Da li su strane sudije rešenje za Superligu?

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 10.05.2017.
12:34
Izvor: Sportske.net

Sezona na izmaku obilovala je pritužbama na račun sudija pa se opravdano postavlja pitanje, da li su strani arbitri rešenje za Superligu?

Epa/Gerry Penny
Epa/Gerry Penny

Povezane vesti

Ma koliko Sudijska organizacija Fudbalskog saveza Srbije želela da zaštiti arbitre i prikaže ih u što boljem svetlu, činjenica je da smo u tekućoj sezoni bili svedoci mnogo grešaka koje su uticale na regularnost takmičenja.

Tačno je da sudije greše i u drugim ligama, ali je najveći problem u Srbiji taj što se stiče utisak da u nekim slučajevima postoji tendencija ili se prosto radi o neznanju.

Tako je i jedna od tema nove epizode "Partizanovog vesnika" posvećena pitanju angažovanja stranih arbitara u srpskom fudbalskom šampionatu.

"Sve ovo što je u tekućoj sezoni pokazala Sudijska komisija, sve ovo što smo imali prilike da vidimo, gde je glavno lice Srđan Obradović, ali gde i ovi drugi nisu mnogo bolji, govori o tome da mi dolazimo jako blizu, da neminovna odluka koje se nameće jeste delegiranje stranih fudbalskih sudija koji treba da sude srpsko prvenstvo" ističe autor i voditelj "Vesnika" Željko Pantić.

Ovakav komentar ujedno je i reakcija na tvrdnje generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića koji je u ponedeljak izjavio kako su "lopovi ukrali titulu Zvezdi".

"Ako imamo toliko nezadovoljstvo i toliku dreku oko sudija, ja ne vidim drugi izlaz nego da FSS preseče i u najmanju ruku Crvenoj zvezdi i Partizanu da sude strane sudije sa FIFA značkom" dodao je Pantić.

Delegiranje stranih arbitara za mečeve "večitih" rivala dalo bi prostora da i drugi klubovi uđu u borbu za titulu, smatra autor emisije "Partizanov vesnik".

"To će biti od pomoći Crvenoj zvezdi i Partizanu jer će se navikavati na evropski kriterijum suđenja ali će dozvoliti regularnije takmičenje u kojem će jedan Čukarički i jedna Vojvodina imati realnu šansu da postanu šampioni" ističe Pantić.

Crvenoj zvezdi je spočitano to da ima najveću protekciju od strane arbitara i to zbog činjenice da bivši funkcioner tog kluba Dušan Mrakić delegira sudije u Superligi, pa je to još jedan od razloga da stranci dele pravdu "večitima".

"Ako vidimo da su svi nezadovoljni, osim jednog kluba, koji je svog visokog funkcionera postavio da bude komesar za suđenje i koji je napravio od Sudijske organizacije navijačku grupu, ja mislim da taj predlog treba staviti na glasanje i da vidimo od ovih 16 klubova u elitnom rangu takmičenja koji klubovi će glasati da se Zvezdi i Partizanu utakmice realizuju uz suđenje stranih arbitara" zaključuje Željko Pantić.

Priča o delegiranju stranih arbitara nije prvi put pokrenuta u srpskoj fudbalskoj javnosti, ali ona nikada nije poprimila neki ozbiljniji ton pošto FSS nije uzimao u obzir ovakve predloge.

Činjenica je, međutim, da u tekućoj sezoni imamo previše sudijskih grešaka i da će sama Sudijska komisija FSS morati da sredi svoje redove ili se delegiranje stranih arbitara zaista nameće kao logičan potez koji bi sigurno doprineo smirivanju strasti u našem fudbalu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

20 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Man united
Wednesday, 10.05.2017
18:47

Pod hitno nam trebaju strane sudije. To godinama govorim. Kad jedan Mazic, sudija svetske klase ne moze da sudi po nahodjenju, vec mora po nalogu, onda znaj koliko je sati. Sa ovim sistemom, nikad slabiji timovi nece moci da konkurisu za titulu, uvek ce to biti Zvezda i Partizan. A sa strancima i Vosa bi imala cemu da se nada. Sa stranim sudijama bismo bili i privlacniji za privatizaciju klubova. Zar ne bi bilo lepo da imamo i mi jedan jak i perspektivan tim kao sto je sada Ludogorec. nece ovde niko uloziti pare ako u startu zna da uslovi nisu fer.

avatar
Don Silvio
Wednesday, 10.05.2017
16:26

Ne trebaju nama strane sudije, nama treba drzava koja ce da juri kriminalce a ne da daje posticaj na kriminal. Takodje trebaju se ove sudije dosta edukovati jer su indirektni krivci za los fudbal, nemaju osjecaj za igru seckaju konstantno igru sitnim inepotrebnim faulovima a o neujednacenom kriterijumu da nepricam

avatar
Burazer
Wednesday, 10.05.2017
14:18

Prvo- to mnogo kostanDrugo- zna se koje sudije su lose,oduzeti im licencu a dati Mazicu vise prostoranTrece- privatizovati klubovenCetvrto- ako trece nije moguce ukinuti fudbal u Srbiji, neka ostane samo reprezentacija ionako u njoj nema igraca iz srpske lige

avatar
paok
Wednesday, 10.05.2017
14:14

Nema potrebe za stranim sudijama ako ove nase sude bez nekog pritiska i moranja da za nekoga navlace. Ako tada i pogrese nista strasno, moze da se desi. Ali ako pokazuju nameru da nekoga ostete onda ih treba suspendovati na duzi rok.

