FSS nastavlja borbu protiv FS Kosova

Autor: Beta Beta
petak 13.05.2016.
22:12
Izvor: Beta

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Željko Kojić rekao je danas da odluka o prijemu Kosova u FIFA može da ima "ozbiljne implikacije" na buduće odnose u svetskom i evropskom fudbalu.

fss.rs
fss.rs

Povezane vesti

Svetska fudbalska federacija (FIFA) je sa 141 glasom "za" i 23 "protiv" primila Kosovo kao svoju novu, 210. članicu.

"Mislim da je dosta delegata upoznato sa stavom našeg Saveza po pitanju prijema Kosova u međunarodne fudbalske organizacije. Kao i svih proteklih godina, kada smo se principijelnim stavovima i pravnim argumentima protivili prijemu ovog saveza u članstvo krovnih fudbalskih organizacija, tako i ovoga puta, na današnjoj sednici, naš Savez će glasati protiv prijema", rekao je Kojić uoči glasanja u Meksiku.

Kojić, koji se delegatima obratio u ime FSS-a, kazao je da je prijem Kosova u Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) nedavno u Budimpešti ispunio uslove za prijem u FIFA, ali da duboka podeljenost delegata UEFA govori da su postojale ozbiljne pravne dileme u pogledu validnosti prijema.

"Moram da istaknem da su delegati Kongresa UEFA, na istoj sednici odbili da daju saglasnost na promene člana pet, stav jedan Statuta UEFA, kojim bi se eventualno stvorio pravni okvir za prijem", naveo je Kojić i dodao da taj član podrazumeva da u UEFA mogu da se prime samo članice Ujedinjenih nacija, što Kosovo nije.

Potpredsednik FSS je rekao da je prijem Kosova u UEFA potpuno nestatutarno i pravno neutemeljeno jer je odbijeno da se promeni taj član Statuta i da je Kosovo trebalo da bude skinuto sa dnevnog reda.

Kojić je rekao da FSS priprema podnesak Sudu za sportsku arbitražu i da veruje da će odluka u Lozani biti pravična.

On je pred delegatima FIFA rekao da se FSS ne protivi tome da se fudbal igra na svim delovima planete, ali da se zalaže da se primenjuju pravila i da se savezi koji ne ispunjavaju uslove ne mogu da budu primljeni u UEFA i FIFA.

"U protivnom, otvoriće se drugi slični slučajevi, tako da bi u budućnosti UEFA i FIFA mogli da budu izloženi mnogim zahtevima za prijem u članstvo, a da zemlje iz kojih su savezi nisu punopravni članovi UN", dodao je on.

Kojić je ocenio da u čitavom slučaju ima mnogo politike i motiva koji bi trebalo da ostanu van sporta.

"Mora se imati u vidu da je Kosovo i Metohija shodno važećoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN, deo Srbije pod upravom UN. Fudbalski klubovi sa teritorije Kosova i Metohije (sa srpskim igračima), uključeni su u sistem fudblskog sporta gde nadležnost ima FSS. Postavlja se pitanje kako će ovi klubovi ubuduće egzistirati i kako će se takmičiti", rekao je Kojić.

Kao veoma važno, prema njegovim rečima, postavlja se pitanje kako će savezi čije države nisu priznale Kosovo, organizovati međusobne utakmice i kako će se primenjivati protokol pred utakmice.

"Takođe, postavlja se pitanje kako je rešeno pitanje bezbednosti i sigurnosti na stadionima na teritoriji Kosova i kako će se čitava situacija generalno odraziti na stanje na ovoj teritoriji", zaključio je on.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Аполо
Saturday, 14.05.2016
01:10

Pa jesmo se obratili na kraju sudu u Lozani ili smo vec digli ruke?

avatar
Saturday, 14.05.2016
08:59

Kojić je rekao da FSS priprema podnesak Sudu za sportsku arbitražu i da veruje da će odluka u Lozani biti pravična.

avatar
Don.Mile
Friday, 13.05.2016
22:53

presmesna smo drzava ... nema sta ...

avatar
Hary
Friday, 13.05.2016
22:43

Po ovome fudbal ce prestati da se igra...