''Delije'', sećate li se Minhena? Dejo otkrio još jedan čudesan podatak!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 10.04.2016.
10:43
Izvor: Sportske.net, blic.rs

Svaki pravi navijač Crvene zvezde ''i u pola noći'' mora da zna šta se dogodilo 10. aprila 1991. godine. Najslavniji dani Zvezdine istorije...

crvenazvezdafk.com
crvenazvezdafk.com

Povezane vesti

Za one mlađe, podsećanje da je Crvena zvezda te aprilske večeri u Minhenu pobedila moćni Bajern sa 2:1 i napravila ključni korak ka Bariju i kasnijoj tituli prvaka Evrope.

Crvena zvezda je na teren izašla u sledećem sastavu, onom najboljem, antologijskom: Stojanović, Radinović, Marović, Jugović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević i Binić.

Igralo se pred 64.000 gledalaca na Olimpijskom stadionu u Minhenu, a prvi su do gola stigli dmaći, već u 24. minutu preko svog napadača Volfarta.

Međutim, Zvezda nije dozvolila da je ovaj primljeni gol poremeti, igrala je hrabro, organizovano, znala je šta hoće i u finišu prvog poluvremena Darko Pančev je doneo izjednačenje beogradskim crveno-belima - 1:1.

Tim rezultatom se ušlo u drugo poluvreme, a pobedonosni gol za preokret i istorijski trijumf Crvene zvezde postigao je Dejan Savićević, posle sjajne kontre Beograđana u 75. minutu utakmice - 1:2.

Prošlo je četvrt veka od tog trijumfa, a popularni Dejo je danas u intervjuu za ''Blic'' evocirao uspomene na tu nezaboravnu utakmicu.

''Ostao mi je upečatljiv ogroman pritisak koji smo osećali, jer je Bajern pre meča sa nama imao niz od 47 mečeva bez poraza na svom terenu u evropskim okvirima.

Mi smo imali mladu, odličnu ekipu koja je u prethodnoj sezoni stekla veliko iskustvo u porazu od Kelna, kada smo u Beogradu pobedili 2:0, a u revanšu, kada niko nije očekivao, izgubili 3:0. To nam je svima bila velika škola.

Iako smo bili dosta mladi, nismo se uplašili, hrabrili smo jedni druge, govorili da su i oni od krvi i mesa.

Kada sada razmišljam o toj pobedi, smatram da je ravna tome da danas pobedite Barselonu na 'Nou Kampu'. To je bio fantastičan rezultat'',
objašnjava Savićević.

Ono čega se danas retko ko seća, Savićević je još jednom podsetio i na taj način potvrdio kakvu čudesnu disciplinu u igri je imala ekipa Ljupka Petrovića u to vreme.

Savicevic

''Na Olimpijski stadion smo istrčali sa sedmoricom igrača koji su imali žute kartone. Zamislite sad da u takvom dvomeču niko ne dobije drugi žuti i da svi zadržimo pravo nastupa u Bariju. To govori koliko smo bili stabilni kao tim'',
podseća Dejo.

Naravno, navijači Crvene zvezde bi voleli svoj tim da i danas vide u evropskom vrhu, ali današnja realnost je drugačija. Nažalost...

''Sada su druga vremena i mislim da ni klubovi iz bivše SFRJ, ali i iz Istočne Evrope nemaju šansu da ponove naš uspeh. Uzmite samo primere Zenita i Šahtjora, koji godinama mnogo ulažu, ali ih nema u završnici Lige šampiona'', dodaje Savićević, a u prilogu možete da se podsetite Zvezdinog velikog trijumfa u Minhenu.

Ne propustite

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
i.sarajevo
Sunday, 10.04.2016
14:35

nerazumijemljude sta hoce reci,da se fudbal poceo igrati s ligom sampionai ranije se igrao fudbal mocne ekipe ko pamti trio milana , neko ovdje zeli reci da je barsa real milan tada bajern ...poceli igrati fudbal od prije petnaestak godina,,,,,,zvezda u to vrijeme igrala je fudbal sa svima ravnopravno napadacki razlog mogla je imala je kvalitet,,,,samo iz tog perioda jedinu utakmicu koju nije igrala napadacki a igrala je da osvoji kup je finale ks,,,zato pohvale treneru isao je mudro da budu upisani u istoriju,,,,kazu slucajno godinu prije protiv kelna cinimi se igrala polufinale izgubili zasluzeno ali i klub organizacija podbacila, sledeca krov evrope ,,treca god igrala u par drzava svoje utakmice zar nije odlucujuca za finale ili polu finale igrana u bugarskoj,,,,ili super kup veliki mancester misljenje fergusona pametnom dosta,,,,,zato taj period zvezde i cijelog srpskog fudbala ostaje upisan i zapisan u istoriji uefe,,,jer ovi sad iz fss cinimi se to bi da osporesa svojim pajtasima

avatar
gosfkcz
Sunday, 10.04.2016
13:38

Kakva akcija kod gola Bajerba...

avatar
ruud gullit
Sunday, 10.04.2016
12:34

Vezni red: Jugovic, Prosinecki, Savicevic. Pa to je stvarno san snova.

avatar
Sad il\' nikad!
Sunday, 10.04.2016
14:08

Drim tim tebra.

avatar
Korner-Pixi-GOOOOOOL
Sunday, 10.04.2016
11:45

Mi Zvezdaši ne možemo nikad našoj Zvezdi dati onoliko koliko je ona nama dala onda kad je na krov Evrope i sveta stala. Nećemo joj nikad toliko dati, a ono što je ona nama dala mnogi mogu samo sanjati.

avatar
Vanja Grubač
Sunday, 10.04.2016
11:32

'Sada su druga vremena i mislim da ni klubovi iz bivše SFRJ, ali i iz Istočne Evrope nemaju šansu da ponove naš uspeh. Uzmite samo primere Zenita i Šahtjora, koji godinama mnogo ulažu, ali ih nema u završnici Lige šampiona''...zato je i napravljen ovakav sistem da se ne dogodi više da neki mali klub osvoji kup šampiona pored toliko uloženih para u velike klubove sa samo tri četiri jake utakmice.

avatar
Don Silvio
Sunday, 10.04.2016
13:00

Moze biti da je to ali uvek moze doci do iznenadjenja. Recimo kad je porto bio prvak jest i to je bilo davno ali je bio isti format takmicenja njima niko nije davao sansu a jos manju sansu su davali Monaku koji je eto stao na zadnjem koraku. Nista nije nemoguce, ako se nadje jedna dobra mlada generacija u svojoj skoli i na nju dodati par pojacanja dobrih moze doci i do rezultata. Pa zenit i csk su uzimali kup uefa ne tako davno

avatar
CIA-BIA-KGB
Sunday, 10.04.2016
15:13

Mali klub poput vaseg..