Analiza - Penal na 'Marakani' dokaz da se "veliki" favorizuju

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 02.05.2017.
21:18
Izvor: Sportske.net

Bivši fudbalski sudija Raka Đurović ocenio je večeras da je penal koji je Srđan Obradović dosudio za Zvezdu dokaz da se "veliki" klubovi favorizuju u Superligi.

Beta/BranislavBožić/Ev
Beta/BranislavBožić/Ev

Povezane vesti

Završnica fudbalskog prvenstva u Srbiji očekivano protiče uz mnogo talasanja pošto su "večiti" bodovno poravnati na četiri kola pre kraja.

Utakmice Crvene zvezde i Partizana prate se sa posebnom pažnjom, a sudije su pod lupom i meri se svaka odluka jer je ulog šampionska titula.

Za vikend je odigran derbi meč između Crvene zvezde i Vojvodine, a odluke Srđana Obradovića analiziraju se već treći dan.

Sekretar Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije Igor Radojičić u ponedeljak je pružio podršku Srđanu Obradoviću konstatacijom da je arbitar iz Jagodine donosio dobre odluke na stadionu "Rajko Mitić", a svoje viđenje spornih momenata večeras je dao i Raka Đurović.

Gostujući na televiziji "SOS Kanal" u emisiji "Crna Tačka" bivši fudbalski sudija prokomentarisao je dešavanja sa pomenutog meča i donekle se složio sa konstatacijama Igora Radojičića.

Raka Đurović se složio da su Srđan Obradović i njegovi pomoćnici prevideli igranje rukom Nikole Trujića u prvom poluvremenu, kada je napadač Vojvodine izbio pred Filipa Manojlovića i našao se u stopostotnoj šansi koja nije rezultirala golom.

Drugi sporni detalj bio je onaj iz drugog poluvremena kada je Nikola Antić isključen zbog navodnog psovanja glavnog sudije.

"Što se tiče kontakta među igračima, nema elemenata ni za šta, ni za žuti karton, a ovo drugo, sa ove distance, ne bih mogao da komentarišem" kazao je Đurović.

"Utakmica je prenošena, tu bi trebalo da budu mikrofoni, pa bi psovka trebalo da se čuje. Očito da se psovke prečesto tolerišu na našim terenima i kada bi ih svaki arbitar sankcionisao bilo bi po deset crvenih kartona" dodao je Đurović.

Nekadašnji internacionalac dodao je da reakcija Nikole Antića nakon dobijenog crvenog kartona ne ukazuje na to da je zaista bili psovanja.

"Ja se nadam da će se oglasiti Nikola Antić kojeg, sticajem okolnosti, poznajem kao igrača još od pionirskih dana. Šta igrač radi koji zbog psovke bude isključen? Nastavi najsočnije da psuje sudiju jer je dobio crveni karton. Ovde nisam video da Antić to čini" zaključio je Đurović.

Na kraju je na red došao i kazneni udarac koji je Srđan Obradović dosudio u završnici utakmice posle kontakta Marka Vukasovića i Ričmonda Boaćija u kaznenom prostoru Vojvodine.

"Ovo je nešto što se ponavlja u poslednje vreme. Za minimum elemenata se ne svira ili se za minimum elemenata svira penal" rekao je Đurović.

Po mišljenju Rake Đurovića kontakta između Vukasovića i Boaćija je bilo i napadač Crvene zvezde nije simulirao, što znači da je bilo minimum uslova da se dosudi kazneni udarac.

Ono što je Đurović istakao u prvi plan u ovoj situaciji, jeste činjenica da kriterijum arbitara u ovakvim situacijama nije isti za "male" i "velike" klubove.

"Činjenica je da bi sudije trebalo, u situacijama gde ima minimum uslova za kazneni udarac da se svira za 'velike' ekipe, da to koriste i za 'male' i onda smo mirni. Ili da podignu kriterijum, dozvole malo žustriju igru i da nema kaznenih udaraca. Činjenica je da se ti kazneni udarci samo za 'velike' sviraju kao u ovom konkretnom slučaju, ali bi onda trebalo da se isto primenjuje na Bačku, Lučane, Metalac..." zaključio je Đurović.

Nadajmo se da će se nakon svih analiza i mnogo prepucavanja strasti stišati i da ćemo do kraja imati utakmice sa što manje situacija koje biti povod polemike.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

31 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Korner-Pixi-GOOOOOOL
Wednesday, 03.05.2017
13:14

Đurđevdan i gol-aut titulu na krovu će da slavi srpski šampion pravi.

avatar
Диковић Драган
Wednesday, 03.05.2017
09:13

Sve sudije na baždarenje!!!

avatar
Nscz65
Wednesday, 03.05.2017
06:51

Ko to sme da psuje sudije lupate kao i taj u studiju , nek bude iskren i kaze da li su i njega psovali a on cutao. Pogledajte kosarku i tamo psuju sudije?

avatar
Tuesday, 02.05.2017
22:46

Duel izmedju petkovica i Malbasica u njihovom prvom mecu jesenas- penal?

avatar
Anderton
Tuesday, 02.05.2017
22:09

O penalu se uvek može diskutovati, ali ovo o psovki je smešno kad se radi o Srbiji, odlično znamo kakav smo narod, i koliko se psuje u svakodnevnoj komunikaciji.

avatar
kamiondzija
Tuesday, 02.05.2017
22:03

Rako , zaboravio si da kazes da je Boaci svoju nogu gurnu napred ka nozi igraca vose i da je to bilo simuliranje za zuti karton! NEMOJTE DA NAS PRAVITE SLEPIM!!!!!!! VIDIMO VEOMA DOBRO!!!! Ma nije bitno ko ce osvojiti prvenstvo( SVAKAKO ZVEZDA NE PRELAZI PRVO KOLO A PARTIZAN MOZDA OSTANE DO ZIME SAMO-ko hoce moze da se kladi samnom ali javno da svi vide. pristajem na bilo koju cifru) nego je bitno da se jednom za svagda stane sa tim mesetarenjem i namestanjem u nasem fudbalu!

avatar
Tuesday, 02.05.2017
21:58

Setite se penala koji je dosuđen za Spartak protiv Partizana kada je Fabrisio navodno faulirao Plavšića s leđa, navodno ga zakačio rukom. Setite se penala za zvezdu protiv Partizana kada je navodno Stanković imao kontakt s Mrđom. Setite se penala za zvezdu protiv Radničkog 1923 kada je navodno Milošević srušio Mrđu. Setite se penala za Napredak kada je Šaranov imao blagi kontakt s igračem Napretka u Kruševcu. Setite se trećune dosuđenih penala za zvezdu ove sezone: Plavšić (Radnik), Donald (Čukarički), Ruiz (Napredak) i Boaći (Vojvodina) kakavi su to -kontakti- bili. Setite se kakvi sve penali nisu suđeni za Partizan za vučenje kroz šesnaesterca i obaranje saplitanjem s leđa: Milenković vs Mudrinski (guranje u šesnaestercu Spartaka), Đurđević vs Petković (guranje s leđa u šesnaestercu zvezde), Đurđević (povlačenje s leđa u šesnaestercu Radnika), Đurđević (start na nogu u šesnaestercu Radnika, a prethodno izmišljen ofsajd), Škuletić (saplitanje protiv Slobode), Lazović (start direktno na nogu protiv Javora), Luka (saplitanje s leđa protiv Voždovca), igrač NP (Petković mu startovao direktno na nogu u šesnaestercu zvezde). Ima još dosta, ovo su dosuđeni nepostojeći i nedosuđeni penali koje sam se momentalno setio. O čemu vi pričate više. Jasno je za koga se sudi i protiv koga u ovoj ligi. I da li je neko veliki ili mali ako mu sudije pomažu? Za mene je taj klub mali, a ne veliki jer veliki klub pobeđuje pošteno, a ne krađama.

avatar
Goran78
Tuesday, 02.05.2017
22:53

TEBRAAAAA,KOJA SI TI GLAVA!!!!!A jel svaki vas penal bio regularan?Eto samo mi to odgovori!

avatar
Tuesday, 02.05.2017
23:57

Nije. Protiv Napretka nije bio regularan, povlačenje za dres je počelo malo van šesnaesterca, to je trebao da bude prekršaj, a ne penal. Ostalih 5 bez dileme penali. Čak svaki posebno je jasniji penal od svakog zvezdinog posebno. Da li sudija ima pravo nekada da pogreši i u našu korist (Vojvodina i Napredak) ili samo da sude protiv nas. Na svim preostalim utakmicama pa i na te dve mogu da nađem manje ili više veće ili manje greške koje su na štetu Partizana. To kod zvezde ne postoji, kod nje samo može obrnuto da se vidi. U tome je razlika. Kome nije bilo jasno ove sezone neće mu nikad ni biti jasno jer je ovo očigledno da ne može očiglednije, bar se nadam.

avatar
Hala Madrid RM
Tuesday, 02.05.2017
21:46

Bravo. Realno kaze covek

avatar
napred Panktizan!
Tuesday, 02.05.2017
22:59

ali za Boacija da nije simulirao je neistina. Na usporenom snimku (0.25) se jasno vidi da sam spusta nogu i to dosta zakasnelo i jos se posle smeje. Cak i igraci Zvezde i ne reaguju kao da je to neka situacija za penal, obicno bi njih 4 diglo ruke u isto vreme i okrenuli bi se ka sudiji. Ova titula ce biti osvojena sa zaista puno spornih situacija. Toliko, da cak i da Zvezda ima i 10 bodova prednosti bi bilo pitanje da li je ovo posteno, a kamoli kad su timovi izjednaceni.

avatar
Tuesday, 02.05.2017
21:45

ako moze da se ne stavljaju u isti kos Partizan i zvezda ...