avatar
Bojan Samardzic
Wednesday, 10.05.2017
14:04

Ko kaze da strane sudije nece biti pod pritiskom? Kakva je to logika, umjestno da se taj pritisak ukloni, hajmo dovesti strane sudije koje ce takodje biti podlozne tom pritisku. Ironija je i ta sto je jedan Mazic daleko najsvjetlija tacka naseg fudbala. Sudije su takodje jedna dimenzija u nasem fudbalu koju treba razvijati, paralelno sa svim ostalim koje su takodje veoma lose.

avatar
Man united
Wednesday, 10.05.2017
18:38

Ko moze da ih pritiska? Ne pripadaju nasem FSS i odatle niko ne moze da ima uticaj na njih.

avatar
Bojan Samardzic
Thursday, 11.05.2017
09:04

Teoretski da, mada teoretski mislim da je i nasa sudijska organizacija dosta nezavisna unutar FSS. Na prijetnje i pare niko nije imun. Dalje, kome bi oni odgovarali? Ko bi donosio ocjene, kaznjavao u sljucaju loseg sudjenja? Ok, ne bi bio prvi put da strane sudije negdje sude i dosta pitanja je vec rijeseno, ali ta kombinacija sa srpskim fudbalom mi se ne cini najboljom. Kad bih bio siguran da ce sve funkcionisati ok, bio bih za strane sudije, ali mislim da bi to donijelo vise novih problema nego sto bi rijesilo postojecih.

avatar
Filip MUFC
Wednesday, 10.05.2017
13:58

Da, resenje su!

avatar
Bojan Samardzic
Thursday, 11.05.2017
09:06

A sta mislis o stranim funkcionerima klubova? Ljudima koji bi profesionalno obavljali svoj posao, ne bi zvali sudije i upadali im u svlacionice? Ne bi lobirali unutar FSS, pisali saopstenja itd? Hocu da kazem da glavni problem, ono sto bas izjeda srpski fudbal, nisu sudije...

avatar
Wednesday, 10.05.2017
13:54

uuuuuuuu stranci su baš gadljivi na pare...

avatar
Carina_11303
Wednesday, 10.05.2017
13:29

Gašenje Partizana i Zvezde su rešenje za srpski fudbal. Ako ne, onda privatizacija i da jedina stvar koja državu zanima bude da svi plate sve što moraju.

avatar
nenadnenad1234
Wednesday, 10.05.2017
13:12

Zamislite sta bi se desilo kod nas da se svirao penal ko Romi protiv Lacia, ili da se prizna go ko u Nemackoj pre nekoliko godina, a lopta prosla pored gola, tako da manite se stranih sudija.

avatar
Algebra
Wednesday, 10.05.2017
14:31

Nije problem u krupnim stvarima koje se dešavaju jednom u 2-3 godine, kao taj gol Kislinga, ili Romin penal u derbiju Rima - problem je u ''sitnim'' stvarima koje su uvek vukle na Partizan i Zvezdu, a od pre par godina samo na Zvezdu, a koje su konstantne. Svaku utakmicu se svirne par ofsajda protivniku, iako nije ni blizu ofsajda, svaka ''mrtva'' situacija ide u korist Zvezde (do skoro i Partizana), na Zvezdinoj defanzivnoj polovini kriterijum je engleski, a kad Zvezda napada onda baletski. Dakle nisu problem krupni, sličajni i retki previdi, već oni ''sitni'' koji se prave namerno, a koji itekako, dugoročno, imaju uticaj na rezultat(e).

avatar
Algebra
Wednesday, 10.05.2017
15:48

Znam samo da u Engleskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji... titulu ne odlučuju sudije, kao kod nas. Svakako da Real, Barselona, Mančester, Čelzi, Bajern... imaju neke protekcija, ali ni blizu ovoga što se radi kod nas. Evo ti samo juče najbanalniji primer, rezultat je 2-1 za rad, bilo je 6 izmena, plus jedna povreda koje je pojela 2 minuta igre, i šta sudija radi? Produžuje 3 minuta. Koliko bi se igralo da je Zvezda jurila rezultat? 6-7 minuta minumum. Nikada ti nećeš razumeti srž problema u kom se nalazi naše društvo. Reprezentativni si primerak jedinke koju establišment obožava, jer se vodiš onom - krade se kod nas, ali mi rekao Pera da se krade i na zapadu, tako da ništa ne treba menjati. Razumem da navijaš za Zvezdu i da ti ovo danas, ali ostavi to po strani i navijaj za fudbal, pa makar šampion bio i neki seniorski Brodarac.

avatar
nenadnenad1234
Wednesday, 10.05.2017
15:17

A sad ozbiljno dal ti stvarno mislis da bi strane sudije sudile 50/50, bez navlanjenja za velike?

avatar
djoko
Wednesday, 10.05.2017
13:06

sav nam je fudbal u ekstazi, prsti od lepote. samo jos sudije da zamenimo i peta liga sveta! -.-'

avatar
SvetskiSampion
Wednesday, 10.05.2017
13:00

Bojan Radovanovic zna.

avatar
Pivko13
Wednesday, 10.05.2017
12:42

Sta pricate...vidi se sta se radi u Evropi a ne kod nas...kako je Barca prosla Psg pa Real Bayern...ostavite se corava posla...kod nas deca mogu da sude kakva nam je liga

avatar
Žeza
Wednesday, 10.05.2017
12:40

Naravno da je i to jedno od rešenja, ali najbolje je da se klubovi privatizuju ili na neki način izbace političare iz fudbala. Strane sudije treba da sude i neke utakmice manjh klubova , pogotovo pri kraju prvenstva. ALI OD TOGA NEMA NIŠTA.