Beskrajni začarani krug i u njemu Zvezda!

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 06.08.2014.
10:51
Izvor: Sportske.net

Šampion Srbije dobio je uslovnu licencu za takmičenje u Jelen Superligi a već sada je jasno da Zvezda u roku od mesec dana neće moći da vrati dugove i spreči kaznu FSS koja spram gašenja kluba deluje kao mali problem.

crvenazvezdafk.com
crvenazvezdafk.com

Povezane vesti

Fudbalski klub Crvena zvezda pokušao je da promenom čelnih ljudi nakon letošnje kazne UEFA promeni kurs i pobegne sa ruba provalije po kojem hoda godinama unazad.

Zvezdan Terzić ulio je nadu navijačima da Zvezda može da se izbori sa problemima i ponovo postane respektabilan klub u domaćim i evropskim okvirima ali se nekoliko dana pre početka sezone čini da je ta misija praktično nemoguća.

Sam Terzić u utorak je izjavio da ni bez postavljanja vremenskih okvira nije u poziciji da garantuje da će klub opstati, a kada se uzme u obzir činjenica da je FSS dao mesec dana crveno-belima da izmire dugovanja, jasno je da se Zvezda zaista nalazi u mat poziciji.

"Zvezda ima 4.9 miliona evra duga prema klubovima i bivšim igračima i od tog novca 1.500.000 je po izvršnim odlukama disciplinskog sudije. To su pravosnažne presude i zbog njih ne možemo da registrujemo nove igrače. Ostalih 3.400.000 još nije ni došlo na 'disciplinsku', a FSS traži da se svih 4.9 miliona izmiri za 30 dana kao uslov za licencu za takmičenje. Nije realno da Zvezda to uradi, niti je realno da to bude kriterijum. FSS preteruje, zategao je kao da smo u Švajcarskoj, to mora da se izmeni" rekao je Terzić.

Šampion Srbije uspeo je u prethodnom periodu da dogovori reprogram duga prema FK Rad ali ostaje još 500.000 evra duga prema bivšim igračima i dva kluba koje Zvezda mora da reprogramira kako bi registrovala pojačanja.

Najviše se duguje Marku Vešoviću, oko 120.000 evra a tu su i dugovi prema Kaduu i Maksimoviću koji ukupno iznose više od 150.000 evra. Manje svote novca Zvezda duguje Slobodi iz Užica i Spartaku iz Subotice a sve su prilike da kompletan iznos crveno-beli ne mogu da namire niti reprogramiraju u narednih mesec dana.

"Da budem jasan, u narednih 30 dana ni Zvezda, ni drugi klubovi neće moći da izmire te nerealne zahteve. Zvezda je u najtežoj situaciji od osnivanja, razvaljena, devastirana, na korak do gašenja" ističe Zvezdan Terzić.

Rešenje za trenutne probleme leži u prodaji Darka Lazovića i Đorđa Rakića. Obeštećenjem od transfera te dvojice fudbalera crveno-beli bi mogli da trenutni dug ali, kako je već rečeno, u narednim mesecima i godinama na naplatu stiže još 3.5 miliona evra duga.

Iz trenutne perspektive crveno-beli neće uspeti da licenciraju pojačanja za novu sezonu jer rok ističe u četvrtak u ponoć ali taj problem bi mogao da bude najmanji u odnosu na ono što čeka čelnike kluba.

U narednih mesec dana Zvezda će morati da reprogramira ili izmiri dug kako bi mogla da licencira igrače ili će FSS posegnuti za kaznom koja bi mogla da znači oduzimanje bodova a čak ni to nije najgori scenario na "Marakani".

Postoji opcija da Zvezda izmiri tih 500.000 evra u roku od mesec dana a u tom slučaju dolazi se u poziciju u kojoj navijače i čelnike kluba čeka nova neizvesnost.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke