Kakav šok! Kralj boksa objavio penziju

Autor: Pavle Knežević
četvrtak 21.09.2017.
17:42
Izvor: Sportske.net

Jedan od najboljih boksera današnjice objavio da završava karijeru sa samo 33 godine.

EPA/Armando Arorizo
EPA/Armando Arorizo

Povezane vesti

Jedan od najboljih boksera današnjice, kralj skoro svih "paund for paund" lista, Andre Vord objavio je danas krajnje neočekivano da se povlači.

"Boksu kažm - volim te. Bio si uz mene od kada sam imao 10 godina. Naučio si me mnogo čemu. Učinio si me skromnim. Promovisao si me. Žrtvovao sam mnogo za tebe, ali ti si mi vratio više nego što sam mislio da je moguće. Dao si mi platformu, učinio me šampionom i pomogao si mi da obezbedim porodicu.

Zauvek ću ti biti zahvalan. Ti i ja ćemo uvek biti sinonimi, povezani u jedno telo. Hvala ti na tome što sam preko tebe upoznao mnoge čudesne ljude. Stekao prijatelje za život. U trenutku kada danas napuštam sport boksa, odlazim sa vrha tvoje čudesne planine, koji je uvek bio moja vizija i moj san. Uspeo sam. Uspeli smo", naveo je Vord u emotivnom saopštenju na svom svom sajtu.

Amerikanac nije propustio da objavi i razloge i zahvali se ljudima sa kojima je radio.

"Iz dubine duše se zahvaljujem svakome ko je imao ulogu u mom putovanju. Znate ko ste. Ne bih mogao ovo da uradim bez vas. I hoću da bude jasno - odlazim jer moje telo ne može da izdrži sve zahteve sporta, zbog čega sam izgubio želju da se borim. Ako svojoj porodici, timu i navijačima ne mogu da pružim sve što imam, onda se više neću boriti. Iznad svega, Bogu dajem svu slavu što mi je omogućio da radim ovo što radim ovoliko dugo", objavio je bokser sa nadimkom "Božiji sin" (Son of God - SOG).

Ove vesti su došle potpuno neočekivano. Vord ima samo 33 godine i trenutno je ujedinjeni i linealni šampion poluteške kategorije, što je postao pobedivši Sergeja Kovaleva u kontroverznom meču na poene. U revanšu ovog juna je nokautirao Rusa i tako potvrdio pobedu. Pre poluteške bio je apsolutni kralj super srednje kategorije.

Andre Vord

Povukao se neporažen, sa 32 pobede iz 32 borbe, uz 16 nokauta. Kao amater je osvojio zlatnu olimpijsku medalju 2004. u Atini. Poslednji put je izgubio bokserski meč kada je imao 12 godina.

Vord je stekao slavu tokom turnira super srednje kategorije "Super šestorica". Tada je ušao kao malo poznati ali cenjeni borac, da bi već u prvom meču pobedio favorizovanog Mikela Keslera. Bio je to ružan meč, sa mnogo sudaranja glavama, zbog čega je i prekinut u 11. rundi. Vord je tada vodio kod sudija, tako da je pobedio tehničkom odlukom.

Posle toga je ubedljivo na poene pobedio Alana Grina i Artura Abrahama i tako se plasirao u finale turnira. Tu ga je čekao prekaljeni i čvrsti ratnik Karl Froč, ali ga je Vord sa lakoćom dobio na poene. Posle tog susreta je otkriveno da je veći deo meča boksovao sa šakom koja je bila slomljena na dva mesta.

Pobeda u "Super siksu" ga je stavila na skoro sve "paund for paund" liste. Posle turnira je napravio godinu dana pauze, a onda je 2012. odbranio titulu protiv tada vrlo cenjenog Čeda Dosona, koga je nokautirao u 10. rundi i tako zadržao auru nepobedivosti.

U 2013. se borio samo jednom i lako pobedio Edvina Rodrigeza. Usledilo je godinu i po dana pauze zbog borbe sa promoterima, a onda se konačno vratio u ring 2015. Usledile su tri lake pobede, a onda je izazvao strašnog Sergeja Kovaleva. Rus je tada bio pri vrhu "paund for paund" liste, a bio je čovek koga su se svi bokseri plašili, zbog odlične tehnike i razornog udarca.

Kovalev i Vord su u novembru 2016. odboksovali nezaboravan meč, koji su svo troje američkih sudija bodovale 114:113 za Vorda, odnosno 7:5 u rundama. Ogromna većina ljubitelja boksa i novinara dodelila je, međutim, borbu Kovalevu.

Vord Kovalev 640

Vord je u junskom revanšu pokazao klasu, jer je "naučio" protivnika i udarcima u telo ga usporio, a onda i zaustavio u osmoj rundi i tako sebe prikovao za čelo "paund for paund" liste, ali i odbranio title u verzijama WBA, IBF i WBO, kao i pojas časopisa Ring i naslednu titulu.

Vord je često bio dosadan za gledanje, ali njegovo opšte majstorstvo boksa bilo je neprevaziđeno. Mnogi su ga po znanju boksa i genijalnosti u ringu upoređivali sa Flojdom Mejvederom.

Širu slavu nikada nije stekao zbog čestih odsustva, ali i zbog karaktera i ličnosti. Vord je pobožni porodični čovek. Nije šoumen, ne psuje, ne koristi "treš tok" i ne pravi spektakl oko svojih borbi, već samo u njemu.

Andrea Vorda će ljubitelji boksa nastaviti da gledaju kao stručnog komentatora na televiziji.

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Direktor Marjanovic
Thursday, 21.09.2017
20:58

steta za cesta odsustva.od meca do meca zaboravis na njega.