Umro legendarni "Razjareni bik"

Autor: Pavle Knežević
sreda 20.09.2017.
19:06
Izvor: Sportske.net

Legenadarni bokser, jedan od najtvrđih boraca svih vremena umro sa 96 godina.

Beta/AP Photo/Matty Zimmerman, File
Beta/AP Photo/Matty Zimmerman, File

Povezane vesti

Jedan od najpoznatijih boksera svih vremena, čuveni "Razjareni bik" Džejk Lamota umro je od upale pluća, objavila je danas njegova verenica. Imao je 96 godina.

Njegova porodica je navodno odlučila da ga isključi sa aparata nakon što mu se stanje pogoršalo. On je sam pokušavao da izvuče cev za hranjenje kada je bio svestan.

Lamota je proveo 13 godina u ringu, a najčuveniji je bio po tome što je bio šampion srednje kategorije i što se šest puta borio sa najboljim bokserom svih vremena, "Šuger" Rej Robinsonom. Karijeru je završio sa 89 pobeda, 19 poraza i četiri remija. Dobio je 30 borbi nokautom.

Lamota je tokom cele karijere izazivao kontroverze, najviše kada je prodao borbu Biliju Foksu, ali i višestrukim slučajevima porodičnog nasilja. Niko nikad, međutim, nije mogao da ospori da je bio jedan od najtvrđih i najhrabrijih ljudi koji su ikada kročili u ring.

Šira javnost ga je upoznala preko filma "Razjareni bik" Martina Skorsezea. Glumio ga je Robert Deniro i za tu ulogu je dobio oskara.

Slika koju svi ljubitelji boksa imaju o Lamoti je kako krvav i naduven stoji nasolonjen na konopce dok sudija prekida njegovu petu borbu sa Robinsonom. Taj duel iz 1951. nazvan je "Masakr na dan Svetog Valentina". "Bik iz Bronksa" je dobio drugi duel sa Robinsonom, a tada je prekinuo neverovatnu seriju od 169 pobeda (uključujući i 129) amaterskih trijumfa svog rivala.

U februaru 1943. godine šampion je odlično počeo i dobio je prvi deo borbe, ali je Lamota do osme runde uspostavio kontrolu. Imao je sjane pokrete glavom, "sekao" je ring i potpuno diktirao tempo. Tada je izbacio Robinsona kroz konpce, ali je šampiona spaslo zvono. U 10. rundi ga je ponovo saterao u konopce, ali je opet gong produžio životu šampionu. Lamota je tada pobedio, a Robinson nije izgubio u sledećih osam godina.



Rođen je u Bronsku, a od malena je voleo da se bije, što je stalno radio sa drugom decom, dok su im odrasli bacali novčiće iz zabave. Već sa 19 godina je postao profesionalac, a borio se sa žestinom koja se retko viđa. Stalno je išao napred i ispaljivao sve što ima, retko taktizirajući. Hteo je da bude i teškaš, ali je bio visok samo 172 centimetra i imao je krte šake, tako da nije mogao da ide preko srednje kategorije.

Od značajnijih pobeda ima trijumfe nad Fricijem Živićem, a titulu je konačno osvojio 1949. godine, kada je već bio na zalasku, kada je savladao Marsela Serdana, koji je povredio rame i izgubio u devet rundi. Serdan je posle toga poginuo u saobraćajnoj nesreći, tako da je Lamota titulu branio protiv Tiberija Mitrija, a onda je spektakularno savladao Lorena Dautila.

Nakon toga se poslednji put sastao sa Robinsonom i tada jednostavno nije hteo da padne. Posle pobede u 13. rundi, Robinson je izgovorio čuvenu rečenicu: "Ja sam nastavio da ga udaram, a on je ostajao da stoji".

Pogledajte.

Ne propustite

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Диковић Драган
Thursday, 21.09.2017
11:17

Sta ti je zivot, tolike udarce primio, a savlada ga upala pluca. POCIVAJ U MIRU.

avatar
Direktor Marjanovic
Wednesday, 20.09.2017
20:37

gospodin je imao verenicu sa 96 godina.

avatar
Roj Kin 16
Wednesday, 20.09.2017
19:34

Počivaj u miru LEGENDO!!!!

avatar
Vladanko
Wednesday, 20.09.2017
19:21

Objavila njegova verenica?Ne mogu da verujem svojm ocima sta citam!