EURO U21 - Srbi "najgori od sve dece"

Autor: Boban Filipović
četvrtak 25.06.2015.
18:21
Izvor: Sportske.net

Jedan bod, jedan postignut gol, poslednje mesto u grupi, mlada reprezentacija Srbije završila je učešće na Evropskom prvenstvu kao najgora reprezentacija.

fss.rs
fss.rs

Povezane vesti

Počeli smo dobro turnir, Filip Đuričić je promešao odbranu Nemaca i matirao Ter Štegena na startu prve utakmice, i to bi otprilike bilo sve što su mladi reprezentativci Srbije uradili u Češkoj.

Protiv favorizovanih Nemaca nije materijalizovana brojčana prednost na terenu, 'Orlići' su se ugledali na seniore i uplašili pobede, onda je po 'prirodi stvari' usledio debakl protiv domaćina Češke, da bi Danska u poslednjem kolu raspršila sve nade o plasmanu na Olimpijske igre.

Osim izjave selektora Dodića, koja poprilično vređa inteligenciju, o zamoru njegovim pulena usled praćenja finalne utakmice omladinske reprezentacije protiv Brazila, još uvek nismo dobili valjanu analizu ovog debakla, a verovatno nikada i nećemo dobiti prave odgovore zbog čega je srpski fudbal doživeo novi fijasko.

Podsetimo da je ovu selekciju na Evropsko prvenstvo odveo Radovan Ćurčić, koji je valjda na ime "velikih zasluga" i one 'Javor style' pobede u baražu protiv Španaca prekomandovan za selektora A reprezentacije. Vrlo dobro znamo koliko je taj potez saveza urodio plodom.

Generaciju je tokom celog ciklusa vodio jedan 'razredni starešina', a na 'maturu' odveo drugi. I to bez najboljih 'đaka'.

Mladen Dodic

Gol koji nas je odveo u Češku postigao je Filip Kostić, koga nije bilo u ovom Dodićevom timu. Štutgart je dao zabranu, navodno pod obrazloženjem da seniorski reprezenatativac ne može da se troši na takmičenju mladih reprezentacija.

Inače, 'Švabe' su uredno poštovale UEFA kalendar kada su u pitanju igrači koji brane boje Nemačke, Moric Lajtner je 'corpus delicti', tako da ostaje nejasno zbog čega FSS nije intervenisao u ovom slučaju.

No, to je samo jedan od propusta.

Dešavalo se i ranije da igrači koji su već naravili ozbiljnu priču u seniorksom fudbalu u datom trenutku budu pošteđeni na nekim ranijim U21 Evropskim provenstvima  na kojima je naša reprezentacija imala i te kako uspeha i osvajala medalje. Takav slučaj bio je npr. sa Nemanjom Vidićem, Mirkom Vučinićem, Marjanom Markovićem itd...

Međutim, nemoguće je ne postaviti pitanje odsustva Aleksandra Mitrovića, Lazara Markovića ili Matije Nastasića sa ovog takmičenja.

Koji su to njihovi dometi u A reprezentaciji Srbije da bi dobili alibi za preskakanje EP za mlade?

Šta je bilo ko od njih tako značajo uradio u dresu 'Orlova' da bi tako olako bili pošteđeni 'cimanja' da igraju u svojoj uzrasnoj kategoriji?

Da nije možda Markec imao bolju sezonu od svog klupskog druga Emrea Čana u Liverpulu ili Matija Nastasić od Maksa Mejera u Šalkeu? Ni najžešće Srbende se ne bi tako lako usudile da odgovore potvrdno na ovo pitanje. Belgijanci nisu učestvovali u Češkoj tako da Mitrogola, najboljeg strelaca Andrlehta iz prošle sezone, nemamo s kim valjano da uporedimo.

Falio je ovoj reprezentaciji i Nemanja Radoja iz Selte, koji je, istina, kuburio s povredama u finišu sezone.

Epilog: Srbija je završila takmičenje kao poslednja u svojoj grupi sa jednim osvojenim bodom što je čini najgorom reprezentacijom na Evropskom prvestvu do 21 godine koje se održava u Češkoj.

Ovaj rezultat znači da zlatni 'Orlići', tzv. 'Novozelanđani' neće imati priliku da brane boje Srbije na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru naredne godine.

