Gde su, šta rade zlatni "Orlići"?

Autor: Mihajlo Vidojević
subota 04.04.2015.
13:05
Izvor: Sportske.net

Pre nepune dve godine popeli su se na krov Evrope i postali prva selekcija samostalne Srbije koja je osvojila međunarodno takmičenje. Dvadeset meseci nakon što su postali prvaci Evrope, gde su sada zlatni "Orlići"?

uefa.com
uefa.com

Povezane vesti

U trenutku kada seniorska reprezentacija ne beleži očekivane rezultate slušamo sve glasnije povike da priliku treba dati mladim igračima. Srbija je pre dve godine postala prvak Evrope za uzrast do 19 godina što je do sada najveći uspeh našeg reprezentativnog fudbala gledajući period od osamostaljenja.

Pre dvadeset meseci i tri dana izabranici Ljubinka Drulovića popeli su se na krov Evrope pobedom nad vršnjacima iz Francuske rezultatom 1:0 (0:0) u finalu igranom na stadionu u Marijampolu.

Sada, gotovo dve godine nakon tog istorijskog uspeha, došli smo u poziciju da se zapitamo koliko je momaka nastavilo pravim putem i zašto većina nije uspela da se domogne seniorske reprezentacije.

Predrag Rajković (19) - Jedan od najboljih pojedinaca omladinske reprezentacije koja je stigla do titule prvaka Evrope. Junak polufinalne utakmice sa Portugalom u međuvremenu je postao član Crvene zvezde, osvojio titulu kao rezerva Bobana Bajkovića a onda zauzeo mesto među stativama i preuzeo kapitensku traku.

rajkovic

Mladi čuvar mreže debitovao je za "A" selekciju i čini se da UEFA nije pogrešila što ga je te 2013. godine proglasila najboljim golmanom Evrope u svom uzrastu. Sjajnim partijama u dresu Crvene zvezde dokazuje da će za neku godinu moći da bude prvi golman "Orlova".

Petar Golubović (20) - OFK Beograd je nakon Evropskog prvenstva za omladince iskoristio činjenicu što je Golubović bio standardan u desni bek Drulovićevog tima pa je od njegove prodaje inkasirao milion evra.

Golubovic

Prelazak u Romu nije se pokazao tako dobrim potezom pošto je "Vučica" brzo prosledila Golubovića u Novaru a potom i u Pistojeze. Zlatni "Orlić" tako sada "ore" terene italijanske Serije C.

Miloš Veljković (19) - Štoper zlatne generacije već je bio pod ugovorom sa Totehemom kada je zaigrao za omladinsku reprezentaciju. Dobio je šansu, stigao i do prvog tima "Pevaca", bio na pripremama sa ekipom tokom leta, ali je Poketino ipak odlučio da po dolasku Dajera, Veljkovića pošalje na pozajmicu prvo u Midlsboro, a zatim i u Čarlton.

veljkovic-600-20140730123414

Nije se naigrao ni u ova dva kluba, a zaradio je i povredu koja ga je udaljila od tima u Čarltonu.

Aleksandar Filipović (20) - Leskovčanin je jedan od retkih reprezentativaca koji posle EP u Litvaniji nisu promenili klub. Ostao je u Jagodini u kojoj ima ulogu standardnog prvotimca a ne treba zaboraviti da mu je prethodnog leta propao transfer u Fulam zbog problema sa dobijanjem radne dozvole.

Filipovic

Nikola Antić (21) - Do mesta u reprezentaciji stigao je kao levi bek Rada a prethodnog leta pojačao je Crvenu zvezdu u kojoj nije dobio šansu da igra. Nakon raskida saradnje pridružio se Filipoviću u Jagodini ali ni u tom superligašu nema dovoljnu minutažu, odigrao je tek tri utakmice za "Ćurane".

Nikola Antic

Sergej Milinković-Savić (20) - Posle EP vezista omladinske reprezentacije dobio je dovoljno prostora u matičnom klubu pa je posle sezone u Vojvodini prodat Genku u kojem se izborio za ulogu prvotimca. Može se reći da poput Predraga Rajkovića njegova karijera ide uzlaznom putanjom.

Sergej Milinkovic-Savic

Nemanja Maksimović (20) - Za ovog mladog igrača koji je ponikao u Crvenoj zvezdi reprezentacija je trebalo da bude odskočna daska. Dok je nastupao za "Orliće" nije imao klub ali posle šampionata u Litvaniji nije dobio priliku da igra u nekoj jačoj ligi.

