Dve godine kasnije - Paun otkrio kako su "Orlići" pokorili svet!

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 09.06.2017.
17:34
Izvor: Sportske.net

Bivši selektor omladinske reprezentacije Srbije koja je osvojila Mundijalito na Novom Zelandu u razgovoru za FIFA otkrio kako su "Orlići" pokirili svet.

Epa/John Cowpland
Epa/John Cowpland

Povezane vesti

Najveći uspeh koji je ostvaril jedna reprezentativna selekcija samostalne Srbije dogodio se 20. juna 2015. godine na Novom Zelandu.

Pre nešto manje od dve godine "Orlići" su osvojili titulu prvaka sveta savladavši u finalu favorizovanu selekciju Brazila golom Nemanje Maksimovića u poslednjim minutima drugog produžetka.

Bio je to nestvaran uspeh, "Orlići" su ga gradili na potpuno neverovatan način zbog čega je dodatno dobio na težini. Dve godine kasnije bivši selektor Veljko Paunović evocirao je uspomene u razgovoru za zvanični sajt FIFA.

"Nakon trijumfa u polufinalu usledilo je veliko slavlje. Oko tri sata posle ponoći zaustavio sam sve i rekao članovima stručnog štaba: 'Okej, gotovo je sa proslavom. Vratimo se na posao!'. Shvatio sam da su svi bili zadovoljni onim što smo uradili. Samo igranje u finalu protiv Brazila predstavljalo je veliki uspeh i to su znali svi u našoj zemlji. Ali ja nisam bio zadovoljan i nisam želeo da moji igrači budu jer sam osećao da možemo do trofeja. Od tog momenta postojala je samo jedna misao: 'Pobediti Brazil!'" rekao je za zvanični sajt FIFA trener Čikaga.

Izabranici Veljka Paunovića ušli su u finale kao ekipa sa malim šansama protiv velikog Brazila, četvorostrukog osvajača Svetskog prvenstva u ovoj kategoriji.

"Nisam želeo da pripremam utakmicu na neki poseban način. Jednostavno sam rekao igračima da izađu na teren i uživaju. Kazao sam im da puste da njihov talenat izađe iz njih. Rekao sam im još da se ne osećaju inferiorno. Da bih im to objasnio morao sam da im pokažem neke snimke iz svoje igračke karijere kada sam uspevao da pobedim Brazilce. Rekao sam: 'Ako sam mogao ja, vi možete takođe, moguće je proturiti Brazilcu loptu kroz noge!' Ako pogledate tok akcije kod pobedonosnog gola videćete da smo im proturili loptu kroz noge. Fantastično" objasnio je Paun.

Čovek kojeg su mnogi želeli na poziciji selektora "A" reprezentacije karijeru je nastavio u Čikagu. Uprkos tome, Veljko ne krije da je osvajanje Mundijalita najveći uspeh u njegovoj karijeri.

"Osvajanje Svetskog prvenstva je jedna od najboljih stvari koja mi se dogodila u životu, a to ne kažem samo iz perspektive profesionalnog igrača i trenera. Još uvek me prolazi jeza kada gledam hajlajtse iz finalne utakmice. Bio je to ogroman uspeh za našu zemlju, posebno zbog toga što je ostvaren od strane grupe sjajnih ljudi" zaključio je Paunović.

Bivši selektor "Orlića" dodao je da održava kontakt sa igračima, da jedni drugima uredno čestitaju rođendane i druge profesionalne uspehe, kao i da će se na godišnjicu uspeha zajedno prisetiti onoga što su uradili na Novom Zelandu.

Srbiju će uskoro na svetskom tronu naslediti jedna od dve selekcije koje su izborile plasman u finale Mundijalita koji se održava u Južnoj Koreji.

Titulu prvaka sveta u uzrastu do 20 godina poneće Venecuela ili Engleska, selekcije koje će se za trofej boriti u nedelju od 12 časova po srednjeevropskom vremenu.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
prike
Friday, 09.06.2017
18:19

Као мајор Гавриловић, као Стеван Синђелић, војвода Мишић... Најбољи мотивациони говор икада, прожет агором. Ово треба проучавати и приказивати на предавањима будућим тренерима.

avatar
Čerek Republika Srps
Friday, 09.06.2017
17:45

Mnogo dobra generacija. Nekako se vecina igraca posle tih omladinskih uspjeha izgubi na prelazu u seniorski fudbal ali ne I nasi,vecina je uspela manje vise da karijeru usmeri na pravi put.

avatar
CZYNWA
Friday, 09.06.2017
20:15

Sva sreca da je tako. Ako Bog da da svi dobiju poziv u A tim uskoro. Jedino su: Babic, Saponjic i Zdjelar napravili pogresne korake sto se karijere tice, ali mladi su, ima jos vremena za njih.

avatar
goxy80kvCZ
Saturday, 10.06.2017
14:52

Iskreno mislim da Saponjic ne moze nesto ni da pokaze ali daj Boze da gresim

avatar
R E V O L T
Friday, 09.06.2017
17:41

Kad se setim da je Stojanovic mislio da je jednom namerno izveo Sergeja zato sto je hteo da ukrade vreme pred kraj i svaka sekunda mu je bila od vaznosti, a ovaj je u tom trenutku bio najudaljeniji od nase klupe Hahaha A ko zna, mozda tu i ima istine:-) Nadam se da ce slican govor pred finale sad u nedelju odrzati i selektor Venecuele, najveci motiv bi imali da igraju protiv Amerikanaca, ali neka se sete od koga su oni nastali, bice dovoljno da grizu kao nenormalni:-D

avatar
goxy80kvCZ
Saturday, 10.06.2017
14:51

Jes da si grobar 😀ali se slazem sa tobom i ja bih voleo da Venecuela osvoji

avatar
R E V O L T
Saturday, 10.06.2017
18:51

Bice jako tesko, ali sad ili nikad:-D