Mada, kako reče Dodić i oni su krivi za to...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

10 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Saki123
Friday, 03.07.2015
14:25

Svaka cast za tekst !

avatar
Nikola Nikola
Thursday, 25.06.2015
22:38

Ništa, sledeći ciklus U21 dati Paunu u ruke. Prebaciti ovu U20 kompletno i zameniti par igrača (Ristić, Jović, Pantić, možda Radonjić ako se ustali u Zvezdi..., a izbaciti Fiću Jankovića), takođe Markovića i Mitrovića vratiti u U21 kako ne bi kačili na sebe taj gubitnički mentalitet, a ujedno će se uhodati za te 2 godine i sa ovim šampionskim momcima, dodati tu još par momaka iz generacije '94 kao što je Meleg (koji je levonog, a igra desno, pa može Žileta da menja po potrebi) i onda tamo 2017. nakon završenog tog ciklusa, Pauna u A, ekipu je već stvorio, doda im se samo Nastasić, Kostić i eventualno nego od momaka iz generacije '91 i '92 i to je to.

avatar
Barça el honor
Thursday, 25.06.2015
19:07

Kad osvojis samo bod u 3 utakmice,a od te 3 na 2 odigras jako lose naravno da nije dobro. Ali mislim da je uspeh sto su se plasirali na euro,ipak je tu samo 8 ekipa. Jednu spaniju sa super zvezdama smo izbacili.Evo i englezi sa takodje super zvezdama nisu grupu prosli. Uz to nismo bili kompletni na ovom euru.

avatar
Nikola Nikola
Thursday, 25.06.2015
22:34

Ne da nismo bili kompletni, nego nama bukvalno cela starta postava nije igrala. Mnogi ovde zaboravljaju da bi i bar 3-4 igrača iz U20 bili standardni u ovoj ekipi - imenima igrači koji su stvarno falili: Kostić, Marković, Nastasić, Mitrović, Rajković, Milinković Savić, Veljković, Živković...

avatar
Povratak kraljaBAN23
Thursday, 25.06.2015
19:04

Uspeh je i otići na EP U21 tj. među 8/54 reprezentacije, a razloga zašto je tamo doživljen neuspeh ima mnogo. Kostić i Nastasić nisu dobili dozvole nemačkih klubova dok je Mitrović povređen igrao i meč za A selekciju protiv Danske, ne znam šta je u pitanju sa Markovićem. U21 bez A i U20 reprezentativaca realno nije imala šta da traži, pogotovo jer su ostali bili u najjačim sastavima. Mi smo bili lišeni pomoći 4 A reprezentativca koji bi sigurno igrali u prvoj postavi i još par igrača iz U20 koji bi takođe zauzeli mesto među 11 tako da smo mi praktično igrali sa drugom postavom na ovom EP U21.

avatar
Djordje Vukicevic
Thursday, 25.06.2015
19:35

Ne zaboravi farsu od trenera.

avatar
indija durot
Thursday, 25.06.2015
18:57

Budimo realni,momci nisu krivi,ipak smo jedna od 8 repki u Evropi koji su se uopste kvalifikovali,ako tome dodamo da nisu igrali najbolji Zivkovic,Markovic,Mitrovic,Kostic....Kriv je savez,da smobili kompletni obezbedili bi smo olimpijadu na koju su zasluzili da odu orlici iz Zelanda...Sveukupno Srpski fudbal bi napredovao,porasle bi cene igraca,klubovi bi ojacali..

avatar
Dr Pavlovic
Thursday, 25.06.2015
20:32

Vidim od Olimpijskih igara 2008 srpski fudbal napreduje...

avatar
Srba Stamenkovic
Friday, 26.06.2015
13:21

Na Olimpijske igre 2008 smo otisli u katastrofalnom sastavu zato sto najbolji igraci nisu hteli da igraju,ono po cemu su te igre upamcene je da je selektor A tima bio selektor olimpijske reprezentacije i crveni karton Rajkovica.

avatar
Povratak kraljaBAN23
Thursday, 25.06.2015
18:54

Dmitrović, Petković, Stojković, Pantić, Spajić, Ćosić, Čaušić, Kovačević, Mijailović, Srnić, Đuričić i Milunović su 12/22 igrača najgore reprezetnacije na EP U21 koji su nekada igrali ili igraju za Crvenu zvezdu. Tole nemoj da se kriješ iza neuspeha reprezentacije U21 kada je za to najzaslužnija Crvena zvezda koja je dala najviše igrača.