Vord odbranio titule u fantastičnom meču, uz nove kontroverze

Autor: Pavle Knežević
nedelja 18.06.2017.
10:04
Izvor: Sportske.net

Vord je ostao kralj poluteške kategorije, pošto je zaustavio Kovaleva, ali ni ovaj duel, kao ni prvi, nije prošao bez kontroverzi

Beta/AP Photo/John Locher
Beta/AP Photo/John Locher

Povezane vesti

Andre Vord je posle senzacionalnih osam rundi zaustavio Sergeja Kovaleva, ali ni revanš meč borbe godine nije prošao bez kontroverzi.

Vord je pre tačno sedam meseci pobedio Kovaleva jednoglasnom odlukom sudija i tako objedinio titule u poluteškoj kategoriji, ali obojica boksera su posle tog meča ostala ogorčena: Amerikanac zato što nije dobio dovoljno poštovanja zbog pobede nad najopasnijim čovekom u boksu, a Rus zato što je mislio, kao i većina ljubitelja ovog sporta, da je pobedio najboljeg borca današnjice. Vord je tada uspeo da se podigne iz nokdauna i dobije sa 114:113 kod sve troje sudija.

Vord je rano jutros u Las Vegasu pobedio tehničkim nokautom. On je u osmoj rundi desnom rukom pogodio Kovaleva u bradu i zaljuljao ga, da bi posle par trenutaka shvatio da je njegov protivnik povređen, a onda ga je napao i presavio udarcem za koji se na ponovljenom snimku videlo da je bio ispod pojasa. Sudija Toni Viks samo je odmahnuo rukom i označio kraj borbe, što je izazvalo salve protesta Rusa i njegovog tima, koji su insistirali da se borba nastavi.

U trenutku prekida, dvojica sudija su procenili da je Vord vodio na poene 67:66, dok je treći prednost dao Kovalevu, 68:65. Amerikanac je tako zadržao pojaseve u verzijama IBF, WBA i WBO i popravio svoj profesionalni učinak na 31 pobedu bez poraza. Ovo je Kovalevu bio drugi poraz u karijeri, a prvi nokautom.

Vord Kovalev

Prava je šteta da je meč ponovo završen kontroverzama jer je do tog trenutka bio odličan. Posle početnog kličnovanja u prvoj rundi, obojica boksera su razmenili nekoliko dobrih udaraca, da bi Kovalev u drugoj desnom naterao Vorda u defanzivu. Amerikanac se oporavio, a krajem druge runde je dobio opomenu da pazi na udarce ispod pojasa.

Odlični Vord je radio ono što najbolje radi - prilagodio se na stil protivnika, da bi od treće runde počeo da izbegava krošee i aperkate rivala, koga je napao kombinacijom udaraca u telo i klinčovanja.

Kovalev je kontrirao i bio agresivan, a borba je bila vrlo neizvesna, pošto su obojica uspevala da pogode nekoliko dobrih udaraca sve od odlučujuće osme runde.

"Izgleda da rušimo divove jednog po jednog. Mislim da je bilo jasno da sam ga slomio mentalno i fizički. Ja nisam tip osobe koja traži poštovanje. Ne morate da me poštujete niti bilo šta slično, ali u jednom trenutko morate nekom da odate priznanje za to što radi. Profesionalac sam 13 godina i sve vreme se borim protiv najboljih", rekao je Amerikanac u ringu posle meča.

Kovalev se nije mnogo bunio u trenutku zaustavljanja, ali je pobesneo kada se oporavio.

"Udario me četiri puta ispod pojasa, a sudija ga nije zaustavio. Mogao sam da nastavim. Ovo je s*anje. Kad su prljavi borci u pitanju, on je najbolji. Bio je mnogo bolji nego u prvoj borbi, ali zašto je sudija zaustavio meč?", rekao je Kovalev.

Vord je posle meča rekao da nije preterano zainteresovan za borbu sa WBC šampionom Adonisom Stivensonom, već da će razmisliti o prelasku u kruzer kategoriju.

Ne propustite