Britanski Gardijan podsetio na legendarni meč u Humskoj, uz detalje koje niste znali!

Autor: Darko Mitrović
sreda 08.03.2017.
14:36
Izvor: Sportske.net

Nekad se uz ovakve utakmice rađala ljubav prema Partizanu...

Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube

Povezane vesti

U susret večerašnjoj revanš utakmici osmine finala Lige šampiona, između Barselone i Pari Sen Žermena, gde će Barsa pokušati da anulira četiri gola zaostatka iz Pariza, britanski Gardijan je objavio tekst o nezaboravnoj utakmici između Partizana i Kvins Park Rendžersa iz 1984. godine, kada su crno-beli u Kupu UEFA slavili sa 4:0 i tako napravili istorijski podvig, imajući u vidu da su u prvoj utakmici na ''Hajberiju'' poraženi sa 6:2.

I danas, više od tri decenije kasnije, takvi podvizi u evropskim takmičenjima prava su retkost.

Zbog toga i ne čudi da se britanski novinari odlično sećaju ovog dvoboja između Partizana i njihovog predstavnika, KPR-a.

U njihovom tekstu su, osim podsećanja na kretanje rezultata u dve pomenute utakmice i strelce ukupno 12 golova, postignutih u tom dvomeču, izdvojeni i neki zanimljivi detalji sa i oko terena.

Naravno, akcenat je stavljen na fenomenalnu atmosferu na prepunim tribinama stadiona u Humskoj, ali Britanci jisu propustili priliku ni da podsete na ubačene novčiće, pa i kuglične ležajeve u teren tokom revanša.

''Atmosfera u Beogradu je uvek važan faktor, ali fudbaleri KPR-a su dobrodošlicu doživeli sat pre početka utakmice, tokom inspekcije terena. Bombardovani novčićima i kugličnim ležajevima na stadionu, uz buku koju je stvaralo 45.000 navijača, što je šokiralo i trenera Alana Malerija.

'Nikada nisam video publiku koja može da generiše toliko naelektrisanja. To je bilo previše za naše mlade igrače''',
podseća Gardijan na trenerovu tadašnju izjavu.

Posle utakmice, on je sa svojim igračima 40 minuta bio zaključan u svlačionici, pre nego što je izašao pred novinare.

''Ovo je najgori rezultat u mom fudbalskom životu. Ne krivim nikoga pojedinačno. Primili smo četiri gola, a Partizan je bio briljantan. Nisu nam dozvolili da ih napadnemo.

Mi smo poraženi u Beogradu više od sat vremena pre početka meča. Video sam lica mojih igrača, koja su se promenila kada su izašli da osete atmosferu. To je bilo neverovatno!'',
prenosi Gardijan reči tadašnjeg trenera KPR-a.

U tekstu se takođe podseća i na spekulacije koje su u to vreme kružile na Ostrvu, da su fudbaleri Kvins Park Rendžersa pili previše alkohola pre meča, ali i posle utakmice.

''Ali, bez obzira šta je istina u tim pričama, kompletno iskustvo bilo je prava noćna mora za KPR'', zaključuje Gardijan.

Strelci za Partizan u revanšu: 3' Dragan Mance, 40' Dragi Kaličanin, 46' Miodrag Ješić, 63' Zvonko Živković

Partizan - Fahrudin Omerović, Nikola Marjanović, Slobodan Rojević, Ljubomir Radanović, Dragan Mance, Zoran Dimitrijević, Miodrag Ješić, Admir Smajić, Nikica Klinčarski, Drago Kaličanin, Zvonko Živković, Vladimir Vermezović i Nebojša Vučićević.

Trener - Nenad Bjeković.

Ne propustite