FK Vojvodina: "Pokradeni smo!"

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 04.03.2016.
18:31
Izvor: Sportske.net

Fudbalski klub Vojvodina oglasio se saopštenjem za javnost nakon što je bivši potpredsednik Dragoslav Vuković sa klupskog računa naplatio novčana sredstva u iznosu od 750.000 evra.

BETA/BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS
BETA/BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Povezane vesti

Superligaš iz Novog Sada odlučio je da se oglasio saopštenjem za javnost povodom ovonedeljne odluke Dragoslava Vukovića da pusti menicu i tako naplati 750.000 evra od fudbalskog kluba Vojvodina.

Pisali smo o tome da je bivši potpredsednik FK Vojvodina i vlasnik firme "Vuković 1967" naplatio 750.000 evra sa klupskog računa pozivajući se na to da mu Novosađani duguju višemilionsku sumu na ime transfera Sergeja Milinkovića-Savića iz Genka u Lacio.

Fudbalski klub Vojvodina tvrdi da se radi o krađi i finansijskom urušavanju kluba a saopštenje novosadske "Stare Dame" prenosimo u celosti:

"Povodom nedavnog prenosa novčanih sredstava u iznosu od 750.000 evra sa računa FK Vojvodina na račun kompanije „Vuković 1967“ DOO, odnosno njenog vlasnika Dragoslava Vukovića, fudbalski klub Vojvodina obaveštava javnost da je reč o protivpravnoj i nezakonitoj zloupotrebi menice od strane bivšeg potpredsednika FK Vojvodina Dragoslava Vukovića, kojom je fudbalskom klubu Vojvodina nanet izuzetno težak finansijski udarac.

FK Vojvodina
Foto: fkvojvodina.rs

U cilju upoznavanja javnosti sa tačnim i preciznim informacijama, fudbalski klub Vojvodina podseća na redosled događaja koji su prethodili ovom nezakonitom delu:

- 28. 4. 2014. godine, tadašnji Upravni odbor FK Vojvodina, na čelu sa predsednikom Milenkom Jokićem i potpredsednikom Dragoslavom Vukovićem, potpisao je ugovor (delovodni broj 129/2014) sa preduzećem "Vuković 1967" DOO iz Veternika, čiji je vlasnik upravo tadašnji potpredsednik FK Vojvodina Dragoslav Vuković;

- Na osnovu tog ugovora, preduzeće „Vuković 1967“ DOO steklo je 50% ekonomskih prava koja ostvaruje na tadašnjem fudbaleru Vojvodine Sergeju Milinković-Saviću;

- Po tom ugovoru, preduzeće „Vuković 1967“ DOO trebalo je da isplati iznos od 360.000 evra na tekući račun FK Vojvodina, što nikada nije izvršeno u potpunosti;

- 20. 6. 2014. godine, Upravni odbor FK Vojvodina, na čelu sa predsednikom Zoranom Šćepanovićem, realizuje transfer tadašnjeg prvotimca Vojvodine Sergeja Milinković-Savića, koji je prethodno rukovodstvo već bilo prihvatilo, u belgijski FK Genk za iznos od 850.000 evra, pri čemu je preduzeće "Vuković 1967" DOO steklo pravo na prihod od 425.000 evra, odnosno polovinu obeštećenja koje je pripalo FK Vojvodina.

Na ime navedenog potraživanja, fudbalski klub Vojvodina je preduzeću "Vuković 1967" DOO ranije uplatio iznos od 200.000 evra, a to preduzeće je, putem prinudne naplate, ove nedelje sa računa FK Vojvodina naplatilo dodatni iznos od 750.000 evra, čime je preduzeće "Vuković 1967" DOO od FK Vojvodina naplatilo 525.000 evra više u odnosu na ugovoren iznos.

Fudbalski klub Vojvodina odlučno demantuje navode Dragoslava Vukovića, koji su se prethodnih dana pojavili u sredstvima javnog informisanja, da FK Vojvodina njegovom preduzeću duguje određeni višemilionski iznos, pri čemu Dragoslav Vuković navodno smatra da mu pripada polovina prihoda od transfera koji je FK Genk ostvario prodajom Sergeja Milinković-Savića u italijanski FK Lacio.

Sergej Milinkovic-Savic

Prema saznanjima do kojih je došao fudbalski klub Vojvodina, Dragoslav Vuković je u nekoliko navrata kontaktirao fudbalske klubove Genk i Lacio i od njih pokušao da naplati iznos za koji smatra da mu se duguje, ali je u tim klubovima odbijen i to uz konstataciju da su njegovi zahtevi i potraživanja neosnovani i protivpravni.

Podsećamo da je, upravo sa ciljem sprečavanja ovakvih malverzacija, UEFA nedavno usvojila propis po kojem je klubovima zabranjeno da prodaju pravo na ugovor igrača trećem licu, što je upravo ono što su uradili prethodna uprava FK Vojvodina i njen tadašnji član Dragoslav Vuković.

Novac koji je Dragoslav Vuković protivpravno prisvojio sa računa FK Vojvodina jeste iznos koji je na račun FK Vojvodina uplaćen kao obeštećenje za transfer Ognjena Ožegovića u kineski FK Čangčun Jatai. Iako je bilo planirano da se transfer Ognjena Ožegovića ne realizuje pre završetka tekuće sezone, usled nasleđenih dugovanja koje FK Vojvodina ima prema bivšim igračima, svojim poveriocima, ali i trenutnom igračkom kadru i Radnoj zajednici, Upravni odbor FK Vojvodina doneo je odluku kojom je želeo i morao da reguliše nasleđena dugovanja iz prošlosti.

Ognjen Ozegovic
Foto: Beta/DraganGojić/Ev

FK Vojvodina ne duguje Vukoviću ništa i nikakva presuda ne postoji, kako on lažno obaveštava medije, da bi prikrio svoju nečasnu radnju, jer ne postoji sud koji bi presudio da FK Vojvodina plati 50% od iznosa koji je klub iz Belgije ostvario prodajom svog igrača.

Tokom ove nedelje, pravni i finansijsko-ekspertski tim FK Vojvodina prikupljao je svu potrebnu  dokumentaciju, kako bi pred nadležnim sudovima i institucijama započeo proceduru za zaštitu pravde i interesa FK Vojvodina.

Fudbalski klub Vojvodina apeluje na sve fudbalske i državne organe da hitno reaguju povodom ovog slučaja i spreče da se slične malverzacije ikada više dogode u bilo kom sportskom klubu u Srbiji. Istovremeno, FK Vojvodina moli svoje poverioce za strpljenje u vezi sa isplatom zaostalih dugovanja dok novac FK Vojvodina ponovo ne bude na njenom računu i raspolaganju
" navodi se u saopštenju FK Vojvodina.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Goran Zdravkovic
Friday, 04.03.2016
20:10

Verujem da ste u pravu ali posle onakve kradje po pitanju Ascerica i ko mu je dozvolio da igra jer automatski Javor vas je trebao dobiti 3:0 jer igrali ste sa igracem koji nema pravo po svim pravilima UEFA i FIFA, sad vam se ovo obija o glavu jer i od vasih lopova u upravi ima vecih...