Nemanja Maksimovic

Dve solidne sezone u dresu Domžala a zatim i selidba u kazahstansku Astanu obeležile su Maksimovićev razvojni put. Na startu kazahstanskog šampionata pruža odlične partije, već je postigao tri gola i očekuje se da bude deo reprezentacije koja će na leto igrati na Mundijalu za igrače do 20 godina.

Andrija Luković (20) - Strelac gola kojim je Srbija savladala Francusku u finalu Evropskog prvenstva dobio je priliku da se oproba u PSV-u nakon uspeha sa nacionalnim timom, ali je tek godinu dana kasnije prodat holandskom velikanu.

Andrija Lukovic

Još uvek nije debitovao za prvi tim "Filipsovaca" a šansu da igra dobija u drugom timu za koji ne pruža preterano zapažene partije. Ostaje nada da će mu sezona na izmaku poslužiti da se u potpunosti adaptira na novu sredinu.

Marko Pavlovski (21) - Kapiten zlatnih "Orlića" bio je sjajan na čitavom prvenstvu i činilo se da će dobiti pravu šansu na početku sezone u OFK Beogradu. Uprava OFK-a je međutim morala da ga proda, izabrana destinacije je bio Porto, što je na prvu delovalo kao dobra zamisao, ali dve godine kasnije Pavlovski je u drugoj ekipi Porta (između prvog tima i klupe) bez previše šansi da ga u dogledno vreme vidimo u A timu.

Marko Pavlovski

Uroš Đurđević (21) - Bivši napadač Rada je 6 meseci nakon titule napustio Baniicu. Posle peripetija, iako već viđen u nekom od srpskih velikana, otišao je u Vitese. U Holandiji nije još uvek stigao do prvih 11, ali je na klupi, ulazi u igru, a postigao je i jedan, doduše sjajan gol.

Djurdjevic

Aleksandar Mitrović (20) - O "zlatnom dečaku" Evropskog prvenstva za omladince iz 2013. godine uglavnom dosta toga već znate. Jedan je od najboljih mladih napadača Evrope, na korak je od unosnog transfera i velika je verovatnoća da će ga Anderleht na leto dobro unovčiti.

Aleksandar Mitrovic

Ono što moramo istaći jeste da je upravo Aleksandar Mitrović jedini iz generacije zlatnih "Orilića" koji je stigao do "A" selekcije nacionalnog tima i u njoj se ustalio.

Stefan Čupić (20) - Rezervni čuvar mreže omladinske reprezentacije strpljivo je čekao na svoju šansu u OFK Beogradu i sada je prvo rešenje među stativama superligaša sa Kraburme. Čini se da bi i ovaj mladić u dogledno vreme mogao da napreduje ka zapadnoj Evropi jer u domaćem šampionatu pokazuje zavidan nivo forme.

Cupic

Mijat Gaćinović (20)
- Još uvek je član novosadske Vojvodine ali više nije u vlasništvu kluba koji je prava na njegov ugovor prodao švajcarskom investicionom fondu. Standardan je prvotimac i biće deo reprezentacije do 20 godina koja na leto učestvuje na Mundijalu.

Gacinovic

Dejan Meleg (20) - Meleg je još jedan biser koji je Vojvodina proizvela tih godina, a zatim pustila za relativno mali novac. Meleg je odmah posle EP otišao u Ajaks gde je seonu proveo kaleći se u mladom timu za koji je igrao odlično. Ove sezone je prosleđen na pozajmicu u Kambur gde je solidno odigrao polusezonu, da bi se zatim vratio u drugi tim Ajaksa.

Dejan Meleg

Aleksandar Čavrić (20) - Čavrić je posle dobrih igara u OFK Beogradu sazreo za veliku scenu. Ovog leta se pridružio Milinković-Saviću u Genku i odmah se izborio za pristojnu minutažu u prvoj sezoni.

Aleksandar Cavric

Ognjen Ožegović (20) - Da pre desetak dana nije napravio jako nesportski gest na Karaburmi malo ko bi pisao o njemu kao napadaču koji je napredovao u prethodnih 20 meseci. Nakon Evropskog prvenstva stigao da promeni klub na svakih 6 meseci otprilike. Posle Zvezde, Voždovca, Rada i Jagodine, stigao je u Borac iz Čačka.

Ozegovic

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke