Ameri se pitaju: "Zašto je UEFA dozvolila da Srbija i Albanija budu u istoj grupi?"

Autor: Miloš Marković
sreda 15.10.2014.
10:12
Izvor: Sportske.net

Vodeći se primerima slične političke pozadine, renomirani 'Vašington Post' pita evropsku kuću fudbala zbog čega je uopšte žrebom dozvolila mogućnost da se Srbija i Albanija sretnu u grupnoj fazi.

Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Povezane vesti

Vrela uvertira utakmici između Srbije i Albanije počela je mnogo pre oktobra.

Već po održavanju žreba za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, na vest o tome da će Srbija i Albanija biti u istoj grupi strasti su podignute na viši stepen.

Politička pozadina, umrljana istorijskim sukobima na južnoj srpskoj pokrajini, koji su kulminirali NATO bombardovanjem od duela dvaju reprezentacija je morala načiniti meč sa višim stepenom svesti o potencijalnim problemima.

Pozivajući se na primer kvalifikacija za EURO 2008. godine, kada je Azerbejdžan odbio da igra protiv Jermenije, pomenuti 'Vašington Post' se pita zašto UEFa nije naučila na tom primeru, kada takođe nisu preduzete nikakve mere. Reakcije je došla kada su se dve zemlje srele na turniru za selekcije mlađe od 19 godina, te je UEFa odlučila da Jermeniju premesti iz grupe 4 u grupu 9.

Videli smo primer Španije i Gibraltara, upravo u tekućim kvalifikacijama, kada je UEFA intervenisala i odvojila dve selekcije, koliko god, kako ističe 'Post' situacija bila bezazlenija od navedene srpsko-albanske.

„Ne znam se šta je gore – političari koji pokušavaju da se bave sportskom administracijom, ili sportski radnici koji pokušavaju da se bave politikom?“, poziva se američki izvor na izvor iz engleskog Gardijana.

Vašington Post postavlja jednostavno pitanje UEFA-i.

„Sa svim primerima koje imamo i iskustvom stećenim u ranijim kvalifikacijama, zar nije bilo bolje i lakše za sve da je UEFA Srbiji i Albaniji uradila isto što i Španiji i Gibraltaru?“, pita se američki medij.

Kada se podvuče crta, da li se UEFA može smatrati glavnim krivcem?


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke