalentovaniji fudbaler ove generacije, u mlađim kategorijama Crvene zvezde je bio fenomenalan, ali je imao ogromnih problema da pronađe pravi tim.

Bio je prošle godine u Italiji, sada je u Sloveniji, igra za Domžale gde pokušava da pokaže da vredi.

19. Stefan Ilić

Momak iz Kragujevca je bio pravi džoker u finalu protiv Brazila, a ove sezone je jedan od nosilaca igre Spartaka iz Subotice.

Kako se sezona bližila kraju, tako je ovaj momak ulazio u sve bolju formu, pa je u završnici sezone protiv Metalca postigao het-trik za poluvreme.

Ukupno 28 meča za njega u domaćem šampionatu prethodne sezone, postigao je 7 golova ukupno.

20. Sergej Milinković-Savić

Sergej Milinkovic-Savic

Još jedan od najboljih igrača SP na Novom Zelandu je napravio veliki transfer, prešao je u rimski Lacio, rekli bismo pravi tim za njega.

Bivši igrač novosadske Vojvodine je bio sjajan i tokom ove sezone, dobijao je priliku da igra, mogao bi i brže nego što bilo ko očekuje da bude i pravi nosilac igre Lacija.

Povreda ga je malo omela da završi sezonu na pravi način.

Ukupno je ove sezone u Seriji A odigrao 25 utakmica za Lacio, bio je starter 17 puta, postigao je i jedan gol u najjačem takmičenju Italije i to protiv Fiorentine koja je takođe bila zainteresovana za njega pred početak ove sezone.

Dodao je još dva gola ove sezone u Ligi Evrope, jedan protiv Galatasaraja, drugi protiv Dnjepra.

21. Vanja Milinković-Savić

Još jedan od onih koji imaju pravo da igraju i za omladinsku reprezentaciju Srbije još uvek, mladi golman je bio i u Mančester junajtedu, ali je imao problema sa radnom dozvolom i morao je da napusti klub.

Bio je na probi u Bundesligi, u Darmštatu, ali je na kraju završio u poljskom šampionatu gde brani za Lehju Gdanjsk, igra zajedno sa Milošem Krasićem, Nevenom Markovićem i Aleksandrom Kovačevićem.

Od trenutka kada je došao u Gdanjsk stao je među stative, standardan je u tom timu.







Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Sinđelić
Monday, 20.06.2016
14:57

Očekivao sam i više od ovih momaka, ali nadam se da ce oni biti sve bolji kako vreme odmiče i da ce uspešno ovu garnituru seniorske reprezentacije koja je očajna

avatar
djoleo
Monday, 20.06.2016
12:52

Pitajte Jovicu Zivkovica gde mu igra sin. Trebalo mu je oduzeti starateljstvo nad neduznim detetom.

avatar
Sad il\' nikad!
Monday, 20.06.2016
11:25

Ovaj tekst ste vec objavljivali... Inace necerovatno je koliko tu igraca i bivsih igraca Vojvodina ima.

avatar
Povratak kraljaXXXIX
Monday, 20.06.2016
11:01

Pre svega Ristić nije prihvatio poziv Paunovića zbog operacije krajnika koje nikad nije ni bilo kolko me sećanje služi, zatim Jovanović uopšte nije bio neki bitan šraf već igrač koji krpi rupe u timu, isto što i Stevanović samo je jedan bio štoper-zadnji vezni, a drugi štoper-desni bek. Živković je sigurno najtalentovaniji i jedan od najboljih igrača i to ne samo u svojoj generaciji već i mnogo godina unazad ali iako ste o njemu napisali dosta niste rekli ništa što bi trebalo, a to je da je žrtva mašine za otimanje igrača iz Partizana za siću i da je delom i svoje krivice vratio svoju karijeru nekoliko nivoa ispod. Grujić prvo nije mnogo ni igrao na SP, a ne može se reći da ima ni 5' dobre igre, uglavnom je bio smešan na terenu. Kod njega postoji napredak ali je on prosečan i ograničen igrač. Sećam se debija Jankovića protiv Ventspilsa, bukvalno ništa nije pokazao, Živković je u NP na svom debiju više pokazao za samo 15-ak minuta u igri, Janković nije ni planiran za SP, a očigledno je bila greška što Mihajlović nije dobio šansu pre njega nakon što su otpali Pantić, Ristić i Jović. S. Milinković-Savić je takođe precenjen igrač u srpskoj javnosti, nisam ga gledao u Laciju ali po statistici zaključujem da sam bio u pravu u vezi njega i da on kao ofanzivni vezni nikada neće moći da bude svetska klasa od igrača, jednostavno igrač koji ima svoj limit.

avatar
Grunf Returns
Monday, 20.06.2016
17:59

Nisam te nikad video ali po statistici zakljucujem da nisi nesto preterano pametan

avatar
Amar Zornic
Monday, 20.06.2016
10:46

Vecina solidno napreduje , samo Mijat koji je bio medju prvim zvezdama mora mnogo bolje